Europski parlament

Tomašić: EP prihvatio moje amandmane na europsku regulativu o ribarenju u Sredozemlju

Hina

NL arhiva

NL arhiva

»Tako će ograničenje za plovila opremljena povlačnim mrežama koćama i okružujućim mrežama plivaricama za male pelagične stokove, prema kojem smiju loviti najviše 20 dana u mjesecu i 180 dana godišnje, biti puno pravednije jer im se dani kad se iz raznih objektivnih razloga vrate bez ulova neće uzimati u obzir«, stoji u priopćenju Europskog ureda Ruže Tomašić u Zagrebu



ZAGREB  Zastupnica u Europskom parlamentu Ruža Tomašić izvijestila je da je da su na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu prihvaćena oba njezina amandmana na europsku regulativu o ribarenju u Sredozemlju, pri čemu bi se ubuduće kao izlazak na more računao samo onaj pri kojem postoji registrirani ulov.


»Tako će ograničenje za plovila opremljena povlačnim mrežama koćama i okružujućim mrežama plivaricama za male pelagične stokove, prema kojem smiju loviti najviše 20 dana u mjesecu i 180 dana godišnje, biti puno pravednije jer im se dani kad se iz raznih objektivnih razloga vrate bez ulova neće uzimati u obzir«, stoji u priopćenju Europskog ureda Ruže Tomašić u Zagrebu.


Ističe kako izlazak na more bez ulova ne utječe na riblji fond te stoga nema nikakvog smisla da bude uračunat u zadana ograničenja ribarima.




Tomašić navodi i da je u listopadu 2013. godine ishodila zeleno svjetlo od Europske komisije za proglašenje gospodarskog pojasa Republike Hrvatske na Jadranskom moru sa željom da Hrvatska konačno dobije instrumente za zaštititu svoga mora od prekomjernog izlova.


»Smatram da moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo zaštitili Jadran od prekomjerne eksploatacije, ali pritom moramo voditi računa o hrvatskim ribarima kojima je sadašnjost jednako važna kao budućnost jer zajedno sa svojim obiteljima svakodnevno žive od mora. Vjerujem stoga kako će im ovakva pravednija regulativa pomoći u sadašnjosti te da će nastavak naše suradnje u budućnosti donijeti nove pobjede pred europskim institucijama, prije svega u sferi zaštite malog tradicionalnog ribarstva u Hrvatskoj«, naglašava Tomašić.


Oba amandmana Ruže Tomašić na europsku regulativu o ribarenju u Sredozemlju prethodno su dobila veliku podršku matičnog Odbora za ribarstvo Europskog parlamenta, a u utorak su prihvaćena na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu.