Idu izbori i u HNS--u

Tko poslije Vesne Pusić? Vrdoljak, Mrak Taritaš, Štromar, Posavec ili Turina Đurić?

Tihomir Ponoš

HNS je osvojio više od 100.000 preferencijalnih glasova i deset saborskih mandata na čemu ćemo i dalje graditi i jačati stranku  koja je u ovom trenutku apsolutno neophodna kao građanska opcija u Hrvatskoj, poručila je Vesna  Pusić



Nova čelna osoba HNS-a bit će netko iz kruga pet visokih stranačkih dužnosnika: Ivan Vrdoljak, Predrag Štromar, Anka Mrak Taritaš, Nada Turina Đurić ili Matija Posavec. To se može zaključiti na temelju konferencije za novinare na kojoj su glavna tema bili unutarstranački izbori. Navedenim redoslijedom je predsjednica HNS-a Vesna Pusić nabrojala tih pet osoba, ne navevši da će baš te osobe biti kandidati za predsjednika stranke, ali ustvrdivši da će »svatko od ovih pet ljudi odlučivati za što će se kandidirati«.


Pusić je kazala i da će biti »jedan ili više kandidata za predsjednika«, kandidacijski postupak započet će nakon sjednice Središnjeg odbora u ožujku. Vrdoljak je potpredsjednik stranke, Štromar predsjednik Središnjeg odbora, a Posavec, Mrak Taritaš i Turina Đurić članovi predsjedništva HNS-a.


Snažni ljudi


– Danas HNS nije jedna ili dvije osobe, kako se nekad govorilo, nego stranka sa snažnim ljudima, kazala je Pusić i dodala da to izaziva nervozu kod konkurencije i onih koji misle da Hrvatsku treba osiromašiti za građansku, civiliziranu opciju.




Pusić je kazala da će tih pet osoba prvo stranku obavijestiti o tome za koju stranačku funkciju će se kandidirati, a podsjetila je da je prilikom izbora za predsjednicu stranke najavila da na tom mjestu ostaje do kraja tog mandata nakon čega slijedi »generacijska tranzicija«.


Petero istaknutih HNS-ovaca upitano je na koju funkciju se žele kandidirati, ne na koju funkciju će se kandidirati, a na pitanje je odgovorila Mrak Taritaš.


– Kako sam već rekla, moja najveća ambicija je biti baka, ali to ne ovisi o meni, kazala je Mrak Taritaš, i kazala da su njene političke ambicije vezane uz oporbeno djelovanje, II. izbornu jedinicu i Zagreb.


Nova energija


Pusić je ocijenila da je stranci potrebna »nova energija da preuzme stranku« i to stranku u dobroj poziciji. HNS je osvojio više od 100.000 preferencijalnih glasova i deset saborskih mandata, računajući i manjinskog zastupnika Veljka Kajtazija.


– Na tome ćemo i dalje graditi i jačati stranku, a HNS je u ovom trenutku apsolutno neophodan kao građanska opcija u Hrvatskoj, kazala je Pusić.