Napad

Terorizam na domaći način: Suzavcem napali zabavu LGBTIQ zajednice u zagrebačkom klubu Super Super

Hina

foto: facebook

foto: facebook

Pozivamo premijera Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Orepića i Vladu da rezolutno, glasno i jasno osude ovaj čin nasilja i zločina iz mržnje usmjeren protiv ljudskih prava LGBTIQ osoba, građana i građanki Republike Hrvatske te time pokažu kako mržnja i nasilje nisu vrijednosti našeg društva, kaže se u priopćenju udruge Zagreb Pride uz poruku da će ustrajati od borbi za njihova ljudska prava i da ih neće ušutkati suzavcem.



ZAGREB – Nepoznate osobe u noći sa subote na nedjelju bacili su jedan ili dva suzavca u noćni klub Super Super, u kojem se u tom trenutku odvijala zabava sa LGHBTIQ predznakom. Drugim riječima, nepoznati teroristi željeli su izazvati kaos, strah i paniku, u čemu su i uspjeli, i samo igrom sretnog slučaja nije bilo ljudskih žrtava. O tome kakve su poslejdice mogle biti govori nam niz nesreća koje su se događale u noćnim klubovima europskih gradova, kad su usljed stampeda i panike ginuli ljudi. Udruga Zagreb Pride objavila je da je riječ o nasilju iz mržnje prema LGBTIQ populaciji te su pozvali vlasti da napad osude, a policiju da brzo nađe počinitelja.


Tijekom izlaska iz kluba dvije osobe su lakše ozlijeđene, izvijestilaje policija, ali u LGBTIQ zajednici tvrde da je ozlijeđenih puno više, o čemu mnogi sudionici zabave govore na društvenim mrežama. Kriminalističko istraživanje je u toku, navodi se u priopćenju objavljenom na internet stranici Policijske uprave zagrebačke. Iz Zagreb Pridea ističu da  najoštrije osuđuju napad te upozoravaju da je čin nasilja iz mržnje rezultirao s nekoliko ozlijeđenih osoba koje su panično pokušale napustiti klub Super Super. Zagreb Pride zahtijeva od policije da provede brzu i efikasnu istragu te da otkrije i privede pravdi odgovorne za »ovaj gnjusan fizički napad na građane i građanke i poduzme sve adekvatne mjere kojim će osigurati mir, sigurnost i ljudska prava LGBTIQ osobama u Zagrebu i Hrvatskoj«.


– Proteklih nekoliko mjeseci suočavamo se s eskalacijom mržnje u javnom prostoru potaknutom sve agresivnijim i glasnijim diskursom radikalne klerikalne desnice usmjerenom protiv Ustavnih vrednota Republike Hrvatske, koji nailazi na prešutno odobravanje Vlade Republike Hrvatske«, ističe Zagreb Pride u priopćenju. Također, iz ove organizacije navode da su već prije upozoravali na »nereagiranje Vlade na fašističke ispade razbijanjem ploče u Jasenovcu, kao i na suzdržanost Vlade u osuđivanju bilo kojeg oblika pozivanja na mržnju« te napominju da najnoviji napad »zorno i nedvosmisleno pokazuje koliko je tanka granica između mržnje i nasilja«.




– Pozivamo premijera Plenkovića, ministra unutarnjih poslova Orepića i Vladu da rezolutno, glasno i jasno osude ovaj čin nasilja i zločina iz mržnje usmjeren protiv ljudskih prava LGBTIQ osoba, građana i građanki Republike Hrvatske te time pokažu kako mržnja i nasilje nisu vrijednosti našeg društva, kaže se u priopćenju udruge Zagreb Pride uz poruku da će ustrajati od borbi za njihova ljudska prava i da ih neće ušutkati suzavcem.


LGBTIQ aktivistica i novinarka Ana Brakus na svom facebook profilu objavila poruku ovog sadržaja: “Od prvog suzavca koji je bačen na prvom Prajdu 2002. godine do dana današnjeg, lezbama i pederima u ovoj državi ne treba suzavac da nam se u njoj oči pune suzama. Griješe svi oni koji misle da u njima ne prevladava više ponosa i bijesa, više motivirajućeg, nego paralizirajućeg straha. Svaki suzavac i udarac, čini nas jačima, svaki potpis i odredba protiv naših života, tjera nas da se za sebe borimo više, glasnije i vidljivije. Nikada nećemo nestati i nikad se nećemo pokoriti, a kad nas pokušaju nagurati u četiri zida, golim rukama razbit ćemo prozore, naći izlaze, baš kao što su to jučer učinili, da bismo disali i živjeli. Slobodno.”


Jedna od svjedokinja napada, čiji su inicijali A. U., nakon napada objavila je ovakvu poruku: “Spavate li mirno — plagijatori, kriminalci, pravaši, branitelji ustava i domovine, ratni profiteri, premijeri, ustaše, partizani, crni, plavi, crveni… ? Spavaš li mirno Andreju Plenkovicu, Ladislave Iličiću, Božo Petrove i svi ostali koji zakonima, šutnjom i okretanjem glave i Ustavima ograničavate naše slobode? Jer, država nam je ugrožena zbog pedera i lezbi, a ne radi kriminala, bahatosti, lopovluka, narocisoidnih idiota, sanaderovaca, vojnog roka, plagiranja, varanja, krađe, fimi medija, farbanja tunela, ratnog profiterstva…”


Pritom je objavila fotografije ozlijeđenih osoba uz poruku: “Ovo su slike otprije sat vremena, nakon jednog (inače uobičajeno) veselog i zabavnog izlaska u klubu Super Super, na Radničkoj cesti, gdje je večeras bila organizirana Junkyard večer, a koja je otvorena za sve, pa i LGBT zajednicu. Večeras je netko bacio nekoliko suzavaca na par stotina ljudi koji su uživali, plesali i zabavljali se, a da pritom nikog nisu dirali, tukli, krali, silovali, terorizirali, plagirali, krali, ubijali… Spavaš li mirno, Hrvatska? Ja večeras neću zaspati.”


Zbog ovog napada, konferenciju za novinare organiziorao je SDP, čiji je član predsjedništva Bojan Glavašević osudio nasilje u klubu Super Super.