BIVŠI GAZDA OPTUŽUJE

Todorić: Sve je u 5 mailova grupe Borg, Plenković je o svemu odlučivao

P. N.

Foto D. KOVAČEVIĆ

Foto D. KOVAČEVIĆ

Sve je smišljeno unaprijed. Ako ja ne pristanem na ucjenu i ne predam im firmu da ću ići u zatvor. Vidi se da je “lex Agrokor” osmišljen unaprijed. Kako neka Borg grupa može reći da će oni napraviti neki zakon – tko su oni, odakle. Vi znate da je Dalić u svojem iskazu na Uskoku rekla da je svime rukovodio Plenković. S druge strane Ramljak je rekao da je na svim sastancima, također, bio i Plenković, rekao je Ivica Todorić



ZAGREB – Ivica Todorić održao je konferenciju za novinare na kojoj je iznio niz teški optužbi protiv aktualn hrvatske Vlade te udruživanja kako bi mu se oteo Agrokor.


“Na tiskovnoj konferenciji govorit ću o novim dokazima očitog kriminala u aferi Agrokor i novim otkrićima o djelovanju grupe Borg”, poručio je Todorić, prenosi jutarnji.hr.


– Prije tri godine, jednog dana, već su u to vrijeme počela pisanja i spekulacije oko Agrokora, meni je došla gospođa Martina Dalić i rekla: prepiši svoju kompaniju kod javnog bilježnika, bit će nova uprava, novi nadzorni odbor, a ja se moram maknuti iz firme. Ja sam bio šokiran, nisam to očekivao. Iako znao sam da iza toga stoji premijer Andrej Plenković, a ne ona.


snimio Davor Kovačević


snimio Davor Kovačević





Todorić kaže da nije pristao na ucjenu bivše ministrice Dalić da preda svoju kompaniju, a nakon toga ga pozivaju na tajni sastanak u Vladu. Poslije izlazi, kaže, “fake news” da smo pobrali novce i da će sve propasti.”


– Policija dolazi, Dalić mi govori šalji obitelj van, bit će propast svega. A zamislite, Dalić su srušili isti ljudi koji su i mene srušili. Javio se isti ruski ambasador i izašla je “afera Hotmail”. Vidjet ćete, sve ću dokazati. Ima ih 30-ak koji će pjevati kao kanarinci, svaki detalj ćete znati. Najmanje milijardu eura je opljačkano iz Agrokora. To su novci koji su otišli na savjetnike. Zamislite da sam ja radio za takve naknade 30 godina. Ne postoji osoba niti tim na svijetu koji bi mogao voditi Agrokor – izložio je Todorić u dugom monologu.


Mogu navesti sve što je izvedeno iz Hrvatske, nastavlja, a što treba vratiti. Taj novac je toliki da bi se moglo pokrenuti cijelo gospodarstvo i industrija, a to se nije dogodilo zbog političkog utjecaja. Imamo sve dokumente, hodograme, mailove, koji dokazuju da je Plenković unaprijed o svemu odlučivao i kome je na kraju namjestio Agrokor za jednu kunu, govori.


– Rusija, Moody’s, Bruxelles i hrvatska Vlada su sve to rušili. Na čelu svega je bio Andrej Plenković, a tko je bio mozak, ja to sada ne mogu reći. Ruski ambasador se javi, a rejting Agrokora odmah pada. Njihov posao, od svih njih, je bio da ruše vrijednost – istaknuo je Todorić.


Na pitanja tko je točno mozak cijele operacije, u čijem je točno “vlasništvu” Agrokor i koliko je točno novaca opljačkano iz Agrokora, Todorić nije decidirano odgovorio. Uvjeren je da su većinski vlasnici Agrokora trebale postati domaće banke i domaći vjerovnici jer su oni imali najveća potraživanja.


Dodaje i da ga se prisiljavalo da prenese vlasništvo tvrtke stranim bankama, ali da do sada za sve to nije imao dokaze i morao je strpljivo graditi tu kulu od karata, koja bi ponudila jednu konačnu sliku svega.


– Prije godinu dana prijavio sam Plenkovića i Dalić pod osnovanom sumnjom, a moja prijava je tada odbijena, ali imam pravo voditi taj svoj zahtjev na sudu. Dobio sam pravo uvida u spise, a ovo što danas govorim temelji se na tome što je radilo državno odvjetništvo. Imam 600 mailova koji su obrađivani od strane MUP-a.


To je užasno komplicirano, za svaki detalj možete napisati romane, rekao je Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora, na današnjoj tiskovnoj konferenciji, nakon jučerašnje najave da će podastrijeti nove dokaze očitog kriminala u aferi Agrokor i nova otkrića o djelovanju grupe Borg.


Na današnjoj konferenciji za novinare, u prostorijama City Plaze u Zagrebu, nakon lani potvrđene optužnica protiv njega i njegovih suoptuženika za višemilijunske gospodarske malverzacije, Todorić je rekao da postoji pet mailova između Borg grupe, a oni govore sve.


– Prvi mail, 23. veljače 2017., nakon što je potpisao garanciju za kredit za Agrokor sa Sberbankom s cijelom svojom imovinom. Gospodin Korunić u prilogu maila šalje stanje Agrokora, dan prije je zaposlen tamo i u deset sati je već imao stanje Agrokora. Drugi mail, naslovljen je na Dalić i Marića.


Pazite, pogledajte što on šalje, na službeni mail Marića. U njemu on kaže da Todorić treba doći u Vladu na sastanak, a onda i da ja moram svoju kompaniju za jedan euro predati. Upravo sam potpisao garanciju za kredit, a on piše da ja moram svoju kompaniju predati dalje.


Dogovor je bio da ja dođem u Vladu, da popijemo kavu, a oni poslije krenu s fake newsom da sam predao Agrokor. Lažu – da sam dužan porez, da je 12 milijardi eura prebačeno na neke tajne račune, a gdje su im dokazi za to.


Sve je smišljeno unaprijed. Ako ja ne pristanem na ucjenu i ne predam im firmu da ću ići u zatvor. Vidi se da je “lex Agrokor” osmišljen unaprijed. Kako neka Borg grupa može reći da će oni napraviti neki zakon – tko su oni, odakle. Vi znate da je Dalić u svojem iskazu na Uskoku rekla da je svime rukovodio Plenković. S druge strane Ramljak je rekao da je na svim sastancima, također, bio i Plenković.


Kada se sve to uzme u obzir, u trećoj prezentaciji može se vidjeti da imamo osnovane sumnje. Jedan mail – gospođa Dalić piše, a u tom mailu stoji da je Borg grupa razmišljala kome će kompanija ići. Između ostalog i da Šavorić postane vlasnik svega toga, a on je rekao da on ne smije to raditi. Čeka se da premijer kaže tko će biti novi vlasnik Agrokora. Znači, Dalić ne zna tko će biti novi vlasnik, jedino Plenković to zna i njega se čeka da to kaže.


Konačni vlasnici Agrokora, koje su htjeli namjestiti tako da me pritišću potpisom da prenesem, konačno su nakon dvije godine to postigli. Trebalo je biti obrnuto od onoga kako je provedena nagodba. Sberbanka je zadnjih godina financirala Agrokor, to je sve trebalo osporiti, zaključio je bivši vlasnik Agrokora.