Na natječaj pristigla 21 ponuda

Tihi outsourcing: Pulsku bolnicu čistit će radnice zadarske i solinske tvrtke

Duška Palibrk

Stalno osoblje radit će u područjima visokog rizika / Foto P. FABIJAN

Stalno osoblje radit će u područjima visokog rizika / Foto P. FABIJAN

Godišnje će ugovor o čišćenju bolnicu koštati oko 712 tisuća kuna



PULA  Poliklinike i bolesničke odjele u Mornaričkoj bolnici na Verudi sljedećih godinu dana svakodnevno će čistiti i dezinficirati radnici zadarskog Adriatic servisa, a u krugu stare civilne bolnice u Zagrebačkoj ulici taj je posao povjeren tvrtki A.D.D. iz Solina. S tim tvrtkama, nakon provedenih javnih natječaja za obje bolničke lokacije u kojima je sudjelovalo deset, odnosno jedanaest ponuditelja, pulska Opća bolnica 1. lipnja potpisala je jednogodišnji ugovor o pružanju usluga čišćenja. Godišnje će to bolnicu koštati oko 712 tisuća kuna – za Mornaričku bolnicu ugovorena je cijena od 239.948 kuna, a za odjele u Zagrebačkoj ulici od 471.890 kuna.


– Ugovorene usluge čišćenja obavljat će se za prostorije niskog rizika, kao što su administrativni prostori, hodnici, pomoćne prostorije, ambulante i poliklinike i neće se obavljati u prostorijama visokog rizika kao što su primjerice operacijske sale, jedinice za intenzivnu njegu, sterilizacije i slično. Čišćenje medicinskih prostorija visokog rizika i dalje obavljaju čistačice Opće bolnice Pula koje su i posebno educirane za čišćenje predmetnih prostorija, stoji u odgovoru koji potpisuje glasnogovornik pulske bolnice Goran Paić.


Potvrđen je tako opći trend okretanja hrvatskog javnozdravstvenog sustava od vlastitog pomoćnog osoblja prema vanjskim pružateljima usluga. Na djelu je, dakle, tih ali siguran outsourcing protiv kojeg se ne tako davno podignula velika hajka. Sada, pak, i medicinari i sindikati šute. Na ovakve poteze, tumače nam u ravnateljstvu pulske bolnice, prisiljava ih Vlada te nadležno ministarstvo kroz zabranu zapošljavanja u javnom sektoru.




Zabrana se, koliko pamtimo, prvo odnosila na otvaranje novih radnih mjesta, ali se potom proširila i na zatečeno stanje, pa su tako odlaskom radnika u mirovinu ili iz ustanove na neko drugo radno mjesto mnogi poslovi ostajali nepokriveni. U praksi to znači veće opterećenje preostalih zaposlenika, uz slabo, neredovito ili nikako plaćen prekovremeni rad. Posezala je stoga pulska bolnica za pomoćnim osobljem i preko Studentskog servisa te agencija za posredovanje pri zapošljavanju, sve do provedbe ovih javnih natječaja i ugovaranja posla s vanjskim uslužnim tvrtkama.


– Ugovorene usluge čišćenja ne bi nas trebale koštati više nego rad bolničkog pogona u punom opsegu, što znači bez bolovanja, s adekvatnim brojem radnika, kaže sanacijska upraviteljica pulske bolnice doc. dr. sc. Irena Hrstić. Potvrđuje da im je ostao dovoljan broj njihovih čistačica za 24-satno održavanje čistoće u područjima srednjeg i visokog rizika od infekcija.