Nema izbjegavanja

Televizije spremne za sučeljavanja: Hoće li Milanović i Plenković zajedno stati pred kamere?

Zdenko Duka

Nova TV i HRT nisu još uputili pozive na prijeizborna sučeljavanja. Smatraju da je još prerano / arhiva NL

Nova TV i HRT nisu još uputili pozive na prijeizborna sučeljavanja. Smatraju da je još prerano / arhiva NL

Posljednje sučeljavanje glavnih kandidata za novog premijera bilo je u jesen daleke 2003. godine kada su se tadašnji premijer Ivica Račan i 'izazivač' Ivo Sanader nekoliko puta sučelili



Boraveći jučer u Istri, predsjednik SDP-a Zoran Milanović je rekao da bi se želio javno sučeliti s novim šefom HDZ-a Andrejom Plenkovićem, ali samo s njim. Na pitanje novinarke hoće li se odazvati pozivu na sučeljavanje, Milanović je odgovorio da je on pozvao na to sučeljavanje. »Ali, pretpostavljam, samo s gospodinom Plenkovićem i ni s kim više. Samo s njim. Koja televizija to ponudi, ja sam prvi tamo. Devet godina to čekam«, kazao je SDP-ov predsjednik.


Niz odbijenica


Otkad je preuzeo kormilo u SDP-u 2007. godine, nakon smrti Ivice Račana, Milanović se nije sučelio u prijeizbornim kampanjama ni s jednim kandidatom za premijera. To nisu željeli politički protivnici. Godine 2007. odbio je to sučeljavanje HDZ-ov premijer Ivo Sanader, 2011. nije se htjela s Milanovićem sučeliti premijerka Jadranka Kosor a 2015. je to izbjegao tadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.


Andrej Plenković je još dok nije formalno postao predsjednik HDZ-a rekao da je spreman na javno sučeljavanje s političkim suparnicima u kampanji za parlamentarne izbore. »Mislim da je to normalno u političkoj kulturi da se lideri stranaka uoči izbora sučeljavaju i da na taj način birači i svi zainteresirani mogu vidjeti iza kojih politika stojimo«, kazao je novinarima još koncem lipnja.




Posljednje sučeljavanje glavnih kandidata za novog premijera bilo je u prijeizbornoj kampanji u jesen daleke 2003. godine kada su se tadašnji premijer Ivica Račan i ‘izazivač’ Ivo Sanader sučelili nekoliko puta na televizijama i radijima.


Kako smo doznali, RTL Televizija već je uputila poziv na sučeljavanje, no nisu nam detaljnije odgovorili koga su sve zvali na to sučeljavanje početkom rujna. »RTL planira sučeljavanje, pozivi su poslani. Kandidate smo zvali prvi, kao što nam je običaj od 2007. godine. Sučeljavanja na RTL-u su tradicionalno najgledanija, u prosjeku je milijun gledatelja uz male ekrane. Vjerujemo da će tako biti i ove godine«, odgovorila je RTL-ova direktorica komunikacija i marketinga Nataša Roksandić. Nisu nam odgovorili žele li organizirati duel-sučeljavanje Milanović-Plenković.


Opsežne pripreme


Nova TV i HRT nisu još uputili pozive na prijeizborna sučeljavanja. Smatraju da je još prerano.


»Na Novoj TV svakako želimo emitirati sučeljavanja, a Mislav Bago zasigurno će ih vrhunski voditi. U informativnom programu Nove TV kroz svoje ćemo sadržaje staviti težište na programe stranaka i informacije koji su zaista bitne za život građana«, odgovorila nam je Ksenija Kardum, direktorica informativnog programa Nove TV.


S HRT-a su nas izvijestili da su u tijeku sveobuhvatne pripreme za praćenje prijevremenih parlamentarnih izbora na HTV-u, Hrvatskome radiju i na Novim medijima a da će početkom kolovoza objaviti Programska pravila za praćenje izbora zastupnika u Hrvatski sabor 2016. godine.