Izbrisano

Tko se sve uspio naći među sretnicima kojima je Vlada otpisala dugove? Među njima je i skoro 4.000 Riječana

Hina

Snimio Silvano Ježina

Snimio Silvano Ježina

Ukupan iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna, a otpisani su dugovi građana koji su imali dug prema državi do 10.000 kuna plus kamate



ZAGREB Provedbom Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama, koji je na snagu stupio prije dva dana, od subote su otpisani dugovi 150.474 građana koji su imali dug prema državi do 10.000 kuna plus kamate, a iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna, izvijestio je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković.


Plenković je u izjavi u Banskim dvorima naglasio da je Vlada, kako bi riješila problem insolventnosti građana čiji su računi bokirani, predložila Saboru tri zakona prijedloga koji su usvojeni – Zakon o otpisu dugova fizičkim osobama, Zakon o provedbi ovrhe na novčanim sredstvima, te izmjene Zakona o stečaju, a u izradi je i četvrti – novi Ovršni zakon.


Uredno ispunjenje dugova je standard kojeg se moramo pridržavati i koji se treba poštivati jer je to jedno od osnovnih načela obveznih odnosa, kao i procedure naplate preuzetih obaveza. Dugove treba podmirivati, kazao je Plenković.


Problemi 300.000 građana




»Međutim, isto tako smo Vlada koja je svjesna teškoga stanja u kojem se našao dio naših sugrađana, socijalno smo osjetljivi i stoga smo s tri zakonska prijedloga željeli riješiti dio problema koji se odnosi na čak 326.379 naših sugrađana koji su bili blokirani 31. svibnja 2018. godine«, dodao je.


Ukupni dug koji su oni imali je 43,6 milijardi kuna, a na to ide otprilike još oko 22 milijarde kuna kamata, rekao je Plenković te iznio prve podatke o primjeni Zakona o otpisu dugova fizičkim osobama.


Smisao tog zakona je otpis duga do 10.000 kuna od države i pravnih osoba kojima je država jedini osnivač ili isključivi vlasnik, poput HRT-a ili HZZO-a, i to građanima koji su bili u blokadi na dan 31. prosinca 2017.


Fina djelovala vikendom


»Tijekom vikenda, dakle bez ikakve inicijative, papirologije, poduzimanja bilo kakvih radnji blokiranih sugrađana, Financijska agencija (Fina) je krenula u provedbu zakona i uspješno provela prvu mjeru, što znači da je izvršen otpis duga za 150.474 građana koji su imali dug prema državi i s državom povezanim osobama u iznosu od 10.000 kuna plus kamate«, izvijestio je premijer.


U Zagrebu je tako otpisan dug 28.743 građana, u Splitu 4302, Osijeku 3701 i u Rijeci 3842 građana, a od ukupnog broja od 150.474 u potpunosti je deblokirano 6248 građana.Ukupan iznos otpisanog duga je 1,338 milijardi kuna, od čega je glavnica nešto veća te iznosi 846 milijuna kuna, a kamate gotovo 492 milijuna kuna.

Isti zakon predviđa mjeru da takav dug otpišu i jedinice lokalne samouprave i privatni vjerovnici, primjerice teleoperateri, pa ime je Plenković u ime Vlade uputio apel da na isti način kao što je to napravila država otpuste dugove blokiranim građanima.