Reakcija na inicijativu

Treba li turistima omogućiti plaćanje u eurima? Evo što o tome misle turistički djelatnici

Biljana Savić

Često se dogodi da gost iz određenog razloga želi platiti eurima / arhiva NL

Često se dogodi da gost iz određenog razloga želi platiti eurima / arhiva NL

Mostovac Maro Kristić tvrdi da se tijekom turističke sezone propuštaju deseci milijuna eura zbog toga što turisti ne žele čekati u mjenjačnicama na dugačke redove i na koncu zbog toga odustaju od kupnje



Most ima novu inicijativu s kojom je izašao i prije nego ju je dogovorio s koalicijskim partnerima iz HDZ-a, koji bi mu trebali omogućiti da je provede. Mostov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Maro Kristić je otkrio da će se njegova stranka zalagati za to da se od ove turističke sezone uvede mogućnost plaćanja eurima u restoranima, kafićima, trgovinama, ali i ostalim objektima koji prodaju robu ili pružaju usluge, posluju s gotovinom i obveznici su fiskalizacije, pa bi se to trebalo omogućiti, primjerice i taksistima.


Kristić otkriva da su, komunicirajući s ugostiteljima i trgovinskim sektorom, u Mostu došli do zaključka da bi jedna od mjera koja bi pomogla bilo uvođenje mogućnosti da se plaća eurima, jer se, kako tvrdi, pokazalo da se propuste deseci milijuna eura zbog toga što turisti ne žele čekati u mjenjačnicama na redove i odustanu od kupnje. Ističe da bi se uveo limit na vrijednost transakcije, pa iako je u prvu ruku predložio da to bude 200 eura, kaže da iznos može biti i manji.


Pročitajte što o tome misle naši sugovornici:




VEDRAN JAKOMINIĆ, riječki ugostitelj:


– Ne vidim zašto turisti ne bi plaćali devizama ako mi to možemo riješiti. Jedino ne znam kako bi se u tom slučaju rješavao platni promet. ja moram primati eure po nekom tečaju koji mi netko određuje i onda moram imati neki način kako to prebaciti u kune, a da pritom nisam na gubitku. Meni je bitno da u kunama dobijem ono što mi pripada, a ne da sam na gubitku. Ako bi to napravili jednostavno, onda mi je ova ideja u redu. Jedino što mi je bitno je to da dobijem kuna koliko me spada, a da mi to ne otežava život i ne komplicira posao.


KRUNOSLAV KAPETANOVIĆ, opatijski hotelijer:


– Pozdravljam sve prijedloge koji će pojednostaviti poslovanje i život ugostiteljima i hotelijerima. Često se dogodi da gost iz određenog razloga želi platiti eurima, a mi mu ne možemo naplatiti. Takve poteškoće nerijetko se događaju. Ukoliko turist može autocestu platiti u eurima, ne vidim razlog zašto ne bi mogao i ugostiteljsku uslugu, pogotovo ako znamo da su primatelji ugostiteljskih i hotelskih usluga u hrvatskoj velikom većinom stranci. Ako smo visokoeurizirani, ako smo članica EU-a, ako težimo tome da postanemo članica eurozone, ne vidim nikakav razlog da se ugostiteljske i hotelske usluge ne mogu platiti u eurima.


PETAR ŠKARPA, direktor TZ-a Grada Rijeke:


– Najbolje bi bilo da nam je nacionalna valuta euro, a kad već nije, turistima će u svakom slučaju biti cjenovno jasnije što plaćaju, a i prihvatljivije. Bit će manje zbunjeni. Turisti će točno znati koliko su potrošili kad plate nešto dva eura, a ne 15 kuna. Tako će se lakše snalaziti u plaćanjima, a pretpostavljam i više trošiti. Primjerice, kava je u Rijeci 10 kuna ili 1,20 eura. Ukoliko je plati u eurima, turistu je jasno da je prošao jeftinije, jer mu je kava u Njemačkoj tri eura.