Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 26
Sutra: 11° 11° 26
22. studenoga 2019.
Pozadina slučaja

Tko tu koga i zašto oko Marakeškog sporazuma? "Sve je krenulo nakon kave s Karamarkom"

Foto Screenshot Twitter Hrvoje Krešić
Foto Screenshot Twitter Hrvoje Krešić
Autor:
Objavljeno: 2. studeni 2018. u 19:43 2018-11-02T19:43:24+01:00

Dan nakon objave na Facebooku Marakeški sporazum tema je naslovnica nacionalnih dnevnih listova. MVEP saziva konferenciju za medije, što je zaista rijetkost, a Andrej Plenković je - sasvim prigodno - izvan Hrvatske, piše Hrvoje Krešić

RIJEKA Desničarski TV voditelj Velimir Bujanec, poznat i kao čovjek koji je ljubav plaćao kokainom, objavio je kako mu je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potvrdila da neće potpisati Marakeški sporazum, UN-ov Globalni sporazum koji bi trebao regulirati sigurne, uredne i regularne migracije.

“Apsolutno je razumljiva vaša zabrinutost vezano uz ilegalne migracije i ‘Marakeški sporazum’ međutim, u ovom slučaju nije riječ ni o kakvom prihvatu ilegalnih migranata, niti je Ured predsjednice u bilo kojem obliku uključen u pregovore o Deklaraciji, te vas u smislu pojedinosti možemo uputiti na resorno Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je nositelj svih aktivnosti…

Budite sigurni da neću potpisati ‘Marakeški sporazum…”, stoji u službenom dopisu Ureda predsjednice Bujancu, nakon što im je poslao zabrinuti upit.

Riječ je o sporazumu čije je potpisivanje u nadležnosti Vlade. Predsjednica ga ne bi ni trebala potpisati, ako do toga dođe, ali nekako je cijela situacija opet prerasla u otvoreno prepucavanje Vlade i predsjednice.

Zanimljiva kava, pa naslovnice

Hrvoje Krešić s N1 televizije na svojem je Twitteru donio pozadinu slučaja. Iznoseći zanimljive detalje vezane za Marakeški sporazum, podsjeća da je tu temu u javnosti pokušao lansirati Hrvoje Zekanović iz opskurnog HRAST-a. On je predsjednicu nedavno pozvao da ne potpisuje taj sporazum. Umjesto toga Zekanović bi - stavio vojsku na granice.

Što je uslijedilo? Samo par dana kasnije Zekanović se susreo s Ladislavom Ilčićem i Tomislavom Karamarkom u jednom kafiću, navodi Krešić, koji je objavio i fotografiju tog sastanka.

Sljedeći korak bila je Bujančeva uzbuđena objava o odgovoru koji je dobio od predsjednice.

- Dan nakon objave na Facebooku Marakeški sporazum tema je naslovnica nacionalnih dnevnih listova. MVEP saziva konferenciju za medije, što je zaista rijetkost, a Andrej Plenković je - sasvim prigodno - izvan Hrvatske.

Tko tu koga, s kim i zašto – you do the math, zaključuje Krešić.

Predsjednica bi pa ne bi

Podsjetimo da je predsjednica nedavno na Općoj skupštini UN-a pozdravila završetak pregovora o ovom sporazumu te najavila sudjelovanje na konferenciji u Marakešu u prosincu. No, potom je promijenila mišljenje.

Iz Ureda predsjednice ne navode razloge za to, već samo da su odluku o nesudjelovanju predsjednice na konferenciji javili Ministarstvu vanjskih poslova.

Što je zapravo Marakeški sporazum?

Marakeški sporazum je katalog mjera pod nazivom Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji je nastao pod okriljem UN-a. Proces sastavljanja toga dokumenta počeo je usvajanjem Njujorške deklaracije o izbjeglicama i migrantima iz 2016. koju su prihvatile 193 zemlje članice UN-a, među njima i Hrvatska.

Šefovi država i vlada u Marakešu će u prosincu dati političku podršku sporazumu, no neće ga tom prilikom potpisivati.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.