Porazni rezultati istraživanja

Tri četvrtine homoseksualnih osoba uznemiravano, zlostavljano ili diskriminirano na radnom mjestu

Tihomir Ponoš

Pokazuju to rezultati istraživanja Ravnopravnost na radnom mjestu LGBTI osoba kojega je na uzorku od 389 pripadnika seksualnih manjina provela udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona



 


ZAGREB – Tri četvrtine homoseksualnih osoba na radnom je mjestu uznemiravano, zlostavljano ili diskriminirano. Pokazuju to rezultati istraživanja Ravnopravnost na radnom mjestu LGBTI osoba kojega je na uzorku od 389 pripadnika seksualnih manjina provela udruga Prostor rodne i medijske kulture K-zona. Istraživanje je pokazalo i da je samo njih 11 posto to uznemiravanje prijavilo, kazao je Marino Čajdo iz K-zone.


Za njih nešto više od trećine kolege na poslu znaju da su pripadnici seksualnih manjina. Više od 400 poslodavaca, većinom iz javnog sektora, odazvalo se istraživanju, a njih 40 posto u svojim internim dokumentima ima reguliranu zabranu diskriminacije. Čajda je naveo da 4,5 posto poslodavaca ima posebne dokumente za pravnu zaštitu seksualnih manjina, dok ih je 30 posto odgovorilo da za time nema potrebe.




U petak je započela posljednja faza istraživanja kojega financiraju EU i Ured za udruge , a to je izrada indikatora ravnopravnosti na radnom mjestu. Izradu indikatora podržao je IBM, a podržao ga je i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel koji je pozvao tvrtke da sudjeluju u izradi.