Raspisan natječaj

Traži se novi šef HTZ-a: Favoriti su Bienenfeld, Miličević i Obuljen

Biljana Savić

Upućeni tvrde da ministar Gari Cappelli želi na tom mjestu Katarinu Miličević  / Snimio Denis LOVROVIĆ

Upućeni tvrde da ministar Gari Cappelli želi na tom mjestu Katarinu Miličević / Snimio Denis LOVROVIĆ

Kako bilo, turistički kuloari već uvelike spekuliraju tko bi mogao biti nasljednik sadašnjem direktoru HTZ-a u ostavci Ratomiru Ivičiću. Najčešće su čuju tri imena: direktorice Turističke zajednice Zagreba Martine Bienenfeld, znanstvenice iz Instituta za turizam Katarine Miličević i zamjenika župana Dubrovačko-neretvanske županije Davorka Obuljen



RIJEKA Glavni ured Hrvatske turističke zajednice trebao bi dobiti novog direktora za mjesec dana. Natječaj je raspisan, a od kandidata se, između ostalog, očekuje da prilože četverogodišnji program rada.


To je novost jer je dosad direktor praktički biran samo na godinu dana, a na početku svake nove godine je podnosio izvještaj o radu o kojem je ovisilo hoće li dobiti povjerenje za još jednu godinu. Izvještaj je išao na ocjenu Turističkom vijeću HTZ-a.


Novost je i da mandat direktora nije vezan uz četverogodišnje razdoblje, za koje mora pripremiti program rada. Novi direktor dobit će, naime, ugovor o radu na neodređeno, dok ga ne razriješi Turističko vijeće. To, pak, može začiti da mu suradnja može biti otkazana bilo kad, ali vjerojatno ipak ne prije nego što odradi svoj četverogodišnji program rada.




Kako bilo, turistički kuloari već uvelike spekuliraju tko bi mogao biti nasljednik sadašnjem direktoru HTZ-a u ostavci Ratomiru Ivičiću. Najčešće su čuju tri imena: direktorice Turističke zajednice Zagreba Martine Bienenfeld, znanstvenice iz Instituta za turizam Katarine Miličević i zamjenika župana Dubrovačko-neretvanske županije Davorka Obuljena.


Najviše izgleda navodno ima Dubrovčanin Obuljen, iako mnogi upućeni tvrde da premijer Plenković želi Bienenfeld, a ministar Gari Cappelli Katarinu Miličević. Izborom Obuljena Dalmatinci bi se vratili u vrh turističke vlasti.


Naime, već dulje vrijeme iz te su se regije mogli čuti prigovori da dominaciju ima Istra. Istina, jer Ministarstvo turizma je nakon Damira Bajsa bio preuzeo Istranin Veljko Ostojić, naslijedio ga je također Istranin Darko Lorencin, koji je pritom još jednog Istranina, Ratomira Ivičića, doveo na čelo Hrvatske turističke zajednice.


Istranin je bio i ministar Anton Kliman, a dominacija Istre načeta je već dolaskom ministra Garija Cappellija  te ostavkom Ivičića.