Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
16. prosinca 2019.
Odakle mu imovina

Thompson dužan 1,164 milijuna

Poreznici nisu povjerovali tvrdnji da je Thompson novac za kupnju nekretnine priskrbio pozajmicom iz 2007. godine
Poreznici nisu povjerovali tvrdnji da je Thompson novac za kupnju nekretnine priskrbio pozajmicom iz 2007. godine
Autor:
Objavljeno: 9. rujan 2012. u 10:01 2012-09-09T10:01:00+02:00

Nakon višemjesečnog nadzora poreznici su utvrdili i početkom rujna donijeli rješenje da Marko Perković mora platiti porez na neprijavljeni dohodak od 3,69 milijuna kuna, što bi nakon poreznih odbitaka značilo novoutvrđeni porez od 1,164 milijuna kuna

ZAGREB » Nakon polugodišnje provjere Porezna uprava donijela je početkom rujna rješenje po kojem bi Marko Perković Thompson državi trebao platiti 1,164 milijuna kuna poreza, potvrdili su nam to izvori iz Ministarstva financija. To ne znači da će poznati pjevač taj iznos morati platiti odmah jer on ima pravo žaliti se prvo Poreznoj upravi u drugom stupnju, kao što je to primjerice učinila njegova kolegica Vlatka Pokos, a nakon toga može pokrenuti i upravni spor. U ovom slučaju ne radi se o poreznom dugu kakav je slučaj kod desetak tisuća građana koji su se našli na listi poreznih dužnika, nego je Porezna uprava, analizirajući financije Marka Perkovića u posljednjih nekoliko godina, utvrdila novu poreznu obvezu.

  Thompson se na meti poreznika našao početkom proljeća zajedno s još nekoliko tisuća građana, kada je sustav kojim se koristi Porezna uprava ukazao na to da kod njega postoji nesrazmjer između prijavljenih prihoda na koje je platio porez i imovine koju je u tom razdoblju stekao.

 
 

Slabi argumenti

Nakon višemjesečnog nadzora i nekoliko kontakata s Perkovićevim odvjetnikom koji je nastojao ponuditi dokaz da Thompsonova imovina ima uporište u njegovim prihodima, poreznici očito nisu prihvatili te argumente i po njima Thompson mora platiti porez na neprijavljeni dohodak od 3,69 milijuna kuna, što bi nakon poreznih odbitaka značilo novoutvrđeni porez od 1,164 milijuna kuna.

Naplaćeno 14 od 84 milijuna

Do 3. rujna Porezna je uprava izdala 179 rješenja, u 18 slučajeva stigli su do faze zapisnika i ukupan novoustanovljeni dohodak, odnosno prihod, veći od prijavljenog je 187,86 milijuna kuna, na osnovu čega bi ti građani trebali platiti 84,12 milijuna kuna poreza. No, zasad to uglavnom ne čine nego se žale u drugom stupnju, pa je naplata po tim rješenjima oko 14 milijuna kuna.

  Do najvećeg dijela novoutvrđenog dohotka, pa tako i poreza, službenici Porezne uprave došli su nakon što ih je sustav upozorio na to da Thompson nije prijavio prihode koji bi pokrili kupnju 450 tisuća eura vrijedne nekretnine u ulici Kameniti stol. Taj su slučaj poreznici istraživali i prije više od godinu dana, ali za razliku od tadašnjeg postupanja, sada osporavaju dokaze koje im je u prvom nadzoru dostavio, a riječ je o tvrdnji Thompsonovih odvjetnika da je novac za kupnju nekretnine priskrbio pozajmicom iz 2007. godine. Porezni službenici sada smatraju da je taj ugovor nevjerodostojan jer nikada nije ovjeren kod javnog bilježnika. Thompsonov odvjetnik tvrdio je da je njegovu klijentu novac pozajmio prijatelj iz Ekvadora.

 
 

Ugovor o ortaštvu

Uz to, sporan je i ugovor o ortaštvu iz 2007. godine s dvojcem iz Njemačke kojim je predviđeno da će trojica ortaka podijeliti međusobno nekretninu u ulici Kameniti stol. Ugovor također nikad nije ovjeren kod javnog bilježnika nego je tek četiri godine naknadno ovjerena njegova kopija. U drugom su nadzoru poreznici uvidom u zemljišne knjige utvrdili i da je samo Thompson upisan kao vlasnik jednog stana na toj adresi, na ostatak je nekretnine upisana tvrtka Pugna, dok ortaka nema nigdje.

  I dok Thomson preko svoga odvjetnika komunicira s poreznicima i nastoji objasniti porijeklo svoje imovine te dokazati da nije nastojao izbjeći plaćanje poreza, odnosno da je platio porez na svoj cijeli dohodak, poreznici se žale da im je malo teže prikupiti dokaze za pjevačicu Jelenu Rozgu čije financije također provjeravaju, jer se ona pozivima Porezne uprave ne odaziva.

  No, Rozga i Thompson možda su najpopularniji dvojac kojeg Porezna uprava provjerava, ali među tisućama građanima za koje se utvrđuju postoji li nesrazmjer prihoda i plaćenog poreza ima i tajkuna poput Željka Žužića, nogometnih djelatnika kao što je Zoran Mamić te stotine anonimnih građana za koje je nesrazmjer utvrđen u nadzoru i po desetak puta veći od onog za koji se sumnja kod Thompsona.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.