#sramimse

Tisuću prosvjednika pred Rektoratom u Zagrebu protiv doktorata Bandiću: “Za doktorat treba učiti, a ne delat”

Ljerka Bratonja Martinović

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL



“Upra-va, odla-zi, upra-va, odla-zi!”, skandiralo je gromko oko tisuću prosvjednika koji su se okupili pred Rektoratom Sveučilišta u Zagrebu tražeći opoziv postupka za dodjelu počasnog doktorata zagrebačkom gradonačelniku, Milanu Bandiću. “Presude, a ne doktorat”, “Bagerom do doktorata”, “Za doktorat treba učiti, a ne delat”, “Staro za novo – mijenjam dvije optužnice za počasni doktorat”, “Doktore Bandiću, nije mi dobro…”, poruke su s transparenata u rukama studenata, profesora, alumnija i građana koji su se došli izboriti za dostojanstvo zagrebačkog sveučilišta.


 Upravo je ono u pitanju, poručeno je sa prosvjeda “STOP Nasilju nad Sveučilištem!#sramimse”, jer je počasni doktorat gradonačelniku opterećenom brojnim aferama uvreda za cijelo Sveučilište i sve one koji su stotinama godina gradili njegov ugled, poručili su govornici.


Na prosvjedu su viđeni brojni profesori Sveučilišta u Zagrebu, ali i poneki političari – Anka Mrak Taritaš, Mirando Mrsić, Dalija Orešković,…




Osim organizatora prosvjeda, doktoranda s Fakulteta političkih znanosti Stjepana Perka, govorili su i prof. Damir Bakić s PMF-a, kandidat za rektora na prošlim izborima, Ivica Puljak iz stranke Pametno, student Kristijan Orešković i profesorica Filozofskog fakulteta Meri Tadinac. 


Prosvjednici su pred Rektorat odnijeli uokvirenu poruku “Antidoktorat za počasni doktorat Milanu” i najavili da ovo nije kraj borbe, te da će se, barem u istom broju, pojaviti pred Rektoratom kad Senat bude glasovao o Bandićevom doktoratu. 


– Bit ćemo opet ovdje, napravit ćemo zid od naših diploma, a onda će nas senatori nakon svoje odluke sve morati pogledati u oči – rekao je Puljak.