Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 2n
Sutra: 20° 24° 2
27. travnja 2018.
Nacrt novog zakona o socijalnoj skrbi

Tko će imati pravo na socijalnu pomoć od države?

Snimio Sergej DRECHSLER
Snimio Sergej DRECHSLER
Autor: ,
Objavljeno: 19. ožujak 2011. u 9:43 2011-03-19T09:43:00+01:00

Osim što će socijalnu pomoć izgubiti oni koji imaju imovinu vrjedniju od 45 tisuća eura, izgubit će je i oni koji izbivaju 15 dana iz Hrvatske

ZAGREB  Samac ili obitelj koja ima vrijednost imovine veću od  332.600 kuna, odnosno 45 tisuća eura,  neće više imati pravo na socijalnu pomoć od države. U vrijednost te imovine za samaca nije uračunato 35 nužnih kvadrata stana, a za obitelj uz tih 35 kvadrata i po deset kvadrata za svakog člana.

Uz to socijalna pomoć gubi se i ako samac ili obitelj imaju automobil skuplji od 23.282 kuna. Skuplje vozilo tolerirat će se samo ako se koristi za prijevoz invalida ili ga koristi obitelj s više od šest članova. 

Prema nacrtu novog zakona o socijalnoj skrbi, što ga je na svojoj web-stranici objavilo Ministarstvo zdravstva, pravo na socijalnu pomoć neće imati ni osoba koja je u pet godina prije podnošenja zahtjeva prodala ili darovala nekretninu, ili se odrekla prava nasljedstva, a tim se novcem mogla uzdržavati.  

Kazne za prevare i do 20 tisuća kuna

Novi zakon donosi i veću mjesečnu pomoć za uzdržavanje za samca pa se ona sa 500 kuna podiže na 600 kuna, no, ukoliko netko mjesečno dobiva 600 kuna iz drugih izvora neće imati pravo na pomoć.   
Svi oni koji pokušaju prevariti državu i neosnovano dobiti socijalnu pomoć, platit će kaznu od 10.000 do 20.000 kuna, a ako se naknadno utvrdi da su varali, morat će državi vratiti novac koji su primili.

Novim se zakonom, koji je temelj reforme sustava socijalne skrbi, prvi put jasno propisuje tko može, a tko ne može primiti socijalnu pomoć. Tim zakonom se po prvi put u dodjelu socijalne pomoći uvodi imovinski cenzus, kako bi više sredstva ostalo za stvarno socijalno ugrožene. Primjerice to bi značilo da samac koji živi u Zagrebu ili Rijeci i ima stan od 70 kvadrata, pa 30 kvadrata koliko je njegov stan veći od osnovnog životnog prostora vrijedi više od 332 tisuće kuna gubi pravo na pomoć države.

Četveročlanoj obitelji kao nužan životni prostor propisano je 75 kvadrata stana, a ukoliko ostala imovina koju ima vrijedi 45 tisuća eura također će izgubiti pravo na socijalnu pomoć. Ali obzirom da se preko OIB-a još uvijek ne mogu dobiti podaci o nekretninama, nije jasno kako će Ministarstvo provoditi zakon, a još manje tko će računati vrijednost imovine.

Pravo na socijalnu pomoć neće imati ni osoba koja je sposobna za rad, a nije prijavljena na birou za zapošljavanje ili ako šest mjeseci prije zahtjeva za socijalnom pomoći odbije ponuđeni posao.

Socijalnu će naknadu izgubiti korisnik koji bude boravio u inozemstvu više od 15 dana tijekom mjeseca, ili ode na izdržavanje zatvorske kazne. Ako na bolničkom liječenju provede dulje od dva mjeseca, iznos socijalne pomoći će mu se prepoloviti.

Novost je u zakonu i to što će svaka radno sposobna osoba koja prima pomoć imati obvezu sudjelovanja u društveno korisnim aktivnostima koje propiše ministar, a sa zavodom socijalne skrbi primatelj socijalne pomoći morat će sklopiti sporazum o aktivnom rješavanju svoje socijalne situacije, s detaljnim planom aktivnosti i obveza.

Ministar Milinović kaže da se sudjelovanje u socijalno korisnim aktivnostima, primjerice pomoći osobama s invaliditetom, propisuje  kako bi korisnici pomagali jedni drugima, i zbog toga kako bi se vidjelo tko odbija takav rad jer je zaposlen na crno.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka