Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
27. siječnja 2020.
Počast velikom piscu

Tešanj organizira znanstveni skup o Lovrenoviću

Ivan Lovrenović / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Ivan Lovrenović / Snimio Damir ŠKOMRLJ
Autor:
Objavljeno: 17. listopad 2018. u 14:55 2018-10-17T14:55:07+02:00

Miljenko Jerković, Ivan Šarčević, Enver Kazaz, Drago Bojić, Gojko Tešić, Milorad Popović, Seid Serdarević, Nerzuk Ćurak i Ivica Đikić samo su neki od sudionika znanstvenoga skupa „O djelu Ivana Lovrenovića“ koji će u prosincu biti održan u Tešnju, gradiću u sjevernoj Bosni

Miljenko Jerković, Ivan Šarčević, Enver Kazaz, Drago Bojić, Gojko Tešić, Milorad Popović, Seid Serdarević, Nerzuk Ćurak i Ivica Đikić samo su neki od sudionika znanstvenoga skupa „O djelu Ivana Lovrenovića“ koji će u prosincu biti održan u Tešnju, gradiću u sjevernoj Bosni.

U povodu 75. godišnjice Lovrenovićeva rođenja, a u sklopu tradicionalnih Dana grada Tešnja, skup organizira tamošnji Centar za kulturu i obrazovanje.

U najavi skupa podsjeća se kako je Ivan Lovrenović „jedan od najznačajnijih bosanskohercegovačkih i hrvatskih pisaca i intelektualaca kraja 20. i prvih decenija 21. stoljeća“.

Lovrenović je „jedan od ponajboljih suvremenih romansijera u bosanskohercegovačkoj i hrvatskoj književnosti, a njegovi putopisi i ritmizirana proza spadaju u same vrhunce tih žanrova u pomenutim litearurama“.

Svojim publicističkim opusom, „njegovom analitičnošću i zalaganjem za odbranu etičkih i humanističkih vrijednosti“, Lovrenović je „zavrijedio status humanistički i etički angažiranoga intelektualca“.

Usprkos svemu tome, „o Lovrenovićevom djelu do sada je pisano sporadično, pa je od ključne važnosti i za hrvatsku i za bosanskohercegovačku književnu povijest, kritiku i kulturu osvijetliti to djelo iz različitih uglova, te na interdisciplinaran i sintetski način“, stoji u najavi.

U organizacijskom odboru skupa „O djelu Ivana Lovrenovića“, koji će se održati 7. i 8. prosinca u Tešnju,  sarajevski je pisac i sveučilišni profesor književnosti Enver Kazaz, književna kritičarka iz Beograda Ljiljana Šop, pisac Miljenko Jergović, pjesnik i ravnatelj tešanjskog Centra za kulturu i obrazovanje Amir Brka te tešanjski ilustrator Miralem Brkić.

 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze