Pozadina slučaja

Tko tu koga i zašto oko Marakeškog sporazuma? “Sve je krenulo nakon kave s Karamarkom”

P. N.

Foto Screenshot Twitter Hrvoje Krešić

Foto Screenshot Twitter Hrvoje Krešić

Dan nakon objave na Facebooku Marakeški sporazum tema je naslovnica nacionalnih dnevnih listova. MVEP saziva konferenciju za medije, što je zaista rijetkost, a Andrej Plenković je - sasvim prigodno - izvan Hrvatske, piše Hrvoje Krešić



RIJEKA Desničarski TV voditelj Velimir Bujanec, poznat i kao čovjek koji je ljubav plaćao kokainom, objavio je kako mu je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila da neće potpisati Marakeški sporazum, UN-ov Globalni sporazum koji bi trebao regulirati sigurne, uredne i regularne migracije.


“Apsolutno je razumljiva vaša zabrinutost vezano uz ilegalne migracije i ‘Marakeški sporazum’ međutim, u ovom slučaju nije riječ ni o kakvom prihvatu ilegalnih migranata, niti je Ured predsjednice u bilo kojem obliku uključen u pregovore o Deklaraciji, te vas u smislu pojedinosti možemo uputiti na resorno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je nositelj svih aktivnosti…


Budite sigurni da neću potpisati ‘Marakeški sporazum…”, stoji u službenom dopisu Ureda predsjednice Bujancu, nakon što im je poslao zabrinuti upit.




Riječ je o sporazumu čije je potpisivanje u nadležnosti Vlade. Predsjednica ga ne bi ni trebala potpisati, ako do toga dođe, ali nekako je cijela situacija opet prerasla u otvoreno prepucavanje Vlade i predsjednice.


Zanimljiva kava, pa naslovnice


Hrvoje Krešić s N1 televizije na svojem je Twitteru donio pozadinu slučaja. Iznoseći zanimljive detalje vezane za Marakeški sporazum, podsjeća da je tu temu u javnosti pokušao lansirati Hrvoje Zekanović iz opskurnog HRAST-a. On je predsjednicu nedavno pozvao da ne potpisuje taj sporazum. Umjesto toga Zekanović bi – stavio vojsku na granice.


Što je uslijedilo? Samo par dana kasnije Zekanović se susreo s Ladislavom Ilčićem i Tomislavom Karamarkom u jednom kafiću, navodi Krešić, koji je objavio i fotografiju tog sastanka.


Sljedeći korak bila je Bujančeva uzbuđena objava o odgovoru koji je dobio od predsjednice.



– Dan nakon objave na Facebooku Marakeški sporazum tema je naslovnica nacionalnih dnevnih listova. MVEP saziva konferenciju za medije, što je zaista rijetkost, a Andrej Plenković je – sasvim prigodno – izvan Hrvatske.


Tko tu koga, s kim i zašto – you do the math, zaključuje Krešić.


Predsjednica bi pa ne bi


Podsjetimo da je predsjednica nedavno na Općoj skupštini UN-a pozdravila završetak pregovora o ovom sporazumu te najavila sudjelovanje na konferenciji u Marakešu u prosincu. No, potom je promijenila mišljenje.


Iz Ureda predsjednice ne navode razloge za to, već samo da su odluku o nesudjelovanju predsjednice na konferenciji javili Ministarstvu vanjskih poslova.


Što je zapravo Marakeški sporazum?


Marakeški sporazum je katalog mjera pod nazivom Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji je nastao pod okriljem UN-a. Proces sastavljanja toga dokumenta počeo je usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a, među njima i Hrvatska.


Šefovi država i vlada u Marakešu će u prosincu dati političku podršku sporazumu, no neće ga tom prilikom potpisivati.