Vremenska prognoza

Toplo vrijeme stvorilo probleme alergičarima; Vakula: ‘Sve je uranilo, a idućih će dana biti još gore’

P. N.

Foto Boris Scitar PIXSELL

Foto Boris Scitar PIXSELL



Premda će se sljedećih dana nastaviti za veljaču neuobičajeno dugo i intenzivno toplo razdoblje, uz povremenu južinu, na kopnu se do subote, samo ponegdje i u nedjelju, ne dajte iznenaditi jutarnjim “minusima” i mrazu, samo rijetko i magli, a na sunčanome Jadranu od petka poslijepodne do subote ujutro jakoj, na udare i olujnoj buri i tramontani. Slabije će biti u ponedjeljak, nakon kojeg slijedi jugo, s njim uskoro vjerojatno i kiša. Mnogi već znaju, ali za one koji ne znaju – a imaju poteškoće nalik alergijskima – možda može biti korisna informacija o već danima visokoj koncentraciji peluda drveća, osobito čempresa, i to ne samo uz more – gdje je to uobičajeno u veljači – i gdje ima i zamjetne koncentracije peluda korova, nego i u kontinentalnom području, gdje se visoka koncentracija peluda drveća prosječno događa uglavnom u ožujku.


Ubrzani rast bilja nije neobičan ako se zna da će zbog dosadašnje iznadprosječno visoke temperature zraka – i jutarnje i poslijepodnevne – ova veljača biti među najtoplijima u znanoj povijesti mjerenja, ponegdje vjerojatno i rekordna, te u mnogim mjestima toplija od prosječnog ožujka. A visokoj koncentraciji peluda pomaže i dosadašnji manjak oborine, ne samo tijekom veljače u većini Hrvatske, nego i posvuda u siječnju. Znatnije promjene vremena neće biti do utorka, ali bi koncentracije mogle biti još veće, kaže HRT-ov meteorolog Zoran Vakula.


U petak će u istočnoj Hrvatskoj biti sunčanog vremena, ali i prolazno dosta oblaka, iz kojih može biti i gdjekoje kišne kapi. Za razliku od njih – umjeren sjeverozapadni vjetar poslijepodne je siguran. Ponegdje možda i jak. Jutarnja magla bit će rijetka i kratkotrajna pojava, a slab mraz češća, uz najnižu temperaturu oko -2 °C, pri tlu i nižu. Poslijepodne najviša 9 do 12 °C. I u središnjoj će Hrvatskoj poslijepodne biti vjetrovitije od prijepodneva. Uz pretežno sunčano vrijeme i samo rijetku jutarnju maglu najniža će temperatura zraka biti oko -2 °C, a najviša 12 ili 13 °C.




Malo niža temperatura bit će u također većinom sunčanome gorju, a viša na još sunčanijem sjevernom Jadranu, gdje će bura i tramontana kasno poslijepodne i osobito navečer opet mjestimice imati olujne udare. I u Dalmaciji će potkraj vidljivog dijela petka biti sve vjetrovitije i valovitije, a do tada gotovo idilično – pretežno vedro, uz vrlo dobru vidljivost. No, valja upozoriti na jutarnje “minuse” u unutrašnjosti, koji su mogući i južnije – oko Metkovića, pa i u Konavlima. Uz vedrinu i veći dio dana slabu do umjerenu buru i maestral najviša će temperatura zraka biti kao mora – uglavnom 14 i 15 °C.


Sljedećih će dana biti još toplije, u unutrašnjosti uglavnom još u subotu uz hladno jutro s mjestimičnim mrazom. Samo je rijetko moguća kratkotrajna magla. Za vikend će biti sunčano, gdjekad i vedro, uz jugozapadnjak, zamjetniji u nedjelju, a u ponedjeljak ponovno prolazno oblačnije, ponegdje uz mogućnost za kratkotrajno malo kiše, te sjeveroistoistočni i sjeverozapadni vjetar. Od utorka je pak sve veća vjerojatnost jačanja južine, od srijede i povremene kiše.


I na Jadranu do ponedjeljka sunčano, osobito u subotu i vedro, te sve toplije. Bura i tramontana u subotu će oslabjeti, u ponedjeljak ponovno kratkotrajno pojačati, a u nedjelju će prolazno puhati jugozapadni vjetar, mjestimice i jugo, koje će vjerojatno češće i jače biti od utorka, kada je uz više oblaka moguća i povremena kiša, najprije na sjevernom Jadranu, zatim i južnije, navodi Vakula za HRT.