Nezadovoljan potezom ministra

Turudić: Istragom me vlast želi diskreditirati

Dražen Ciglenečki

Država ima i mehanizme interne kontrole, ali, ako je kaznena prijava odabrana kao put, onda je to u redu, kaže predsjednik Hrvatske udruge sudaca Đuro Sessa

ZAGREB  Predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić smatra da ga se bilo kakvim istraživanjem njegove tvrdnje da ga se prisluškuje zapravo – diskreditira. On je odbio za Novi list komentirati činjenicu da je ministar pravosuđa Orsat Miljenić podnio kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja zbog prisluškivanja Turudića, ali je u izjavi za HTV zapravo izrazio nezadovoljstvo tim ministrovim potezom.– Ganut sam kad čujem da ministar želi zaštiti moj dignitet. Ne vjerujem da je to cilj. Prikriveni cilj je moja daljna diskreditacija. Naime, nakon tog famoznog intervjua, najprije se oglasio predsjednik države Ivo Josipović, pisanim putem napisao članak za jedan dnevni list u kojem me žestoko napao i zatražio da se ja maknem iz pravosuđa, rekao je Turudić javnoj televiziji.

Namjera prijave, koja bi trebala potaknuti istragu Državnog odvjetništva, bila je, kako su objasnili u Ministarstvu pravosuđa, »zaštititi suca Turudića, kao i dignitet sudbene vlasti«. No, pokazalo se da Turudić, koji sam nije podnio kaznenu prijavu, uopće ne želi da se istražuje tko ga je neovlašteno prisluškivao i optužuje Miljenića da ga na ovaj način pokušava diskreditirati. U Ministarstvu pravosuđa nisu jučer željeli polemizirati s Turudićem, naglašavajući da podnesena prijava dovoljno govori sama za sebe. Neslužbeno se, pak, moglo doznati da će DORH uskoro pozvati Turudića na razgovor, kako bi im ispričao zašto misli da je bio predmet nezakonitog prisluškivanja i praćenja. Rezultate te istrage s nestrpljenjem iščekuje i predsjednik Hrvatske udruge sudaca Đuro Sessa, koji je još prije mjesec dana istaknuo da će strašno biti ako se ustanovi da je Turudić govorio istinu, ali i da će sudac morati snositi konsekvence u slučaju da se pokaže da je lagao. Jučer nam je Sessa rekao da se i na drugi način moglo provjeriti točnost Turudićevih navoda.


– Država ima i mehanizme interne kontrole, nije bilo nužno da ministar podnosi kaznenu prijavu. Ali, ako je kaznena prijava odabrana kao put da bi se ovo istražilo, onda je to u redu, napominje Sessa. On ostaje kod svojih ocjena što bi značio određeni ishod istrage.– Za državu bi puno gore bilo kad bi se utvrdilo da je Turudić zaista bio neovlašteno prisluškivan. No, ako se istragom dođe to toga da nije bilo prisluškivanja, onda će se Turudić naći u vrlo ozbiljnoj situaciji, zaključuje Sessa.Inače, članak u novinama na koji je Turudić aludirao u izjavi HTV-u je proširena izjava predsjednika Ive Josipovića našem listi prije mjesec dana, u kojoj je konstatirao da bi se suci koji imaju političkih ambicija morali povući iz svoje profesije.