Suradnja s bivšim predsjednikom

Tko planira pretrčati u Josipovićevu stranku: Kregar kaže da mu ideja nije mrska

Zlatko Crnčec

Foto N. REBERŠAK

Foto N. REBERŠAK

Dodao je da vjerojatnost za uspjeh nove stranke u ovom trenutku nije velika, ali da ga baš takva politička neizvjesnost i privlači



ZAGREB » Iako se mediji već neko vrijeme bave time tko bi iz SDP-a mogao slijediti donedavnog predsjednika Republike Ivu Josipovića u osnivanju nove stranke zasad je namjeru iskazao samo nezavisni zastupnik u zastupničkom klubu SDP-a Josip Kregar.


  – Moram reći da mi u svakom slučaju ova ideja nije mrska. Ali zasad ne znam ima li uopće nove stranke niti znam tko bi je mogao činiti. S Josipovićem sam u jako dobrim odnosima i snažno sam ga podržavao u kampanji, rekao je Kregar. Dodao je da vjerojatnost za uspjeh nove stranke u ovom trenutku nije velika, ali da ga baš takva politička neizvjesnost i privlači.


  – Većina stranaka kalkulira samo oko eventualnog broja mandata koje bi eventualno mogli osvojiti na sljedećim parlamentarnim izborima. A ovdje se radi o tome da postoji trenutak kada se treba odlučiti baš za nešto što sa sobom nosi izvjestan rizik, , rekao je Kregar.




  Drugi nezavisni zastupnik u klubu SDP-a Gvozden Flego demantirao je u izjavi za naš list bilo kakvu mogućnost da bi se mogao pridružiti Josipoviću.


  – Ne idem nikud. Bez obzira na to kakva će biti ova nova stranka, rekao je Flego. I drugi zastupnici s kojima smo razgovarali odbijaju bilo kakvu mogućnost napuštanja stranke. Tako Zdravko Ronko kaže da je »tužan zbog svih onih brojnih mladih i starijih članova i aktivista SDP-a koji su se smrzavali prikupljajući potpise za Ivu Josipovića«.  


  Predsjednik Glavnoga odbora SDP-a i prvi čovjek Sabora Josip Leko rekao je jučer na Hrvatskom radiju da »nije moguće govoriti da bi ozbiljan političar prelazio u drugu stranku, a da ne zna ni ciljeve ni platformu ni program«.


  – Ne bih htio špekulirati tko bi eventualno mogao napustiti SDP, rekao je Leko.