Neučinkovito upravljanje

Transparency International: Upravu Hrvatskih šuma treba smijeniti, a ne isplaćivati bonuse

Hina

Snimio Denis Lovrović NL arhiva

Snimio Denis Lovrović NL arhiva

U povodu slučaja da trojica direktora Hrvatskih šuma traže isplatu milijunskih bonusa TIH je u nedjelju ocijenio kako je »nedopustivo da Uprava Hrvatskih šuma d.o.o. zahtijeva isplatu bonusa prema ostvarenom prometu, a koji je rezultat neučinkovitog upravljanja tvrtkom čiji je vlasnik Republika Hrvatska«



ZAGREB   Transparency international Hrvatska (TIH) smatra da Upravu trgovačkog društva Hrvatske šume d.o.o. treba smijeniti, a ne joj isplaćivati 5,285 milijuna bonusa na temelju javnosti nedostupnih ugovora o radu koji su potpisani.  


U povodu slučaja da trojica direktora Hrvatskih šuma traže isplatu milijunskih bonusa TIH je u nedjelju ocijenio kako je »nedopustivo da Uprava Hrvatskih šuma d.o.o. zahtijeva isplatu bonusa prema ostvarenom prometu, a koji je rezultat neučinkovitog upravljanja tvrtkom čiji je vlasnik Republika Hrvatska«.


»Nedopustivo je da se obveznici poreza na dobit i dohodak opterećuju obveznom naknadom u iznosu od 0,0265% prihoda i prometa za korištenje općekorisnih funkcija šuma, a da istovremeno društvo donira i sponzorira od 2012. do 2015. godine iznos 6.5 mil. kuna. Od tog iznosa 55% ( ili 3,3 mil. kuna) raspoređuje se na temelju diskrecijske odluke Uprave društva«, stoji u priopćenju TIH, koji postavlja pitanje zašto se  »javnim novcem preko Hrvatskih šuma d.o.o. i diskrecijskog prava Uprave društva bez jasno poznatih kriterija doniraju tijela javne vlasti poput: Ministarstva financija ili Agencija za poljoprivredno zemljište, nekih županija, gradova i općina«.




TIH zanima i »prema kojim se kriterijima odlukom Uprave financiraju udruge, društva, manifestacije koje nemaju veze s dobrim i učinkovitim gospodarenjem šumama kao javnim dobrom«.


»Sadašnja uprava nije usvajala Antikorupcijske akcijske planove za 2014. i 2015., niti je sprječavala koruptivne rizike i nepravilnosti u poslovanju« istaknula je Davorka Budimir.