Stožer

Trgovci najavljuju otkaze zbog nerada nedjeljom, smatra li se Vlada odgovornom?

Portal Novi list

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza



HUP traži da se trgovinama omogući rad nedjeljom. Poslodavci kažu da će morati otpuštati radnike, a traže i ukidanje jednosatne pauze za dezinfekciju trgovina. Napominju da takve mjere ne vrijede za hotelijere i ugostitelje.


Nacionalni Stožer civilne zaštite na današnjoj konferenciji za novinare upitan je za komentar njihovih najava i problema koje su iznijeli.


– Već smo komunicirali s javnosti i poslodavcima oko toga zašto je nedjelja stavljena kao neradni dan, jer smo produžavanjem radnog vremena kroz tjedan dobili daleko veći broj radnih sati i dvije smjene.




Zbog toga smo htjeli s druge strane vage, na kojoj balansiramo svaki dan i nastojimo popuštati gospodarske i aktivnosti naših građana te spriječiti virus da se širi, malo rasteretiti tu mobilnost.


Petak je upravo taj dan, a ne nedjelja


Nedjelja je upravo taj dan kad su ljudi kod kuće, ne rade i onda mogu duže vremena i više boraviti u trgovinama i shopping centrima.


Zato smo smatrali da bi upravo nedjelja trebala biti taj dan koja će izbalansirati onih 24 sata novog radnog vremena koje smo proveli kroz tjedan.


Tražili smo od APIS-a da temeljem fiskalnih računa kažu koji je to dan kad se najviše prodaje i dobili smo informaciju da je to petak, kao i da su svi rekordi prodaje zadnjih godina postignuti petkom. Prema tome ta tvrdnja da je nedjelja neradni dan ne stoji.


Smatramo da je jednosatna pauza za dezinfekciju važna da se ne križaju smjene i da se da vremena da se prostor dezinficira i prozrači, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.


Hoće li se Vlada smatrati odgovornom za otkaze?


Trgovci kažu da se zbog nedjelje neradne radi prevelik pritisak na ostale dane i tu upravo spominju taj petak.


– Nisam siguran da bi to dalo odgovarajući epidemiološki balans koji nam treba, odgovorio je Capak.


HUP upozorava na mogućnost otpuštanja radnika. Hoće li se Vlada smatrati odgovornom ako se to dogodi?


– Ako Ministarstvo gospodarstva, koje je nadležno, bude pitalo stožer, dobit će odgovor, uključio se šef Stožera i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.