Poznavanje lokalnog okruženja kao prednost

Todorić: Lidl i Hofer ne mogu nadvladati Agrokor; sladoledom i vodama konkuriramo najvećim svjetskim tvrtkama

Hina

Foto Vjekoslav SKLEDAR / CROPIX

Foto Vjekoslav SKLEDAR / CROPIX

"Novac nikad nije bio problem, ali je problem znanje. Naši ciljevi su socijalno poslovanje, ljudski kapital i znanje", rekao je Todorić



Predsjednik koncerna Agrokor Ivica Todorić izjavio je u razgovoru za slovenski poslovni dnevnik “Finance” da ga mnogi investitori pitaju za savjete o mogućnosti ulaganja u Sloveniju, nakon što je njegov koncern preuzeo trgovački lanac Mercator, čime je nastalo najveće trgovačko poduzeće u regiji.


Zadnjih me mjeseci najmanje deset velikih investitora pitalo za savjet gdje u Sloveniji mogu ulagati, kazao je Todorić, te dodao da je i zbog njegovih savjeta došlo do ponuda prvoklasnih investitora za slovenske pivovare koje prodaje skupina Pivovara Laško (PL).


“Svjesni smo važnosti Mercatora za slovensko gospodarstvo i učinit ćemo sve da ono postane najveće i najučinkovitije poduzeće, to će biti u interesu razvoja slovenske ekonomije”, kazao je Todorić u razgovoru o poslovanju Agrokora nakon povezivanja Mercatorove i Konzumove maloprodajne mreže u regiji.




Po njegovim riječima Konzum i Mercator imaju prednost pred stranim trgovcima i proizvođačima na lokalnom tržištu jer ga bolje poznaju.


“Lidl i Hofer ne mogu nadvladati Agrokor koji može biti konkurentniji ako radi kao oni. Naša je prednost da bolje razumijemo lokalno okruženje. I našim prehrambenim proizvodima, sladoledom i vodama, konkuriramo najvećim svjetskim tvrtkama. U 20 godina nismo izgubili naš tržišni udio, naprotiv – povećavali smo ga. Ne možemo reći da smo bolji od Nestlea, ali smo lokalno uspješniji”, kazao je Todorić u razgovoru za slovenski poslovni list.


Što se tiče kapitala i investicija, Todorić je rekao da i u Sloveniji postoji kapital, ali je krivo distribuiran, te da sredstva za investicije u svijetu postoje, “i sada, unatoč krizi”.”Novca za investicije u svijetu je mnogo, ali nema programa”, rekao je Todorić, dodavši da poziva one koji u regiji imaju probleme s financiranjem svojih programa da mu se jave da im nađe investitore, pa će im u tome pomoći.


“Novac nikad nije bio problem, ali je problem znanje. Naši ciljevi su socijalno poslovanje, ljudski kapital i znanje”, rekao je Todorić.