Novosti na blogu

Todorić pokrenuo novu pravosudnu akciju

P. N.

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

Todorić je danas na Županijskom sudu u Zagrebu podnio Prijedlog za određivanje privremene mjere osiguranja imovinske koristi



Ivica Todorić objavio je novi post na svom blogu u kojem je otkrio da je danas na Županijskom sudu u Zagrebu podnio Prijedlog za određivanje privremene mjere osiguranja imovinske koristi, prenosi televizija N1.


U postu naslovljenom “premijer Plenković u kandžama privatnih interesa” Todorić piše i da je u ponedjeljak “Ustavnom sudu Republike Hrvatske” podnio “Dopunu Prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima, u kojoj dopuni navodim sasvim nove činjenice i Zamolbu za žurnim postupanjem”.


Novi post na blogu Ivice Todorića prenosimo u cijelosti:




“U svojim sam blogovima unazad nekoliko mjeseci ukazivao na veliku protuustavnost Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima (Lex Agrokor), a ti nedostaci svakoga su dana sve primjetniji. Stoga sam 06. veljače 2018. godine podnio Ustavnom sudu Republike Hrvatske i dopunu ranije podnesenog Prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima.


Vjerujem da je danas svakako jasno da je Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima (Lex Agrokor), napisan na brzinu i ne slijedi nikakvu pravnu logiku (dapače suspendira i sam Ustav i pozitive zakone) osim skrivenih osobnih interesa već poznatih pojedinaca.


1. Zakon o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima (Lex Agrokor), kako je sad neosporno utvrđeno, pisan je samo za Agrokor


2. U najvećoj mjeri zaobiđen je sud (zato je Lex Agrokor i pisan) i napravljen kao privatni deal


3. U izjavama i potezima dužnosnika Vlade Republike Hrvatske i samog predsjednika Vlade Andreja Plenkovića u posljednjih nekoliko dana najočitije se vidi tko upravlja kompanijom (Ramljaka na odgovornost poziva Vlada, a ne sud)


Isto tako sam ukazivao na protuzakonitost i kriminalne radnje vezano uz roll-up kredit kao i garancije koje su za to date. Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog očitog organiziranog kriminala podnio sam kaznenu prijavu 31. listopada 2017. godine i dopunu kaznene prijave 04. veljače 2018. godine.


1. Kao što sam ukazivao, ugovorom su sve ovlasti predane roll-up kreditorima, odnosno Knightheadu


2. Iz Ugovora o roll-upu proizlazi da su sve najvažnije odluke imenovanja vjerovničkog vijeća i upravljanje nagodbom u nadležnosti Knightheada


3. Antu Ramljaka i AlixPartners ne može se smijeniti bez odobrenja Knightheada.


4. Postoje i razne druge odredbe kao i garancije koje su date po ugovoru o roll-upu, koje su isto nezakonite.


I sada se sve ono o čemu sam pisao obistinilo. Nažalost, zbog nečinjenja institucija pravne države i Vlade napravljena je i nesaglediva šteta svim Agrokorovim dionicima ali i Republici Hrvatskoj. Premijer Plenković je u kandžama privatnih interesa i bespomoćno prima savjete od onih koji su njega, Republiku Hrvatsku i Agrokor doveli u ovakvu nezakonitu i kriminalnu poziciju. Kupuju vrijeme u kojem će se utvrditi još čitav niz novih činjenica i saznanja koje će samo povećati njihovu odgovornost.


S obzirom na izuzetno složenu situaciju u koju je ministrica Martina Dalić i Izvanredna uprava dovela kompaniju Agrokor podnio sam:


1. 06. veljače 2018. godine Ustavnom sudu Republike Hrvatske Dopunu Prijedloga za pokretanje postupka za ocjenu suglasnosti Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima, u kojoj dopuni navodim sasvim nove činjenice i Zamolbu za žurnim postupanjem


2. 08. veljače 2018. godine Županijskom sudu u Zagrebu Prijedlog za određivanje privremene mjere osiguranja imovinske koristi


Još jednom želim ukazati koliko je složena situacija u Agrokoru koji ima trenutno oko 200 milijuna Eura na svojim računima. Za navedena novčana sredstva upravo Vlada Republike Hrvatske ima odgovornost i mora spriječiti da budu transferirana na neke račune u inozemstvo ili bolje rečeno u Hong Kong gdje Tin Dolički ima vlastitu tvrtku na koju je već, kako cijeli Zagreb priča ovih dana, dobio za svoje usluge 16 milijuna eura.


Drugo važno upozorenje je da Vlada Republike Hrvatske i privremena uprava žele otkupiti dug od Knightheada ( odnosno pronaći ulagača ), što bi bilo apsolutno nevjerojatan kriminal. Time bi se napravila obveza Agrokoru koja nema nikakve osnove (jedino je ima u kriminalnom ponašanju koje prakticiraju isprepleteni privatni interesi). Za istu su transakciju Ante Ramljak i Knighthead kazneno prijavljeni i dok se proces ne završi ne bi se smjele vršiti nikakve radnje.


Iskoristio bi ovu priliku da pojasnim onima koji govore da ako ne dođe do nagodbe Izvanredne uprave kojom upravlja Ante Ramljak da će doći do stečaja Agrokora.


To je notorna laž. Upravo suprotno, kad bi Ante Ramljak i Martina Dalić uspjeli realizirati ovu nagodbu to bi bio sumrak hrvatskog pravosuđa i pravne države, a skoro potpuno uništenje dijela hrvatske industrije i ogromna šteta za sve dionike Agrokora.


Postoje rješenja koja bi bila u potpunom suglasju sa Ustavom Republike Hrvatske i zakonima u kojima bi svi dionici bili zaštićeni i imali povrat investicije a industrija bi se dalje razvijala i zaposlenost rasla – zaključuje Ivica Todorić.