Portal imamopravoznati.org

Tijela javne vlasti nevoljko daju podatke: Pravo na pristup informacijama preko portala zatraženo 818 puta

Tihomir Ponoš

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



ZAGREB  Pravo na pristup informacijama putem portala imamopravoznati.org zatraženo je od pokretanja tog portala sredinom travnja prošle godine pa do 31. prosinca 818 puta. Od tih 818 zahtjeva njih 514 je uspješno riješeno, 46 odbijeno, a u 57 slučajeva tijela javne vlasti su zaključila da ne raspolažu traženom informacijom. Preostali upiti nisu riješeni. 


Taj je portal zamišljen kao središnja adresa s koje građani mogu slati zahtjeve za pristup informacijama tijelima javne vlasti, a njegova je prednost što ima podatke o kontaktima za oko 5.700 tijela javne vlasti u Hrvatskoj, pa se građaninu štedi vrijeme i energija u potrazi za adresom na koju se treba obratiti. 


Miroslav Schlossberg, jedan od administratora portala i korisnik, navodi da na tom portalu, budući da su svi dokumenti i prepiska s tijelima javne vlasti dostupni, građani mogu naučiti kako se pravilno sastavlja zahtjev za pristup informacijama. Nadalje, mogu vidjeti što se do sada pitalo i koga i time možda nekome uštedjeti vrijeme i trud.




Mnoga tijela javne vlasti imaju mnogo podataka koje nevoljko daju ili ih daju u minimalnom obliku, ponekad čak ni u tom, kazao je Schlossberg i kao primjer naveo registar sportskih djelatnosti koji mora voditi svaka županija, a prema njegovu iskustvu trećina ih uopće nema taj registar, a većina ga neuredno vodi. 


Jedino tijelo javne vlasti koje je stopostotno riješilo upite je Digitalno informacijsko-dokumentacijski ured Vlade koji je riješio svih pet upita. Na drugom je mjestu Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga s 93-postotnom uspješnošću što konkretno znači da je odgovorila na 14 od 15 upita. Interesantnu statistiku bilježe Hrvatske vode, tijelo javne vlasti kojem je upućeno najviše zahtjeva za pristup informacijama, čak 61. Ono je odgovorilo u 47 slučajeva, odnosno u njih 77 posto. 


Najviše odbijenica, gleda li se u postotku, isporučeno je iz Ministarstva socijalne politike i mladih. Od sedam upita odbijena su četiri, odnosno 57 posto. 


Od ministarstava se brzinom odgovora ističe Ministarstvo financija. Odgovorilo je na svih 13 upita poslanih putem platforme imamopravoznati.org, a u prosjeku odgovara u roku od 13,5 dana.


Građani su koristeći platformu pitali štošta – od popisa darova koje su primili dužnosnici po ministarstvima od 2011. do 2015. godine, lokacija sanduka za sol u Zagrebu, izvještaja o primopredaji vlasti pa do zapisa brojača biciklista u Zagrebu.