Povećanje naknade za radiofrekvencijski spektar

Telekomi najavljuju poskupljenja

Hina

HT povećati cijene za pre-paid korisnike za 10 posto na iznos bona, dok će se post-paid korisnicima cijena povećati za 8 kuna mjesečno, plus PDV. Povećanje će se primjenjivati od srpnja 2014. godine. Ne vidimo niti jedan drugi način u ovom trenutku već dignuti cijene naših usluga između 10 i 15 posto, kažu u Tele2



ZAGREB  Mobilni operateri najavili su da će povećati cijene mobilnih usluga, a nakon što je danas stupio na snagu izmijenjeni Pravilnik o plaćanju naknada za pravo uporabe adresa, brojeva i radiofrekvencijskog spektra kojim su telekom operatorima povećane te naknade.


Tako je T-Hrvatski Telekom objavio da je Pravilnikom godišnja naknada za uporabu spektra u javnoj mreži pokretnih komunikacija povećana tri puta, odnosno HT će plaćati 138 milijuna kuna više na godišnjoj razini.


»S obzirom da će se ovo izravno povećanje troškova negativno odraziti na investicijske planove, HT nema druge mogućnosti nego prilagoditi svoju cjenovnu politiku. Slijedom toga će HT povećati cijene za pre-paid korisnike za 10 posto na iznos bona, dok će se post-paid korisnicima cijena povećati za 8 kuna mjesečno, plus PDV. Povećanje će se primjenjivati od srpnja 2014. godine«, navodi HT koji je o izmjenama Pravilnika izvijestio i putem Zagrebačke burze.




Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture objavilo je izmijenjeni Pravilnik u Narodnim novinama s jučerašnjim datumom, a stupio je na snagu dan nakon objave, odnosno danas. 


Vipnet će, po podacima te tvrtke, zbog povećanja naknade plaćati dodatnih 122 milijuna kuna, a ukupno 183 milijuna kuna za upotrebu radiofrekvencijskog spektra, što im je potpuno neplanirani udarac na poslovanje i planove razvoja poduzeća.


Do posljednjeg trenutka trajanja javne rasprave oko toga ukazivali su, kako kažu, na činjenicu da je ta odluka donesena bez adekvatne analize jer tržište mobilnih komunikacija pada već 20 kvartala zaredom i novi je namet snažan udarac na industriju i negativno će utjecati i na investicije i na ukupno poslovanje.


Iz Vipneta poručuju i da je to snažna poruka ne samo telekom industriji, već i ostalima da Hrvatska nije dobra zemlja za ulaganje te da i njihovi neformalni kontakti sa zainteresiranim investitorima to već dokazuju.


Posebno su iznenađeni i načinom na koji je odluka donesena jer ju inicira i provodi upravo ono Ministarstvo koje bi trebalo biti zaduženo za razvoj telekom sektora, a osim što se tu radi o kršenju višegodišnjih koncesijskih ugovora, onemogućava se i bilo kakvo planiranje poslovanja.


Stoga u Vipnetu kažu da nemaju drugog izbora nego namete prenijeti na račune korisnika na transparentan način na čemu im se ispričavaju.


I iz Tele2 ističu kako je nova naknada tri puta veća nego dosadašnja, što u slučaju te tvrtke znači da će platiti 63 milijuna kuna godišnje više nego do sada, iznos koji, kako navode, odgovara 97 posto njihove prošlogodišnje operativne dobiti (EBITDA).


»Smatramo da je ova odluka vrlo loša kako za cjelokupnu mobilnu industriju tako i kao poruka za strane investitore. Ova nova odluka nas prisiljava da idemo suprotno našoj poslovnoj strategiji, a to je omogućiti povoljnu mobilnu komunikaciju svakome, i na žalost ne vidimo niti jedan drugi način u ovom trenutku već dignuti cijene naših usluga između 10 i 15 posto«, kažu u Tele2 na upit što povećanje naknade znači za poslovanje te tvrtke i cijene njihovih usluga.


Na upit hoće li se to odraziti na njihove investicije, odgovaraju da u ovoj godini nastavljaju s već započetom nadogradnjom jedne trećine svoje mreže u svrhu postizanja veće brzine i povećanja podatkovne pokrivenosti, dok za budućnost još uvijek analiziraju što to točno znači i na koji način će taj novi namet utjecati na njihove investicije.


Povećanje naknade teleoperaterima za radiofrekvencijski spektar Vlada je najavila kod predstavljanja mjera za smanjenje prekomjernog deficita, a tada je najavljeno kako time planira prikupiti dodatnih oko 350 milijuna kuna.


U resornom Ministarstvu pomorstva, prometa i veza kažu kako naknade nisu povećane samo zbog rebalansa i punjenja proračunskih rupa, već bi se povećale svakako, kako vrijede više nego sada s obzirom na naš radiofrekvencijski spektar.


To su na neki način, kako ističu iz Ministarstva, nedavno iskazali i telekom operatori tijekom dvije dražbe za digitalnu dividendu (koja je time praktički ‘rasprodana’) jer su bili spremni platiti znatno više za naš spektar nego je bila visina naknade propisana Pravilnikom.


I uvođenje novih tehnologija i novih mreža i drugo dovelo je do veće gospodarske vrijednosti radiofrekvencijskog spektra koji se koristi, a što je ukazalo na potrebu odgovarajuće prilagodbe visine naknade koja se plaća za pravo njegove uporabe, kažu iz Ministarstva dodajući kako se nadaju da telekomi to povećanje neće ‘preliti’ na veće cijene korisnicima.