Europski izbori

Tko sve ide u utrku za briselsku plaću? Još ne znamo šaljemo li u parlament 11 ili 12 zastupnika

Zdenko Duka

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Sve liste predaju 12 kandidata, iako je još moguće da iz Hrvatske u Bruxelles i Strasbourg ode samo 11 zastupnika, u slučaju da Ujedinjeno Kraljevstvo zatraži ili pristane na dulju odgodu izlaska iz EU-a, koja bi ih obavezala da i oni provedu izbore za EP



ZAGREB Do utorka u ponoć mogu se u Državno izborno povjerenstvo predati liste za izbore za Europski parlament koji će se u Hrvatskoj održati u nedjelju 26. svibnja. Sve liste predaju 12 kandidata, iako je još moguće da iz Hrvatske u Bruxelles i Strasbourg ode samo 11 zastupnika, u slučaju da Ujedinjeno Kraljevstvo zatraži ili pristane na dulju odgodu izlaska iz EU-a, koja bi ih obavezala da i oni provedu izbore za EP.


Do jučer poslije podne liste su predali Zagorska stranka za Zagreb (ZSZ), Amsterdamska koalicija, sastavljena od sedam stranaka, koalicija Možemo (u kojoj su se stranci Možemo priključili Nova ljevica i ORaH), Autohtona hrvatska stranka prava (AHSP), Zelena lista, Hrvatska narodna stranka (HNS), Stranka hrvatskog zajedništva (SHZ) te koalicija Pametno-Unija Kvarnera. A gotovo svi oni koji će na ovim izborima sudjelovati su već predstavili svoje liste.


U petak je listu predstavio glavni favorit HDZ. To je lista šefa stranke i premijera Andreja Plenkovića. Na sjednici Središnjeg odbora svi su bili »za«, što je za HDZ uobičajeno. To je lista s koje je polovina kandidata, makar široj javnosti, gotovo potpuno nepoznata. Rekli bismo da se Plenković osjetio dovoljno snažnim da kroji listu po svome i da stranku pomiče u centar, tamo gdje bi htio da se HDZ pozicionira. U tom smislu je to za pozdraviti, a Plenković je zasad u dovoljno komotnoj poziciji da si može dopustiti profiliranje nekog novijeg HDZ-ovog stranačkog tijela. Ako je »novi HDZ« logički i semantički uopće zamisliv, mogući pojam.


Muškarac – žena




Na listi HDZ-a su, po redu: Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol, Željana Zovko, Sunčana Glavak, Marijana Balić, Goran Pauk, Nikolina Brnjac, Stjepan Ribić, Domagoj Marojević, Danijel Marušić i Stjepan Adanić.


Svakako je zanimljivo da je Stjepan Ribić, u predizbornoj kampanji za euroizbore 2014. godine, kad je bio član HDSSB-a, kazao da se »ubrajamo među 10 najgorih ekonomija svijeta. Što nam je još potrebno da shvatimo kako nas je crveni SDP svojom nesposobnošću dotukao, a plavi HDZ nas je pokrao? Plavi i crveni, baciše nam Hrvatsku na koljena.« Danas on pojašnjava kako je pritom mislio na Ivu Sanadera i doba kada je on vodio stranku. Nije komentirao činjenicu da je njegov govor iz 2014., a Ivo Sanader dao je ostavku pet godina ranije.


Šeksov posinak, 29-godišnji Ressler koji nosi listu kaže da lista ima znanje, stručnost i sposobnost za zastupanje hrvatskih interesa u EU-u. Da su na listi dvije dosadašnje eurozastupnice koje su se dokazale, troje aktualnih saborskih zastupnika koji angažirano zastupaju interese u najvišem predstavničkom tijelu, dva uspješna župana, general Adanić »koji uz iskustvo suradnje s prvim predsjednikom Tuđmanom utjelovljuje potporu branitelja i utemeljitelja HDZ-a« te još četvero kandidata mlađe i srednje generacije, a svi izrazito angažirani u pojedinim europskim politikama.


Bernardićev SDP je još u veljači izašao sa svojom listom, naizmjenično muškarac-žena. Listu nosi europarlamentarac Tonino Picula, iza njega je europarlamentarka Biljana Borzan, a onda slijede: Predrag Matić Fred, Romana Jerković, Joško Klisović, Ivana Posavec Krivec, Gordan Maras, Barbara A. Vupora, Mladen Novak, Sanja Radolović, Mirela Holy i Ranko Ostojić. Otkad je Bernardić na čelu SDP-a, saborski stranački klub napustila je četvrtina zastupnika, a tri eurozastupnika u toj bi situaciji bila uspjeh.


Na liberalno-lijevi centar pozicionira se Amsterdamska koalicija, sastavljena od GLAS-a, HSS-a, IDS-a, PGS-a HSU-a, Demokrata i Hrvatskih laburista. Jučer su krenuli na programsku turneju po Hrvatskoj »Pravac budućnost!«. Na listi ima i nestranačkih kandidata kao što su Damir Novotny i Bahtijarević, obojica iz kvote HSS-a. Evo liste: Valter Flego, Jozo Radoš, Zoran Bahtijarević, Silvano Hrelja, Tea Mičić Badurina, Marina Gradišer, Diana Topčić-Rosenberg, Damir Novotny, Mira Morović, Damir Jurić, Krešo Beljak i Anka Mrak Taritaš.


Slogan do slogana 


Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik Živog zida koji se protivi članstvu Hrvatske u Europskoj uniji i u NATO-u, kaže da treba odlučiti hoće li budućnost Hrvatske biti sluganstvo ili sloboda. Nositelj liste je glavni tajnik stranke Tihomir Lukanić, koji je u posljednje vrijeme postao poznat po izjavi kako mainstream stranke »idu u smjeru da nije potrebno da Hrvatska više ima nogometnu reprezentaciju na sljedećem Svjetskom prvenstvu, nego da bi to trebala biti reprezentacija Europe«. Iza Lukanića na listi su Dolores Schauer, Dominik Vuletić, Goranka Dorotić, Branimir Bunjac, Nikolina Budimir, Ivana Delaš, Dinko Štimac, Igor Markešić, Maja Očko Šunjić, Zvonko Šegvić i Ivan Vilibor Sinčić.


»Hrvatska u pokretu« slogan je s kojim novoosnovana stranka lijevog centra START ide u europske izbore. Njihova je želja Hrvatsku pomaknuti prema budućnosti da bude »naša a ne oteta od korumpiranih političkih elita, lijepa a ne gospodarski devastirana i ekološki zapuštena«, tako to kaže Dalija Orešković. Uz nju kao nositeljicu, na listi su Bojan Glavašević (nezavisni saborski zastupnik), Nicole Kwiatkowski, Duje Prkut, Branka Lukačević-Gregić, Tomislav Žagar (nezavisni zastupnik) Marina Pavković, Pero Marnarević, Lejla Šehić Relić, Tonći Talaja, Igor Vlajnić i Nebojša Biškup.


Red novih, red starih


Pod sloganom »Zemlja borbe vrijedna« listu Mosta nosi predsjednik Božo Petrov, a na listi slijede Sonja Čikotić, Ivan Prskalo, Ines Strenja, Ružica Vukovac, Robert Podolnjak, Ljubica Ambrušec, Nizar Shoukry, Ivan Bekavac, Mato Tomljanović, Ivan Matić, dok listu zatvara na 12. mjestu Miro Bulj.


Nositelj koalicije Možemo, Nove ljevice i ORaH-a je Tomislav Tomašević, a slijede Rada Borić, Zorislav Antun Petrović, Sandra Benčić, Ana Marija Simić, Dubravko Lepušić, Karmela Romić, Nebojša Zelić, Nadežda Čačinović, Mladen Sudar, Atana Grbić Martinović i Dragan Markovina.


Jučer su svoju listu predstavili Hrvatski suverenisti, kao koalicija Hrvatske konzervativne stranke i Hrasta. Na listi su Ruža Tomašić, Ladislav Ilčić, Ante Žoni Maksan, Željko Sačić, Pero Kovačević, Bernardica Juretić Rožman, Jure Vujić, Kristina Gogić, Tomislav Sunić, Ivana Pavić, Predrag Peđa Mišić i Hrvoje Zekanović.


A Hrvatska narodna stranka predala je listu manje-više nepoznatih imena. Nosi je potpredsjednik stranke Matija Posavec a na njoj su još Tome Antičić, Ivana Nikolić Popović, Ruža Kovačević Bilić, Davor Nađi, Nata,ša Gabričević, Habib Tahiri, Kristina Bulešić, Alen Leverić, Morana Jokić, Tomislav Stojak i Stjepan Ćurak.


Nezavisni za Hrvatsku Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića na izbore idu s Hrvatskom strankom prava gospićkog gradonačelnika Karla Starčevića. Lista će biti predstavljena sljedećih dana, kao i liste SDSS-a te HSLS-a.


Zajednički listu kandidata jučer su predale i stranke Pametno i Unija Kvarnera, a nositelj liste je Ivica Puljak koji očekuje da će na izborima osvojiti jedno mjesto. Osim Puljka kao nositelja liste, kandidati su Ivana Milas Klarić, Dario Carev, Renata Sokol Jurković, Đanino Sučić, Viktorija Knežević, Ante Mandić, Alis Marić, Davor Brmež, Franko Baković, Majda Manjgotić Paravić i Branimir Urlić.