Prijeteći plan etničkog pročišćavanja

Tomašić pojašnjava “čišćenje dvorišta”: Ukinemo li Zakon o oprostu u Srbiju će otići 1.750 Srba

Dražen Ciglenečki

Tim je Zakonom abolirano i 1.750 Srba koji su počinili zločine u Domovinskom ratu, a oni sigurno ne bi čekali da im se sudi u Hrvatskoj, obrazložila je prijeteći »plan« Ruža Tomašić



ZAGREB » Polemika srpskog ministra Aleksandra Vulina s potpredsjednikom hrvatske Vlade Rankom Ostojićem, proizvela je izjavu Ruže Tomašić, predsjednice Hrvatske konzervativne stranke, koja je Srbima eksplicitno zaprijetila čišćenjem.


   Nakon što je prošle subote Ostojić, govoreći u Borovom selu na komemoraciji za 12 policajaca poginulih 1991. godine, ustvrdio da vlasti u Srbiji moraju dokazati europsku opredjeljenost i suditi počiniteljima tog zločina, javio se opet Vulin, hrvatskoj javnosti poznat iz slučaja Šešelj. Ovaj put je vlastima u Zagrebu poručio da »pogledaju u svoje dvorište i vidjet će da imaju puno razloga da se bave sobom i svojom sudskom praksom, a Srbiju neka ostave na miru«.


Ruža Tomašić u nedjelju je bila u Vukovaru na svečanoj sjednici Gradskog vijeća i tamo su je novinari pitali za komentar Vulinove izjave. »Neka oni mole Boga da mi ne počistimo svoje dvorište, jer ako mi počnemo čistiti svoje dvorište, imat će oni još jako puno Srba iz Hrvatske koji će morati ići u Srbiju. Oni drže ovu državu za blagajnu i samoposlugu, a ništa joj ne daju«, upozorila je predsjednica Hrvatske konzervativne stranke.




   Jučer smo je zamolili da nam pojasni zašto misli da bi čišćenje hrvatskog dvorišta dovelo do masovnog odlaska pripadnika srpske nacionalne manjine u Srbiju.


   – Oni cijelo vrijeme napadaju Hrvatsku i prave se da nije bilo nikakve agresije i genocida. A dobro znamo što se događalo devedesetih godina. Zato bih ja, da sam vlast, inzistirala na provođenju pravne države, a to podrazumijeva i ukidanje Zakona o oprostu. Tim je Zakonom, pod pritiskom međunarodne zajednice, abolirano i 1.750 Srba koji su počinili zločine u Domovinskom ratu. Vukovarom slobodno šetaju Srbi silovatelji. Kad bi se ukinulo Zakon o oprostu, onda bi ti zločinci, zajedno s članovima svojih obitelji, otišli u Srbiju, jer, sigurna sam, ne bi čekali da im se sudi u Hrvatskoj, objasnila nam je europska zastupnica Ruža Tomašić na koji bi to način hrvatsko dvorište trebalo čistiti od Srba.


   Inače, proteklog je vikenda i nekadašnja hrvatska Miss Anica Kovač govorila o čišćenju Hrvatske. Ona je sudjelovala na Skupu zajedništva koji su organizirali Đuro Glogoški i prosvjednici, a na Trgu bana Jelačića izjavila je da je »došlo vrijeme za čistu Hrvatsku«.