Gradski zastupnik

Tomašević: ”Zagreb je naš” je i protiv referenduma i protiv promjene imena Trga maršala Tita

Hina



 Gradski zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević iz platforme »Zagreb je naš« rekao je u subotu kako očekuje da će se u Skupštini formirati ‘desna većina’ predvođena Milanom Bandićem, ali i ocijenio da će ona biti vrlo ‘tanka’ i nestabilna te naglasio kako je platforma »Zagreb je naš« i protiv referenduma i protiv promjene imena Trga maršala Tita.


Očekujem da će se složiti desna većina koju će predvoditi stranka Milan Bandić 365, zajedno s HDZ-om i listom Brune Esih, a da će se SDP, zajedno s oba krila HNS-a, držati zajedno u opoziciji, kao i lista Sandre Švaljek, izjavio je Tomašević u emisiji »Intervju tjedna« Hrvatskog radija.


Ocijenio je, međutim, da će, ukoliko ne bude prebjega, većina u Skupštini biti »vrlo tijesna, tanka i nestabilna«. Moguće je, smatra, da ta ‘tanka’ većina vrlo brzo pukne što će ovisiti o događajima na nacionalnoj razini te da na kraju godine ‘padne’ proračun i da se već 2018. ide na nove izbore.Kad je riječ o vijećima gradskih četvrti, Tomašević kaže da će platforma »Zagreb je naš« tu nastojati spriječiti formiranje desnih većina.»Osvojili smo 21 mandat u vijećima gradskih četvrti, te 47 mandat u vijećima mjesnih odbora. U devet do 10 gradskih četvrti bi se mogla složiti većina u kojoj neće sudjelovati Milan Bandić i HDZ«, rekao je.

U Zagrebu ima bitnijih tema od promjene imena Trga maršala Tita


Što se tiče referenduma o promjeni imena Trga maršala Tita, Tomašević je kazao da će četiri njihova gradska zastupnika biti protiv referenduma i protiv promjene imena tog trga.




»Nameće se tema koja nije najbitnija tema većini građana ovog grada. Krajnja desnica ju nameće jer nema što reći o temama koje su bitne direktno za kvalitetu života građana. Bandić ide na solomonsko rješenje, kalkulira između lijevih i desnih birača. Mi smo protiv referenduma«, rekao je Tomašević.


Također, Tomašević smatra nevjerojatnim da se u 16 godina vladavine Milana Bandića nije održao nijedan referendum u Zagrebu – ni o Jakuševcu niti o Dinamovom stadionu – a da se sada nameće promjena imena jednog trga.


Ukoliko dođe do referenduma, smatra da će »izlaznost biti katastrofalna«.Platforma »Zagreb je naš« bit će i protiv privatizacije komunalnih usluga budući da, kako ističe, brojni primjeri iz EU pokazuju da je to štetno za građane, kvalitetu usluge i investicije u infrastrukturu.

Iskoristit će, kaže, svoja četiri vijećnika u zagrebačkoj Skupštini kako bi nametnuli određene teme i kontrolirali upravljanje Zagrebom. »Bit ćemo žestoka oporba i kontrola i upozoravati na alternativne projekte koji bi se mogli provoditi«, istaknuo je.


»Glavni problem u Hrvatskoj je što je politika poslala maltene psovka , ljudima se ona gadi s punim pravom, vidimo čudne političke trgovine i neprincipijelne koalicije, to je nešto što ljude odvraća…Mi želimo poručiti da je politika bavljenje općim dobrom, bavljene odlukama o zajedničkim resursima, odlukama o koje će imati utjecaj na živote ljudi, da je politika za svakoga. Zato želimo uključiti građane da suodlučuju o tome koji su im projekti najbitniji«, poručio je Tomašević.


»Institucije vlasti su kao dvorci okruženi kanalom i tu i tamo se spusti neki most da građani uopće mogu utjecati na te institucije ..Mislim da se to mora promijeniti«, zaključio je.