Nedjelja, 29. studenog 2015.
Aktivisti ne odustaju od nakane

Treba li Hrvatska odobriti marihuanu kao lijek?

Treba li Hrvatska odobriti marihuanu kao lijek?
Treba li Hrvatska odobriti marihuanu kao lijek?
Autor: Ljerka Bratonja Martinović
Objavljeno: 11. svibnja 2011. u 7:22

Ministarstvo zdravstva odbilo je inicijativu osječke udruge koja ne odustaje, već na internetskoj stranici prikuplja medicinsku dokumentaciju pacijenata zainteresiranih za terapiju kanabisom, kako bi svoj zahtjev ministarstvu potkrijepili jačim argumentima  

ZAGREB  Konzumiranje marihuane u Hrvatskoj je zakonom zabranjeno, no realni su izgledi da će se ova biljka za čiji uzgoj danas sljeduje kazneni progon, u dogledno vrijeme naći među ljekovitim supstancama kojima se liječe hrvatski pacijenti.

Ova vijest međutim ne ide na ruku pobornicima legalizacije marihuane, jer se marihuana kao lijek uglavnom primjenjuje u obliku tableta ili aplikatora, a ne cigareta, i samo uz recept ili uz liječničku preporuku, a ne kao preventivno sredstvo kojim ćemo, uz raspoloženje, popraviti i svoje zdravlje.

Dok se u svijetu marihuana u zdravstvu više ne smatra tabu-temom, naše je ministarstvo zdravstva bez razmišljanja odbilo inicijativu osječke udruge »Medicinski kanabis« koja zastupa legalizaciju kanabisa u medicinske svrhe. No, aktivisti ne odustaju od svoje nakane.

Na internetskoj stranici www.medicinski-kanabis.com  prikupljaju medicinsku dokumentaciju pacijenata zainteresiranih za ovakav vid terapije, kako bi svoj zahtjev ministarstvu potkrijepili jačim argumentima.

Medicinsko utemeljenje

Cvjetovi biljke kanabis (Cannabis sativa) se u strogo medicinske svrhe već godinama koriste u više europskih država, primjerice Nizozemskoj, Italiji, Poljskoj, Njemačkoj, Finskoj i desetak saveznih država SAD-a. Komponente koje se nalaze u kanabisu ispitane su u raznim kliničkim istraživanjima, a rezultati ukazuju na pozitivne terapeutske učinke kod specifičnih bolesti i stanja poput multiple skleroze, povrede kralježničke moždine, mučnine ili kronične neurološke boli, Alzheimerove bolesti, te u palijativnom liječenju karcinoma i AIDS-a.

Da ovakva istraživanja imaju čvrsto medicinsko utemeljenje potvrđuje farmakolog Josip Čulig,  koji smatra da će kanabis, odnosno ljekovita supstanca koju sadrži ova biljka, naći svoju primjenu u liječenju težih oblika boli.

– Poznata su mi istraživanja s tvarima koje su ekstrahirane iz kanabisa u liječenju boli kod malignih bolesnika. Rezultati još nisu verificirani, ali postoji osnova na kojoj te tvari djeluju. Među receptorima koji moduliraju prijenos osjeta boli, čovjek ima i receptor na koji se veže tetrahidrokanabiol (THC), sastojak koji se može ekstrahirati iz marihuane, objašnjava Čulig, te dodaje kako to ne znači da se moramo baciti na uzgoj marihuane, jer se spomenuti sastojak može sintetski izdvojiti u tvornici.

Dragocjeni THC

– Kanabis vjerojatno neće završiti kao novi analgetik, ali može biti izuzetno koristan u liječenju neuropatske boli na koju ne djeluju klasični analgetici, kaže Čulig. Za primjer navodi bol izazvanu oštećenjem živca, primjerice kod multiple skleroze, koja se ne može uspješno liječiti aspirinom.

Marihuana, odnosno THC koji sadrži, bit će dragocjen i kod pacijenata s teškom malignom boli, kao lijek prvog izbora prije primjene morfija koji ima niz negativnih nuspojava, smatra farmakolog Čulig.

Šira primjena lijekova na bazi marihuane u državama Europske unije pozitivan je signal Hrvatskoj koja bi, u skladu s europskom praksom, i sama mogla posegnuti za novim načinom liječenja.

Inicijatori uvođenja takve prakse u hrvatsko zdravstvo dobrim znakom smatraju slučaj branitelja iz Virovitice kojega je Vrhovni sud 2009. godine oslobodio zatvorske kazne za uzgoj i konzumaciju marihuane jer ju je, kako boluje od PTSP-a, koristio za olakšavanje psihičkih tegoba.

Uz još desetak takvih presuda, samo je pitanje vremena kada će domaće zakonodavstvo odobriti uporabu marihuane u medicinske svrhe i u Hrvatskoj, smatraju članovi inicijative »Medicinski kanabis«. 

Sativex na bazi kanabisa za liječenje MS-a pred odobrenjem

 U šest europskih država upravo je u tijeku procedura odobrenja Sativexa, lijeka na bazi kanabisa, kao lijeka koji se izdaje na recept i služi za liječenje multiple skleroze (MS), odnosno ublažavanja spazama i boli uzrokovanih tom bolešću. Ovaj lijek u spreju, koji se aplicira pod jezik, u Kanadi se primjenjuje od 2005. godine, u Engleskoj od lani, a Španjolska ga je odobrila početkom ožujka. Nakon što je dobio zeleno svjetlo od europskih regulatornih tijela, novi lijek čeka odobrenje nacionalnih tijela u Njemačkoj, Austriji, Češkoj, Danskoj, Italiji i Švedskoj.

Komentari

6
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • Tizian
  Tizian   Objavljeno: 17. svibnja 2011. u 23:20

  Mi se Hrvati moramo boriti za širenje i legalizaciju bunike kao našeg autohtonog proizvoda za opuštanje i relaksaciju!

 • vferari
  vferari   Objavljeno: 14. svibnja 2011. u 11:48

  Ako je ljek nek o tome odlučuje medicin, ako je droga neka riješava policija i sudstvo,šta treba o tome tliko palamuditi,tko se želi trovati neka izvoli a tko želi drugog trovati radi zarade u zatvor i to na duži rok.

  • dantes
   dantes   Objavljeno: 23. svibnja 2011. u 15:09

   alkohol je otrov cak jaci od trave (rakija, vodka) i treba ga zabraniti ili kriminalizirati isto kao i marihuanu ako smo posteni prema sebi. za nas koji to ne konzumiramo(alkohol,droge) je otrov otrov skodljivost je skodljivost ....s toga vidika treba tretirati te pojave(droge.alhohol) istim kriterijem ili sve zabraniti ili sve dozvoliti. Kako bi se osjecao jedan proizvodjač vina da mu upadne policija na zemlju i pronadje vinograd te podrum sa bacvama i da mora na robiju zbog toga jer je stavio u opticaj proizvodnju i konzumaciju otrova(alkohol) koja moze dovesti do tragicnih posljedica nekome ko to popije i biva omamljen te vozi auto u tom pripitom stanju...

 • brko1
  brko1   Objavljeno: 12. svibnja 2011. u 0:28

  Idealna biljka: raste svugdje, ne treba pesticide i umjetno gnojivo, od nje se radi tkanina i papir, hranjiva, ljekovita...koristila se tisućama godina. Zabranili su je kapitalistički vlasnici naših života koji nas truju kemikalijama i prodaju nam profitabilno smeće!
  Hvalevrijedna inicijativa!

 • Weird D
  Weird D   Objavljeno: 11. svibnja 2011. u 16:02

  pod impresijom komentara sa fejsa
  Trava ne potiče nasilje pod utjecajem trave nećeš brzo vozit isto tako nečeš uzet oružje i krenut u pokolj
  Jedna stvar je istina legalizirat travu na taj način da se kriminalne aktivnosti smanje ako ne i ukinu, državni monopol pod strogim nadzorom a sva lova u mirovinski i zdravstveni fond

 • Andrej
  Andrej   Objavljeno: 11. svibnja 2011. u 14:55

  Sve to sto oni zagovaraju kod nas se jos uvijek lijeci alkoholom, bilo koje vrste, cak se i nas sve strane reklamira da je to "zakon". Marihuana taj "zakon" nece dostici uhuhuhu ....