Šef Sabora

Teške optužbe Bože Petrova: HDZ pokušava kupiti zastupnike za obranu Marića i novu većinu

P. N.

Božo Petrov, D. JELINEK

Božo Petrov, D. JELINEK

Oni su kontaktirali našeg zastupnika Hrvoja Runtića obećavajući mu i brda i doline. Obećavajući mu da će biti deblokiran njegov račun, da neće imati dugova, da će se kuća vratiti, rekao je Petrov za N1



Predsjednik Sabora i Mosta Božo Petrov iznio je u razgovoru za N1  teške optužbe na račun HDZ tvrdeći kako ta stranka pokušava kupiti zastupnike kako bi imala dovoljno glasova u Saboru za obranu ministra financija Zdravka Marića odnosno sklapanje nove parlamentare većina.


Na pitanje novinara Tihomira Ladišića hoće li se o smjeni predsjednika Sabora glasati prije nego što se utvrdi postoji li ta nova parlamentarna većina Petrov je odgovorio.


“Prvi pravi test, kao što sam rekao, bit će izglasavanje povjerenja Zdravku Mariću. U tom trenutku, ako Andrej Plenković ne može obraniti svog ministra financija, to znači da zapravo ta Vlada pada. Ta Vlada nema parlamentarnu većinu, ta Vlada više ne može funkcionirati, a sigurno neću dopustiti da se radi na bilo kakav način komedija. Ono što se danas događa i što mogu reći, što je iznimno zabrinjavajuće i što cijela hrvatska javnost treba znati – Ne samo da HDZ nema parlamentarnu većinu, nego HDZ nažalost u ovom trenutku pokušava pridobiti, i to je lijepo rečeno, neke druge zastupnike u tu novu parlamentarnu većinu. Nažalost, ne pridobiti, nego kupiti.




Govorimo o kupnji saborskih zastupnika. Možete li to potkrijepiti tvrdnjom i imenom – koga HDZ pokušava kupiti? Jesu li to i zastupnici Mosta?


…HDZ nije naučio lekciju koju je Most dao SDP-u u prosincu 2015. Oni su kontaktirali našeg zastupnika Hrvoja Runtića obećavajući mu i brda i doline. Obećavajući mu da će biti deblokiran njegov račun, da neće imati dugova, da će se kuća vratiti. Pitali su ga ima li problema s Ovršnim zakonom. Da će se uvrstiti sve što poželi u Ovršni zakon samo da glasa za Zdravka Marića, a nakon toga i za povjerenje vladi Andreja Plenkovića i to je najgora stvar koja se može dogoditi. Ja neću dopustiti da Sabor bude tržnica! Sabor nije tržnica!


Radi se o kaznenom djelu. Tvrdite da HDZ pokušava kupiti zastupnika Mosta?


Runtića su kontaktirali ljudi koji predstavljaju HDZ, koji su rekli da su članovi HDZ-a želeći mu omogućiti kontakt i navodeći mu sve ono što može tražiti od njih za ruku u Saboru.


Hoćete li dozvoliti glasovanje o svom razrješenju prije nego se utvrdi parlamentarna većina?


Ja nikad neću dopustiti da se na bilo kakav način radi komedija od najviše zakonodavne institucije u Republici Hrvatskoj. Andrej Plenković deset mjeseci priča o tome da drži do ugleda, imidža institucija u Hrvatskoj, do državnih tijela. Danas imamo situaciju u kojoj je Andreju Plenkoviću sasvim svejedno vode li mu ministarstva državni tajnici ili ministri, sasvim mu je svejedno vodi li Sabor predsjednik Sabora ili potpredsjednici Sabora ili postoji li uopće parlamentarna većina koja će podržati rad vlade. To je nešto što je nedopustivo.


Andrej Plenković mora na kraju reći je li obmanuo cijelu hrvatsku javnost, je li lagao cijeloj hrvatskoj javnosti u trenutku kad je govorio da je sve u redu, da nema krize Vlade, da neće biti izbora. On to treba pokazati u Saboru.


Mi trebamo znati, cijela hrvatska javnost treba znati, postoji li kriza Vlade, postoji li 76 ruku u Saboru koji podupiru rad ove Vlade. U tom trenutku će se znati je li on obmanuo hrvatsku javnost, ima li Hrvatska uopće Vladu ili trebamo ići na izbore, rekao je Petrov za N1


Cijeli razgovor pročitajte OVDJE