Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 8° 1n
Sutra: 8° 8° 1n
22. veljače 2020.
Određen preferentni ponuđač

Termoelektranu će graditi Marubeni: HEP za gradnju i upravljanje Plominom C odabrao Japance

Termoelektranu će graditi Marubeni: HEP za gradnju i upravljanje Plominom C odabrao Japance
Termoelektranu će graditi Marubeni: HEP za gradnju i upravljanje Plominom C odabrao Japance
Autor: ,
Objavljeno: 2. rujan 2014. u 11:00 2014-09-02T11:00:00+02:00

HEP će nastaviti pregovarati s Marubenijem kako bi se utvrdile sve pojedinosti budućeg zajedničkog rada, a ukoliko ipak posao u Istri ne bude usuglašen na zadovoljstvo obiju strana, može se vratiti pregovorima s druga dva ponuđača

ZAGREB - HEP je kao preferentnog ponuđača za gradnju i upravljanje Plominom C odabrao japanski konzorcij Marubeni, doznaje se danas u HEP-u.

Drugorangirani ponuditelj je bio konzorcij tvrtki Abeinsa i Daewoo, a trećerangirani talijanski Edison.

HEP će nastaviti pregovarati s Marubenijem kako bi se utvrdile sve pojedinosti budućeg zajedničkog rada, a ukoliko ipak posao u Istri ne bude usuglašen na zadovoljstvo obiju strana, može se vratiti pregovorima s druga dva ponuđača.

Projekt Plomin C obuhvaća izgradnju zamjenskog bloka za prvi blok TE Plomin, a predviđena snaga novog bloka je 500 MW. U HEP-u početak radova na izgradnji Plomina C predviđaju tijekom 2015. godine, a puštanje u pogon 2019. godine.

Vrijednost ovog projekta premašuje 800 milijuna eura, a u HEP-u kažu kako je s obzirom na tako visok iznos velik uspjeh što su dobili tri kvalitetne ponude. U njihovom rangiranju odlučivali su i tehnički i financijski detalji ponuda, a za Marubeni je prevagnuo i tehnički i ekonomski element ponude, kao i njezina kompleksnost, kažu u HEP-u.

Ipak, sada slijedi najvažniji dio procesa odabira partnera za Plomin C – 'fino podešavanje' ponude odnosno pregovori u kojima će se dogovarati pojedini detalji.

Marubenija će financijski pratiti jedna od dviju japanskih razvojnih banaka, što će biti prvi put da jedna velika financijska institucija s Dalekog Istoka financira projekt u Hrvatskoj. U te svrhe provest će se due dilligence HEP-a, ali i financijska analiza države, kažu u HEP-u te ističu da to predstavlja veliku priliku za cijelu zemlju.

Takve financijske institucije obično ne ulaze na neko tržište samo zbog jednog projekta, pa je u tome velik potencijal da im se pokaže gdje bi japanski investitori još mogli plasirati svoj novac u Hrvatskoj, naglašavaju iz HEP-a.

Dodaju kako i Marubeni već na svojoj listi dobavljača opreme ima niz hrvatskih tvrtki, koje će financijski pratiti hrvatske komercijalne banke i HBOR.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.