Izbori u HDZ-u

Tolušić, HDZ-ovac poznat po nekretninskim aferama, se priklonio Kovačevoj “Opciji za promjene”

Hina

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

Miro Kovač ignorirao je novinarsku primjedbu da je Tolušić imao probleme s imovinskom karticom, samo je naglasio da su "svi koji žele da se Hrvatska promijeni s HDZ-om dobrodošli, tako da je vrlo važno da zadržimo mir u svojim redovima"



ZAGREB HDZ-ov saborski zastupnik i bivši ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, koji je morao napustiti Vladu zbog nekretninske afere, potvrdio je u četvrtak da je istaknuo kandidaturu za potpredsjednika HDZ-a u timu Mire Kovača, koji se naziva “Opcijom za promjene”.


“Mislim da je odlično da u oba tabora prevladavaju kandidati konzervativne opcije – Tomo Medved, Ivan Anušić i Zdravka Bušić, ali i Miro Kovač, Davor Ivo Stier, Ivan Penava, Milijan Brkić, pa i ja. Super je da imamo više kandidata za sve funkcije, to i jest poanta sustava glasovanja jedan čovjek – jedan glas, a naši članovi će 15. ožujka odlučiti tko će biti njihov lider u idućem razdoblju, zamjenik i potpredsjednici, i to treba poštivati“, izjavio je Tolušić novinarima u Hrvatskom saboru.


Podržat će Kovača, ali i Butkovića


Najavio je da će u natjecanju za predsjednika HDZ-a podržati Miru kovača, no kod glasanja za potpredsjednike među svoje favorite uvrstio je i Olega Butkovića iz Plenkovićeva tima.




“Ja ću za lidera stranke podržati Miru Kovača, glasat ću i za Penavu, Stiera i Brkića, za Olega Butkovića i za nekog od mojih Slavonaca“, kaže Tolušić.


Plenkoviću ne zamjeram ništa, odlično surađujemo, ali su Kovačevi stavovi jednostavno bliži mojima, pojasnio je razloge zbog kojih se opredijelio za alternativu u HDZ-u.


Kovač je pak poručio da je njegova opcija otvorena za sve u HDZ-u koje žele promjene te ustvrdio da će nakon 15. ožujka imati snagu koja će “resetirati i postaviti HDZ na zdrave temelje”.


“Drago mi je čuti da Tolušić podržava nužne promjene kako bi HDZ mogao pobijediti na izborima za Hrvatski sabor. Uvjeren sam da ćemo nakon 15. ožujka imati snagu koja je potrebna kako bismo se mogli preobraziti, resetirati i HDZ postaviti na zdrave temelje. Treba nam jak HDZ koji će se boriti protiv korupcije i za sposobnu i čestitu Hrvatsku“, izjavio je Kovač novinarima u Saboru.


Ignorirao je novinarsku primjedbu da je Tolušić imao probleme s imovinskom karticom, samo je naglasio da su “svi koji žele da se Hrvatska promijeni s HDZ-om dobrodošli, tako da je vrlo važno da zadržimo mir u svojim redovima”.


“Mi nismo oponenti, mi smo kolege, mi smo u natjecanju i pobijedit će ona opcija koja nudi nadu i budućnost. Ako pogledamo ekonomski razvoj, imamo korektan ekonomski rast, međutim, nakon potrebnih promjena i pravih reformi koje ćemo mi provesti nakon parlamentarnih izbora, moći ćemo rasti više i imat ćemo veću kupovnu moć, kao što je to slučaj u baltičkim zemljama”, ustvrdio je Kovač.


Škorić ima pravo na svoje mišljenje i put


Nije htio podrobnije komentirati prelazak vodećeg splitskog HDZ-ovca Petra Škorića iz njegova u tabor Andreja Plenkovića, tek je rekao da Škorić ima pravo na svoje mišljenje i put.


“Postoji sloboda savjesti i sloboda mišljenja u demokraciji i to treba poštivati, ali za nas u HDZ-u je najvažnije da nema klime neprijateljstva i protivništva nego klime natjecanja. Mi smo kolege, natječemo se i želimo da članstvo HDZ-a bez pritisaka može izraziti svoje mišljenje. Svaki put kada je HDZ bio u nekoj kritičnoj situaciji, ljudi u HDZ-u su izabrali pravu opciju”, uvjeren je Kovač.