Skandal

Trudnica nije presložila ormar pa joj dali otkaz. Intervenirala ministrica Murganić

P. N.

Nela Bodrožić-Selak kaže da nije znala da je zaposlenica trudna / Photo Nel Pavletic/PIXSELL

Nela Bodrožić-Selak kaže da nije znala da je zaposlenica trudna / Photo Nel Pavletic/PIXSELL

Zaposlenica je dobila otkaz jer nije u zadanom roku reorganizirala ormar sa spisima i grubo se suprotstavila ravnateljici. Da stvar bude još gora, zaposlenica kojoj je uručen otkaz je u petom mjesecu trudnoće



ZAGREB Dugogodišnja djelatnica Centra za posebno skrbništvo, ustanove koja radi u okviru Ministarstva demografije, u subotu je poštom navodno dobila izvanredni otkaz zbog teške povrede obaveza iz radnog odnosa, i to baš nekoliko dana nakon što je Ministarstvu predala anonimnu prijavu zaposlenika u kojoj se žale na šeficu Centra Nelu Bodrožić i načinom na koji ona upravlja Centrom, piše Jutarnji list.


Kako se navodi u Odluci o otkazu, zaposlenica je dobila otkaz jer nije u zadanom roku reorganizirala ormar sa spisima i grubo se suprotstavila ravnateljici. Da stvar bude još gora, zaposlenica kojoj je uručen otkaz je u petom mjesecu trudnoće.


Na intervenciju Ministarstva demografije Nade Murganić, otkaz je povučen no zaposlenica još uvijek o tome nije dobila nikakvu obavijest. Umjesto toga, prije dva dana je primila e-mail u kojem ju traže da vrati karticu za ulazak u zgradu i GPS.




– Ne znam je li primila obavijest ili nije, mi smo je obavijestili poštom. Otkaz je napisan 4. listopada i povučen 9. ili 10. listopada. Tražili smo da zaposlenica vrati stvari kako bismo ih mogli dati osobi koju ćemo kao zamjenu zaposliti na njezino mjesto tijekom bolovanja i porodiljnog dopusta, tvrdi ravnateljica Centra Nela Bodrožić-Selak.


Na upit zbog kojih je razloga odlučila dati otkaz trudnoj zaposlenici, s obzirom na to da Zakon o radu to izričito zabranjuje, ravnateljica tvrdi kako nije znala da je zaposlenica u drugom stanju.


– Poslodavac to, znate, ne smije pitati. Čim je zaposlenica dostavila dokumentaciju, otkaz je stavljen izvan snage, tvrdi ravnateljica.


No, ljudi s kojima je razgovarao Jutarnji list, kao i prema službenim izjavama koje su napisali zaposlenici Centra, ispada da je ravnateljica znala za trudnoću svoje zaposlenice.