SNV

Tjednik ‘Novosti’ na sudu: Pet ročišta za povredu osobnosti s 400.000 kuna odštete

Hina

Milorad Pupovac / Snimio Darko JELINEK

Milorad Pupovac / Snimio Darko JELINEK

Srpsko narodno vijeće (SNV) kao izdavača tjednika Novosti do početka studenog očekuje čak pet ročišta u sporovima u kojima ih tuže poduzetnik Nenad Bakić, glumac Božidar Alić, novinari Robert Pauletić, Joško Dadić i Ivo Bonković, bivši v.d.glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić i u posebnom sporu njegova supruga Adrijana Kovačić koji ukupno na temelju naknade štete zbog objavljenih tekstova u Novostima traže isplatu više od 400.000 kuna



ZAGREB Srpsko narodno vijeće (SNV) kao izdavača tjednika Novosti do početka studenog očekuje čak pet ročišta u sporovima u kojima ih tuže poduzetnik Nenad Bakić, glumac Božidar Alić, novinari Robert Pauletić, Joško Dadić i Ivo Bonković, bivši v.d.glavnog ravnatelja HRT-a Siniša Kovačić i u posebnom sporu njegova supruga Adrijana Kovačić koji ukupno na temelju naknade štete zbog objavljenih tekstova u Novostima traže isplatu više od 400.000 kuna.


Osim tih ročišta, zakazanih od 18. rujna do 7. studenoga, na više sudova, kako se doznaje, još nisu zakazane rasprave u još dva spora koja su pokrenuli Božidar Alić i spisateljica Tanja Belobrajdić koji, pak, na temelju povrede osobnosti u tekstovima u Novostima naslovljenima »Kinder ustaše« i »Kolac balade« potražuju svaki po 50.000 kuna.


Osim navedenih, SNV je zbog teksta u Novostima pod naslovom »Suicid iz zasjede« tužila i Mirjana Hrga čiji su odvjetnici na nedavno održanom ročištu ponovili da ne odustaju od tužbenog zahtjeva i naknade štete zbog povrede osobnosti i duševne boli u iznosu od 40.000 kuna.




U redakciji Novosti navode da nedavno podnesene tužbe protiv izdavača tog kritičkog manjinskog tjednika, između ostaloga, »imaju funkciju pritiska na novinarke i novinare tjednika te ograničavanja slobode medija u cjelini«. Osim toga, istaknuli su i da se »atmosfera institucionalnih (tužbe) i izvaninstitucionalnih pritisaka – poput nedavnog paljenja primjerka Novosti – negativno održava na rad svih medija u Hrvatskoj, a posebno onih koji njeguju kritičko novinarstvo, bez obzira na to jesu li »manjinski« ili »većinski«.


»Ročišta su koncentrirana u isti period jer su i tužbe uglavnom stizale u istom periodu. Val tužbi krenuo je s usponom radikalno desnog Karamarkovog HDZ-a u Vladi Tihomira Oreškovića, kada kulminira fašizacija hrvatskog društva«, kazao je Hini glavni urednik Novosti Nikola Bajto koji većinu tužbi smatra neutemeljenima.


Bajto: Većina tužbi je bizarna


»Većina je tužbi bizarna. Supruga Siniše Kovačića tuži nas samo zato što smo uz tekst o njemu objavili jednu skupnu fotografiju na kojoj se vidi i ona. Uz poduzetnika Nenada Bakića, zbog satire nas tuže i četiri novinara. Nitko od njih nije u stanju polemički odgovoriti na naše tekstove, ali zato šalju suhoparne odvjetničke demantije koji u svojem doslovnom pristupu satiri znaju biti urnebesno komični. Imamo i Božidara Alića, čovjeka koji javno veliča ustašku NDH, a žali se na duševne boli jer smo ga prozvali za veličanje ustaštva«, kazao je Bajto.


Smatra i da su tužbe pokušaj da se pisanje Novosti »zaustavi zastrašivanjem putem sudskih postupaka«.


»Očigledno je da je tuženje Novosti povezano s političkom i društvenom atmosferom u kojoj je naš list, zbog svojeg kritičkog pisanja, nepoželjan. U sveopćoj društvenoj retardaciji doživljava nas se kao remetilački faktor. Ne radi se samo o tužbama. Tu su i kaznene prijave protiv naših autora, tu su i sulude optužbe da ‘mrzimo sve hrvatsko’, tu su i pozivi da se ukine financiranje Novosti, tu su i prosvjedi, tu su i prijetnje dizanjem redakcije u zrak, tu je i javno paljenje Novosti u centru Zagreba. Sve to su oblici pritisaka i zastrašivanja. Oni nas, međutim, samo motiviraju da nastavimo raditi svoj posao, a motivira nas i činjenica da važnost tog posla prepoznaje sve veći broj ljudi i da naša publika raste«, ističe Bajto dodajući kako Novosti očekuju potporu strukovnih organizacija, drugih novinara, ali i čitatelja.


»Upoznali smo nedavno s tim tužbama Hrvatsko novinarsko društvo, krovnu strukovnu organizaciju koja je i inače reagirala na pritiske kojima smo kao medij izloženi i time stala u zaštitu novinarstva. Dobili smo u više prilika i potporu najvažnijih međunarodnih novinarskih organizacija, kao i medijskih stručnjaka i profesionalnih novinara iz Hrvatske i regije. Klub zastupnika nacionalnih manjina, kao i Savjet za nacionalne manjine, usprotivili su se pozivima da se naš list prestane financirati. Najviše nam znači potpora čitatelja i, naravno, kolega iz drugih medija, koji o svemu tome pišu naprosto zato što pošteno obavljaju svoj novinarski posao«, zaključio je Bajto.