Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: °
Sutra: ° °
22. listopada 2019.
Sloković i Prodanović

Todorićevi branitelji: Nudili smo 118.000 funti jamčevine, u Engleskoj je očito standard niži

Foto Denis Lovrović
Foto Denis Lovrović
Autor:
Objavljeno: 8. studeni 2018. u 22:44 2018-11-08T22:44:48+01:00

»Imamo pravo na žalbu, poduzet ćemo sve da naš klijent izađe«, nadodala je Sloković

ZAGREB Unatoč ponuđenoj jamčevini i svih uvjeta pod kojima je Ivica Todorić bio pušten u Engleskoj, sudac istrage je donio odluku o produljenju istražnog zatvora zbog opasnosti od bijega, kazala je Todorićeva braniteljica Jadranka Sloković nakon što je u četvrtak predvečer na zagrebačkom Županijskom sudu bivšem vlasniku Agrokora ponovno određen pritvor.

Nakon odluke suca istrage o novom jednomjesečnom zatvaranju Todorićevi branitelji Jadranka Sloković i Čedo Prodanović pojasnili su da njihov branjenik nije pritvoren zbog utjecaja na svjedoke već zbog opasnosti od bijega.

»Ponudili smo jamčevinu, sve uvjete pod kojima je on bio pušten u Engleskoj. Identičnu jamčevinu, sve mjere opreza. No, zaključili smo da hrvatsko i englesko pravo nisu isto. Ovdje je bitno viši standard i jamčevina mora biti bitno viša. Ponudili smo 118 tisuća funti. U Engleskoj je očito standard puno niži nego kod nas«, kazali su nakon ročišta Sloković i Prodanović dodavši kako su ponudili milijun kuna jamčevine.

»Imamo pravo na žalbu, poduzet ćemo sve da naš klijent izađe«, nadodala je Sloković.

»Nedostupnost u postupku ne znači bijeg, on je u Britaniji koristio legalna prava, a treba reći i da ga nitko u Hrvatskoj tijekom šest mjeseci predistražnog postupka nije ništa pitao. On se samo zatekao u Engleskoj«, rekao je nakon ročišta Prodanović.

Na ročištu koje je počelo iza 17,30 sati, a zbog kojega je Todorić dovezen iz Remetinca gdje je sinoć smješten nakon izručenja iz Londona, sudac istrage odlučivao je o dva zahtjeva. Prijedlogu obrane da Todorića puste na slobodu jer je ispitana većina svjedoka, ali i novom zahtjevu tužiteljstva da ga se zadrži zbog opasnosti od bijega.

Todorić je zajedno sa svojim sinovima Ivanom i Antom, ali i 12-ero Agrokorovih menadžera te revizora osumnjičen zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna iz Agrokora.

O žalbi obrane na odluku suca istrage Zorana Luburića izvanraspravno vijeće Županijskog suda trebalo bi odlučivati po ubrzanoj proceduri.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.