Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 27
Sutra: 11° 11° 27
12. studenoga 2019.
Ustav pun rupa

Traži se očitovanje o odgodi Kujundžićevog opoziva: 'Idiotarija je da Sabor ljeti ne radi'

Foto Darko Jelinek
Foto Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 23. srpanj 2019. u 23:08 2019-07-23T23:08:43+02:00

Ne možemo zamisliti parlamentarnu demokraciju s vremenskim ograničenjem niti da je to bila intencija ustavotvorca - zaključuje se u dokumentu kojim oporba traži očitovanje Ustavnog suda o protuustavnom postupanju Sabora

ZAGREB - Hrvatski Ustav je, odavno je to konstatirano, loše napisan dokument, neprecizan i pun rupa. U njemu se tako propisuje da od upućivanja u saborsku proceduru zahtjeva za opoziv, pa do glasovanja o njemu smije proći najviše 30 dana, ali sada saznajemo da se u određenim okolnostima taj rok može protegnuti i na čak tri mjeseca.

Iz tog je razloga zapravo dobro da je HDZ odbio sazvati izvanrednu sjednicu povodom prijedloga Mosta da se izglasa nepovjerenje ministru Milanu Kujundžiću, koji su oni jučer poslali u Sabor. Da HDZ to nije učinio, ne bismo još bili svjesni kakvu skrivenu mogućnost Ustav navodno pruža.

Naime, kako nam je jučer rekla profesorica ustavnog prava Sanja Barić, na koju se trenutačno HDZ najviše poziva, da je Most zatražio Kujundžićevu smjenu 29 dana prije ljetne stanke u radu Sabora, vladajuća koalicija mogla bi to ignorirati do 15. srpnja i onda bi se o ministru zdravstva glasovalo tek na početku jesenskog zasjedanja, koje starta 15. rujna.

Budući da je Most svoj zahtjev za opoziv u proceduru uputio jučer, tvrdi Sanja Barić, spomenuti rok od 30 dana teče od 15. rujna. To znači da bi u konkretnom slučaju, kad bi se slušalo nekadašnju SDP-ovu kandidatkinju za Ustavni sud, maksimalno moglo proći tjedan dana manje od tri mjeseca. No, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić ne slaže se s njom u ovom detalju.

Ljetna stanka

Rok započinje uvrštavanjem tog zahtjeva u dnevni red sjednice Sabora. Kako je 15. rujan u nedjelju, sjednica će početi u srijedu 18. rujna i od tada će se unutar 30 dana glasovati o opozivu ministra Kujundžića. Mislim da nećemo čekati krajnji rok nego ćemo održati raspravu čim to bude moguće. Podsjećam da se o tom zahtjevu zastupnici ne smiju izjašnjavati sedam dana, a Vlada se o njemu treba očitovati za osam dana - rekao nam je Bačić.

Ničeg od ovog što govore Sanja Barić i Branko Bačić nema u Ustavu i saborskom Poslovniku, oni to tako tumače temeljem ustavne odredbe da izvanrednu sjednicu mogu sazvati predsjednik Republike, Vlada ili većine zastupnika te predsjednik Sabora uz prethodno pribavljeno mišljenje klubova. U slučaju Kujundžića, kojeg Plenković na kraju ipak nije smijenio, to ne želi nitko od ovlaštenih, pa druge izvanredne sjednice ljetos neće biti. Sanja Barić za sadašnju zbrku okrivljuje Ustav.

2633046

- Za vrijeme stanke naprosto ne teku rokovi, a to je posljedica idiotarije da Sabor ne radi preko ljeta. Ali, što ćemo, tako piše u Ustavu. Ljetna stanka je jedna od stvari koju bi trebalo maknuti iz Ustava jer Sabor bi morao moći zasjedati svih 365 dana u godini - upozorava Sanja Barić.

Opasan presedan

Opozicija, međutim, smatra da niti Ustav kakav jest ne može biti uporište za tezu da se 30 dana može pretvoriti u tri mjeseca, pa će danas zatražiti ocjenu ustavnosti odluke Odbora za Ustav da se glasovanje o Kujundžićevom opozivu odgađa do jeseni.

» Podnositelji ovog prijedloga čvrstog su stava da ne postoji tumačenje, gramatičko, teleološko ili neko treće, koje bi dovelo u pitanje izričitu odredbu članka 116. stavka 4. Ustava, koja kaže da se o prijedlogu za povjerenje Vladi, predsjedniku ili članu Vlade u Hrvatskom saboru mora raspraviti i glasovati u roku od 30 dana od dana kada je taj prijedlog dostavljen Hrvatskom saboru. Niti stavak 4. pa tako niti bilo koji drugi stavak istog članka ne prave distinkciju prema dobu godine kada je prijedlog predan«, ističe se u zahtjevu Ustavnom sudu.

U njemu se ocjenjuje da odluka Odbora za Ustav predstavlja vrlo opasan presedan. »Ne možemo zamisliti parlamentarnu demokraciju s vremenskim ograničenjem niti da je to bila intencija ustavotvorca«, zaključuje se u dokumentu kojim se traži očitovanje Ustavnog suda o protuustavnom postupanju Sabora. Ali, nema obvezujućeg roka u kojem bi Ustavni sud to morao napraviti.

Komoditet većine u parlamentu

Komoditet većine u parlamentu, koja ne želi prekidati ljetni ili zimski odmor, ne može imati prednost nad temeljnom postavkom parlamentarizma, a to je da parlament može i mora kontrolirati rad vlade pa i kroz raspravu o povjerenju vladi pa i onda kada ta vlada ima jasnu većinu u parlamentu, piše u oporbenom zahtjevu.

Kad Ustavni sud ne bi uvažio njihove argumente da ni ljetna ni zimska stranka ne prekidaju propisane rokove, naglašavaju, dovelo bi to do apsurda da se glasovanje o nepovjerenju ne bi moralo provesti od 16. studenog do 13. veljače te od 16. lipnja do 14. listopada, ukupno sedam mjeseci godišnje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.