Bolje nego lani

Turistički djelatnici optimistični: Kvarner za blagdane očekuje 15.700 gostiju

Alenka Juričić Bukarica

Zahvaljujući vremenskim prilikama prvi puta bit će otvorena i tri kampa od kojih se u jednom organizira i doček Nove godine. Očekuje se oko 53 tisuće noćenja od čega najviše u hotelima



Na Kvarneru bi za božićne i novogodišnje blagdane trebalo boraviti oko 15.700 turista ili šest posto više nego lani. Informacije Turističke zajednice Kvarnera pokazuju kako bi se za predstojeće blagdane turistička bilanca u odnosu na lani trebala popraviti. Iako je vrijeme više proljetno nego zimsko, a gosti ove godine također dosta čekaju zadnji čas za odluku, turistički djelatnici najavljuju i više očekivanih noćenja gostiju.


 Tako bi od 23. prosinca do 3. siječnja turisti na Kvarneru mogli ostvariti preko 53.000 noćenja, najviše u hotelima. Ove godine novogodišnji blagdani poklapaju se s najvećim odlaskom hrvatskih skijaša na snijeg, odnosno bijeli tjedan, tako da će dio potenacijalnih domaćih gostiju doček u nekom od hrvatskih hotela zamijeniti onime na snijegu, a isto tako su se hotelijeri suočili s otežanim dovođenjem grupa, s obzirom na probleme s obračunom i visinom PDV-a za strane autobusere. Ipak, radit će 45 hotela što je i nešto više nego lani te ukupno 58 smještajnih objekata. Svakako je značajna novost da će biti otvorena čak i tri kampa, s time da se u jednom organizira i doček Nove godine.


– To pokazuje da se pokušava privući i goste koji će i zimi boraviti u kampu, a za to trebaju uvjete. Inače, ukupno gledano buking je nešto bolji nego lani, pri čemu će jasno najviše gostiju imati u hotelima. Što se tiče tržišta, to su naša najznačajnija tržišta: Austrija, Njemačka, Italija, Slovenija i domaće tržište. Ono što je zanimljivo, jest činjenica da će i privatni smještaj imati nešto gostiju i da se tu stvari mijenjaju, kazala je Irena Peršić Živadinov, direktorica TZ-a Kvarnera.


Stiže još upita




Najviše gostiju imat će Opatija, u kojoj se očekuje oko 8.700 turista, potom lošinjsko područje, Krk i Rijeka.


U Opatiji se tako računa na ostvarenje oko 29.000 noćenja.


– To je više nego lani. Imat ćemo otvoreno 27 hotela, a ako uključimo i privatni smještaj, računamo na dolazak oko 8.700 turista. Za očekivati je da će najbrojniji gosti biti Austrijanci, a tu su i gosti iz ostalih naših najznačajnijih tržišta, među kojima i domaće. Osim toga, imamo i najavu nekoliko nizozemskih grupa, najavila je Suzi Petričić, direktorica Turističke zajednice grada Opatije. Hotelijeri i ove godine ukazuju kako je Božić nešto slabiji od Nove godine jer se radi o obiteljskom blagdanu koji se provodi kod kuće u krugu obitelji. Međutim i za božićne blagdane neki će imati dobru popunjenost. Tako su u opatijskim Milenij hotelima istakli kako je za božićne praznike trenutačna popunjenost oko 80 posto.


– Očekujemo da će se i ostatak kapaciteta popuniti budući da još uvijek ima i upita i najava dolazaka. Za novogodišnje praznike situacija je već sada odlična što se popunjenosti tiče. Slobodno je doslovno svega nekoliko soba koje čuvamo za naše stalne goste i očekujemo da će se kroz nekoliko dana i zadnje sobe popuniti, kazao je Ivan Sarajlić, glasnogovornik Milenij hotela.


Dodao je kako su doček organizirali na pet lokacija od kojih izdvaja novogodišnji program u novoj dvorani hotela Royal u kojoj nastupaju Maja Šuput i grupa Enjoy. Kako bi priivukli goste, kao i većina hotelijera koji rade za blagdane, osmislili su pakete koji, uz ostalo, uključuju i panoramske izlete brodom po Rivijeri, pjenušac, prigodne darove gostima, glazbene i zabavne programe tijekom boravka, reprizu novogodišnje večere te korištenje sadržaja u wellness centrima. Najveći broj gostiju koji će novu dočekati u Milenij hotelima dolazi iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Njemačke i Italije, a uglavnom se radi o individualnim gostima. Gosti iz Hrvatske i Slovenije uglavnom borave dva do tri dana, dok gosti iz Njemačke i Austrije najčešće spajaju božićne i novogodišnje praznike te borave i do sedam dana.


Bolje i u Rijeci


Na lošinjskom području za predstojeće blagdane očekuju 1.800 dolazaka i 7.000 noćenja, a otvoreno je više objekata nego lani. Radit će Welness hotela Aurora, za novogodišnje praznike se otvara i Family hotel Vespera, a otvoren je i hotel Televrin u Nerezinama. Radit će i Mare Mare Suites, pansion Ana Comfort kao i hostel Daruvar. Isto tako goste će za blagdane primati i dva kampa – Čikat i Poljana u Malom Lošinu, a otvoreno će biti i Lječilište Veli Lošinj. Oko 800 turista stići će na Krk. Ondje će ponovno biti otvoren hotel Malin, hotel Kanajt, ali ponovno i hoteli u Krku. U Krku će biti otvoren hotel Marina u kojem se organizira doček Nove godine. Hoteli Krk će za blagdane ove godine imati otvoren i hotel Dražicu.


Na području grada Rijeke za vrijeme božićnih i novogodišnjih blagdana očekuje se šestotinjak gostiju ili 10 posto više gostiju u odnosu na prošlu godinu. Petstotinjak gostiju očekuju u Crikvenici, a tristotinjak na Rabu gdje će od hotela raditi samo Grand hotel Imperial.