Male tehničke izmjene

Tri prijedloga najesen čekaju vladajuće: I Vlada šalje prijedlog Zakona o sukobu interesa

Tihomir Ponoš

Vlada je prijedlog zakona u Sabor namjeravala uputiti još prije godinu dana / Foto  Darko JELINEK

Vlada je prijedlog zakona u Sabor namjeravala uputiti još prije godinu dana / Foto Darko JELINEK

Riječ je o malim, strogo tehničkim izmjenama koje su posljedica usklađivanja s drugim zakonoma. No, i to će biti prilika opoziciji za oštar napad na Plenkovića i vladajuće



ZAGREB Tri prijedloga izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa najesen će dočekati saborske zastupnike, a među ta tri neće biti onoga kojega je Vlada u parlamentarnu proceduru namjeravala uputiti još prije godinu dana, a koji je u međuvremenu zastao u nekoj očito dubokoj i teško pristupačnoj ladici Ministarstva uprave ili Vlade.


Krajem lipnja prihvaćeno je da će prijedlog koji je podnio SDP biti raspravljen po hitnoj proceduri. Do kraja zasjedanja Sabora, odnosno početka ustavne stanke u njegovu radu, taj prijedlog nije raspravljen, pa je očekivati da će to biti napravljeno za vrijeme zasjedanja koje će započeti sredinom rujna.


SDP je ponukan raspravama o tome tko je nadležan raspraviti zahtjev predsjednika Vlade Andreja Plenkovića za izuzećem predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković predložio moguće rješenje. Njihov prijedlog uređuje pitanje izuzeća predsjednica i članova Povjerenstva.




Oni bi se morali izuzeti u slučaju ako su s dužnosnikom rodbinski ili tazbinski povezani, ako su u bliskom osobnom odnosu, ako su s dužnosnikom u gospodarskom ili drugom poslovnom odnosu i u drugim situacijama koje mogu dovesti u pitanje njihovu nepristranost.


U slučaju da se članovi Povjerenstva sami ne izuzmu, o zahtjevu za izuzeće odlučilo bi tročlano vijeće Visokog upravnog suda i to u roku od osam dana. Time bi se jasno odredilo koje je tijelo nadležno odlučivati o izuzeću predsjednice ili članova Povjerenstva, a kratki propisani rok bi omogućio brz nastavak predmeta i njegovo rješavanje bez odugovlačenja.


Čekaju Ustavni sud


SDP čeka i odgovor Ustavnog suda na dopis poslan početkom srpnja kojim je zatraženo da taj sud zaštititi ustavnost i najviše vrednote iz članka 3. Ustava. I taj dopis ima veze s Povjerenstvom za odlučivanje o sukobu interesa, Andrejem Plenkovićem i izuzećem Nataše Novaković.


SDP je višekratno predlagao točke dnevnog reda o tome za sjednice Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav, a parlamentarna većina je te točke skidala s dnevnog reda bez rasprave.


SDP tvrdi, pozivajući se i na jednu odluku Ustavnog suda u sličnom slučaju, a koja se tiče Gradskog vijeća Osijeka, da se time onemogućava djelovanje oporbe, čime se narušava »demokratski višestranački poredak« kao jedna od najviših ustavnih vrednota, a narušava se i Poslovnik Hrvatskog sabora.


Potpredsjedfnik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav Peđa Grbin kazao nam je da je dopis dostavljen Ustavnom sudu »na čekanju«. Nikakvih naznaka o tome kada bi mogao biti razmotren nema. Ustavnom sudu nije propisan rok u kojem mora odgovoriti na ovakve dopise.


Međutim, u svibnju je u veoma kratkom roku dao svoje mišljenje, u usporedivoj situaciji, o kampanji koju je o mirovinskoj reformi i protiv referenduma u vrijeme prikupljanja potpisa za referendum o mirovinskom sustavu vodilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava. Grbin nam je kazao da im je sljedeći korak što se tiče njihovog prijedloga dopune Zakona o sprječavanju sukoba interesa skupiti potpise i tražiti raspravu o njemu.


Napad na vladajuće


– O Zakonu, Povjerenstvu, izuzeću Novaković i premijeru Plenkoviću u tom kontekstu će se govoriti u Saboru. Imamo i aktualno prijepodne na kojem će se premijeru postaviti pitanje o tome, kazao nam je Grbin.


Osim prijedloga SDP-a u saborsku bi proceduru mogli ući i prijedlozi izmjene zakona koje su, svaki za sebe, dostavili Snježana Sabolek iz Živog zida i sada nezavisni zastupnik Ivan Pernar. Radi se o identičnim prijedlozima kojim se traži proširenje osoba povezanih s dužnosnikom, a za koje je dužnosnik obvezan navesti imovinu.


Sada su dužnosnici dužni navesti imovinu bračnog druga, izvanbračnog druga, odnosno životnog partnera, te imovinu maloljetne djece. Prema prijedlogu bi navodili i imovinu braće, sestara, roditelja, svih potomaka (ne samo djece i bez dobnog ograničenja, dakle i za punoljetnu djecu ili unuke) i, kako je navedeno, »posvojčadi«.


Najesen će u Saboru ipak raspravljati i o izmjenama Zakona o sprječavanju sukoba interesa na prijedlog Vlade. No, riječ je o malim, strogo tehničkim izmjenama koje su posljedica usklađivanja s drugim zakonoma. Međutim, i to će biti prilika opoziciji za oštar napad na Plenkovića i vladajuće.