Ponedjeljak, 8. veljače 2016.
Nacrt novog zakona o socijalnoj skrbi

Tko će imati pravo na socijalnu pomoć od države?

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor: Jagoda Marić , Ljerka Bratonja Martinović
Objavljeno: 19. ožujka 2011. u 9:43

Osim što će socijalnu pomoć izgubiti oni koji imaju imovinu vrjedniju od 45 tisuća eura, izgubit će je i oni koji izbivaju 15 dana iz Hrvatske

ZAGREB   Samac ili obitelj koja ima vrijednost imovine veću od  332.600 kuna, odnosno 45 tisuća eura,  neće više imati pravo na socijalnu pomoć od države. U vrijednost te imovine za samaca nije uračunato 35 nužnih kvadrata stana, a za obitelj uz tih 35 kvadrata i po deset kvadrata za svakog člana.

Uz to socijalna pomoć gubi se i ako samac ili obitelj imaju automobil skuplji od 23.282 kuna. Skuplje vozilo tolerirat će se samo ako se koristi za prijevoz invalida ili ga koristi obitelj s više od šest članova. 

Prema nacrtu novog zakona o socijalnoj skrbi, što ga je na svojoj web-stranici objavilo Ministarstvo zdravstva, pravo na socijalnu pomoć neće imati ni osoba koja je u pet godina prije podnošenja zahtjeva prodala ili darovala nekretninu, ili se odrekla prava nasljedstva, a tim se novcem mogla uzdržavati.  

Kazne za prevare i do 20 tisuća kuna

Novi zakon donosi i veću mjesečnu pomoć za uzdržavanje za samca pa se ona sa 500 kuna podiže na 600 kuna, no, ukoliko netko mjesečno dobiva 600 kuna iz drugih izvora neće imati pravo na pomoć.   
Svi oni koji pokušaju prevariti državu i neosnovano dobiti socijalnu pomoć, platit će kaznu od 10.000 do 20.000 kuna, a ako se naknadno utvrdi da su varali, morat će državi vratiti novac koji su primili.

Novim se zakonom, koji je temelj reforme sustava socijalne skrbi, prvi put jasno propisuje tko može, a tko ne može primiti socijalnu pomoć. Tim zakonom se po prvi put u dodjelu socijalne pomoći uvodi imovinski cenzus, kako bi više sredstva ostalo za stvarno socijalno ugrožene. Primjerice to bi značilo da samac koji živi u Zagrebu ili Rijeci i ima stan od 70 kvadrata, pa 30 kvadrata koliko je njegov stan veći od osnovnog životnog prostora vrijedi više od 332 tisuće kuna gubi pravo na pomoć države.

Četveročlanoj obitelji kao nužan životni prostor propisano je 75 kvadrata stana, a ukoliko ostala imovina koju ima vrijedi 45 tisuća eura također će izgubiti pravo na socijalnu pomoć. Ali obzirom da se preko OIB-a još uvijek ne mogu dobiti podaci o nekretninama, nije jasno kako će Ministarstvo provoditi zakon, a još manje tko će računati vrijednost imovine.

Pravo na socijalnu pomoć neće imati ni osoba koja je sposobna za rad, a nije prijavljena na birou za zapošljavanje ili ako šest mjeseci prije zahtjeva za socijalnom pomoći odbije ponuđeni posao.

Socijalnu će naknadu izgubiti korisnik koji bude boravio u inozemstvu više od 15 dana tijekom mjeseca, ili ode na izdržavanje zatvorske kazne. Ako na bolničkom liječenju provede dulje od dva mjeseca, iznos socijalne pomoći će mu se prepoloviti.

Novost je u zakonu i to što će svaka radno sposobna osoba koja prima pomoć imati obvezu sudjelovanja u društveno korisnim aktivnostima koje propiše ministar, a sa zavodom socijalne skrbi primatelj socijalne pomoći morat će sklopiti sporazum o aktivnom rješavanju svoje socijalne situacije, s detaljnim planom aktivnosti i obveza.

Ministar Milinović kaže da se sudjelovanje u socijalno korisnim aktivnostima, primjerice pomoći osobama s invaliditetom, propisuje  kako bi korisnici pomagali jedni drugima, i zbog toga kako bi se vidjelo tko odbija takav rad jer je zaposlen na crno.

Komentari

8
Morate biti prijavljeni ako želite ostaviti komentar. Prijavi se / Registriraj se
 • daj-babi-kunu
  daj-babi-kunu   Objavljeno: 19. ožujka 2011. u 20:01

  Dobro dosli u socijalnu drzavu. Tko god da je radio u razvijenim zemljama zna da kada se odluci na kupnju nekretnine ili ima bilo koju vrijednost u novcu,dionicama,vlasnistvu prije nego pokuca na vrata socijalnog ureda mora 'pojesti', cak is vlastiti stan ili kucu. Najbolje prolaze oni koji zive u iznamljenim stanovima i potrose sve sto zarade. Ovisi o duzini radnog staza prvo ste na naknadi za nezaposlene od 6mjeseci pa do 5 godina. Ako ne nadete posao u tom roku slijedi vas socijala ali svi bankovni racuni moraju biti prazni i nemate vise nikakvu pokretnu ni nepokretnu imovinu....... Prema tome jos je ovaj zakon i dobar, bar ti nesto i ostane na socijali.

  • Ana700
   Ana700   Objavljeno: 19. ožujka 2011. u 21:29

   Ne znam na koje razvijene zemlje mislite, Italija je jedna od sedam najrazvijenijih zemalja na svijeti i ODGOVORNO TVRDIM DA TAKAV ZAKON NE POSTOJI!

 • fisherman
  fisherman   Objavljeno: 19. ožujka 2011. u 17:13

  i misliš da če biti nešo bolje kad srežu povlaštene mirovine?

  • Ana700
   Ana700   Objavljeno: 19. ožujka 2011. u 19:09

   Naravno da mislim! ne postoji zemlja u EU koja placa povlastene mirovine iz drzavnog proracuna. za informaciju tko ne zna iznosi vise od 7 milijardi kuna, i nije posteno da netko tko je radio 40 god. i vise ima 1500-2000 kuna,a prosjecna povlastena je visa od 6000 kuna. Srdacan pozdrav!

 • fisherman
  fisherman   Objavljeno: 19. ožujka 2011. u 17:13

  i misliš da če biti nešo bolje kad srežu povlaštene mirovine?

 • fisherman
  fisherman   Objavljeno: 19. ožujka 2011. u 17:13

  i misliš da če biti nešo bolje kad srežu povlaštene mirovine!

 • Ana700
  Ana700   Objavljeno: 19. ožujka 2011. u 16:33

  Sve je to OK, ali kada ce se srezati POVLASTENE MIROVINE?

 • calimero.mali2@gmail.com
  calimero.mali2@gmail.com   Objavljeno: 19. ožujka 2011. u 12:11

  sve ok ali KAD ČE SE KRENUTI PREMA VEČIM RIBAMA .