Loviti ili ne loviti?

Tolušić upravo razgovara s istarskim ribarima o radu u Savudrijskoj vali i slovenskim kaznama

Hina

»Pritisak se osjeća i prisutan je kod svih ribara i nije svejedno, niti jednostavno ribariti u takvom okruženju. Premda iz vlade poručuju kako Slovenija nema pravo provoditi svoje zakone na hrvatskom teritoriju, ribarima to ništa ne znači već traže konkretne odgovore«, kazao je u srijedu Hini savudrijski ribar Danilo



ZAGREB U ministarstvu poljoprivrede u četvrtak poslijepodne traje sastanak ministra Tomislava Tolušića i predstavnika drugih resora s istarskim ribarima koji traže siguran i nesmetan rad u Savudrijskoj vali i rješenje za kazne iz Slovenije.


Ribari se nadaju da će se na sastanku pronaći rješenje, prije svega za kazne kojima Slovenija prijeti hrvatskim ribarima.


»Pritisak se osjeća i prisutan je kod svih ribara i nije svejedno, niti jednostavno ribariti u takvom okruženju. Premda iz vlade poručuju kako Slovenija nema pravo provoditi svoje zakone na hrvatskom teritoriju, ribarima to ništa ne znači već traže konkretne odgovore«, kazao je u srijedu Hini savudrijski ribar Danilo.




Ponovio je kako ribari traže osobnu sigurnost i slobodu odnosno mogućnost slobodnog i nesmetanog rada na području Hrvatske.


Uz ministra poljoprivrede na sastanku su predstavnici ministarstva vanjskih i europskih poslova, unutarnjih poslova i pravosuđa.


Ministarstvo poljoprivrede je navelo da će se na sastanku razmotriti trenutna situacija vezana uz problematiku ribolova u Savudrijskoj vali te dogovoriti daljnje aktivnosti.


Slovenska strana tvrdi da je od prošlog tjedna započela s implementacijom arbitražne presude jer je granična linija na moru prema arbitražnom rješenju »jasna« i s točno određenim koordinatama, te da Sloveniji pripada 80 posto Savudrijske vale, odnosno Piranskog zaljeva.


Da love u Piranskom zaljevu, kako su to do sada tradicionalno činili godinama, ribari iz Savudrije i iz Umaga, po stajalištu Ljubljane, trebali bi od slovenskih vlasti tražiti posebne dozvole.


Ako do sredine zaljeva budu i dalje plovili bez njih, izdavat će im se rješenja o kazni koja im se mogu naplatiti i kad prijeđu kopnenu granicu i dođu u Sloveniju, stajalište je slovenskih vlast


Premijer Andrej Plenković komentirao je na početku današnje sjednice Vlade, prve u novoj godini, slovensku najavu o naplaćivanju kazni hrvatskim ribarima rekavši da isto može poduzeti i hrvatska strana protiv slovenskih ribara ako bude potrebno.


Slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec kazao je u srijedu da slovenska policija ima pravo naplaćivati kazne hrvatskim ribarima koji uđu u slovenske vode u Piranskom zaljevu.


»Mi i dalje Sloveniju pozivamo da izbjegava jednostrane poteze, da izbjegava incidente. Nema nikakvog problema u tome da naša policija snima sve slovenske brodice koje dođu u naše vode«, rekao je premijer istaknuvši da je najmanji problem izdavati kazne.


»Sukladno ovome što govori slovenska strana, to naravno može i hrvatska strana. Ima sve podatke i ukoliko do toga dođe naravno da ćemo i mi posegnuti za takvim koracima«.


Nakon sastanka u ministarstvu poljoprivrede, koji je počeo nešto iza 13 sati, bit će izdano priopćenje.