Politolozi o mogućem nasljedniku

Tko poslije Karamarka? Tolušić i Jelić preslika prosječnog HDZ-ovca, Plenković – liberalniji

Tihomir Ponoš

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / Nl arhiva

Snimio Davor KOVAČEVIĆ / Nl arhiva

Dolazak Plenkovića na čelo HDZ-a je želja liberalnog dijela javnosti, kaže Dražen Lalić.  Pitanje odgovara li netko prosječnom članu HDZ-a sekundarno je jer se prosječni HDZ-ovac prilagođava  svakom predsjedniku stranke, smatra Krešimir Macan



ZAGREB  Tomislav Karamarko sve je manje stabilan i kao predsjednik HDZ-a. Stranački veteran Vladimir Šeks u petak je, kako je kazao, svratio do Sabora do je išao u poštu i u ambulantu po uputnice, a kad je već svratio do Sabora novinamrima je kazao da je »ukoliko ne uspije preslagivanje i ako dođe do izbora politički logično je da u nove izbore stranku vodi netko drugi«.


Pitanje je kakav bi trebao biti onaj tko bi zamijenio Karamarka i preuzeo vođenje stranke. Jasno je da bi on morao imati određeni otklon od sadašnjeg predsjednika stranke, biti drugačiji od njega.


Sociolog i politolog Dražen Lalić s Fakulteta političkih znanosti ustvrdio je da je Karamarko unutar stranke prevladao prije četiri godine jer je odgovarao prosječnom članu HDZ-a po nizu elemenata poput obrazovanja, nacionalizma i policijsko-obavještajnog djelovanja.




Dotadašnja predsjednica stranke Jadranka Kosor bila je prijelazno rješenje, »rukopoloženo« nakon odlaska Sanadera u srpnju 2009. godine i novi lider, biran 2012. godine treba je biti suprotan od Sanadera.


– I sada je moguće koristiti iste elemente: tko odgovara prosječnom HDZ-ovcu, tko je snažan lider, ali drugačiji od Karamarka, kazao je Lalić i dodao da novi lider mora imati određene sposobnosti poput atraktivnog komuniciranja i poznavanja ekonomije.


Govoreći o konkretnim imenima Lalić je ustvrdio da »ne vidi da bi HDZ izabrao Andreja Plenkovića koji ne odgovara prosječnom HDZ-ovcu«. Dolazak Plenkovića na čelo HDZ-a je želja liberalnog dijela javnosti, smatra Lalić za kojega Plenković sliči na Sanadera, ali bez karizme u bazi.


Lalić bi tipovao na mlađe kadrove iza kojih nema repova i na ljude koji su se na neki način usprotivili Karamarku, a osobno procjenjuje da bi novi čovjek na čelu HDZ-a mogao biti Tomislav Tolušić ili Damir Jelić.


Politički analitičar Krešimir Macan je bez imalo dvojbe kazao da na čelnom mjestu HDZ-a u budućnosti vidi Andreja Plenkovića.


– On utjelovljuje desni centar, može biti umjereni demokršćanski lider i on je najbolji odabir, kazao je Macan. Njemu je pitanje odgovara li prosječnom članu HDZ-a sekundarno jer »prosječni HDZ-ovac prilagođava se svakom predsjedniku stranke. Oni su manje kritični od ljevičara koji postavljaju pitanje zašto netko ne bi mogao biti na nekoj dužnosti«.


U određenoj razlici između Plenkovića i prosječnog člana HDZ-a Macan ne vidi nikakav problem jer »bude li rejting stranke dobar, onda ga stranka prihvaća«.