U osam godina braniteljima isplaćeno 2,9 milijarda kuna

Tek jedna dionica HT-a čini 98 posto imovine Braniteljskog fonda

Jagoda Marić

Broj udjela smanjen je za gotovo 70 posto / Foto S. DRECHSLER

Broj udjela smanjen je za gotovo 70 posto / Foto S. DRECHSLER

Uz isplatu udjela, branitelji su od 900 milijuna kuna dividende, trećinu dobili na svoje račune, trećina je otišla za stipendiranje djece, a trećina za ostale socijalne potrebe braniteljske populacije 



ZAGREB Nakon deset godina Erste Invest predao je upravljanje Braniteljskim fondom Hypo Alpe-Adria-Investu, a zadnjih dana proteklog tjedna odrađeno je i tehničko preuzimanje tog posla.


Menadžeri Hypo Investa na upravljanje su dobili fond koji ima imovinu vrijednu 763,8 milijuna kuna na koju kroz svoje udjele u fondu pravo ima više od 250 tisuća branitelja ili članova njihovih obitelji. Iz Erste Investa objasnili su da je suradnja s Braniteljskim fondom prekinuta dogovorom, te da se u svom budućem poslovanju više okreću komercijalnim fondovima, što je dio promjene njihove poslovne strategije.


No, kakvi su motivi Hypo Investa da preuzme upravljanje fondom u kojem 98 posto imovine čini tek jedna dionica, ona HT-a, čija vrijednost je u posljednje vrijeme samo padala, nismo uspjeli doznati jer iz te banke nismo dobili odgovore na naš upit. 


Istekao moratorij 




Ukoliko država neće dodatno jačati Braniteljski fond dodjelom novih dionica, Hypo Invest neće imati baš puno manevarskog prostora da unaprijedi njegovo poslovanje i donese udjeličarima, odnosno braniteljima, nove prinose. Pogotovo ako branitelji nastave dosadašnju praksu unovčavanja svojih udjela, za što je fond morao prodavati dionice koje je imao u svom portfelju. Činili su to uglavnom oni s većim brojem udjela, koji su za svoje pakete mogli dobiti značajnije iznose. Tako je u odnosu na početak rada fonda, broj branitelja koji imaju udjele prepolovljen, ali je broj udjela smanjen za više od četiri milijuna, odnosno za gotovo 70 posto. Primjerice, u 2007. branitelji su u fondu imali više od pet milijuna i osamsto tisuća udjela, a fond je imao imovinu vrijednu 4,3 milijarde kuna. Osim dionica Ine i HT-a, kroz godine su svom portfelju imali i udjele drugih tvrtki koje im je Vlada prenosila. 



Uzdaju se u obećanja 


Sadašnja je Vlada najavila da bi kod privatizacije HAC–ONC-a braniteljima dodijelila tri posto dionica, a na jednoj od posljednjih sjednica je i predložila izmjene Zakona o upravljanju državnom imovinom kojima se braniteljima kod privatizacija državnih tvrtki ponovno prenosi paket dionica. No, zakon do parlamenta nije stigao prije njegovog raspuštanja. U Vladi uvjeravaju da svakako planiraju ići s tim zakonom u drugom mandatu i tako ispraviti odredbe koje su iz njega ispale još 2010. Upravo su se na te odluke iz 2010. Banski dvori pozivali kad sadašnja Vlada kod privatizacije Croatia osiguranja Braniteljskom fondu nije dala očekivane dionice. To pravo, obećavali su brojni zastupnici HDZ-a, vratit će se kad ta stranka ponovo osvoji vlast. Uz takve najave očito su u Hypu procijenili da će Fond za koju godinu ipak imati nešto vredniju imovinu, na čijem upravljanju godišnje mogu zaraditi desetke milijuna kuna godišnje.



Čim je istekao moratorij od tri godine u kojima nisu mogli zatražiti od fonda da otkupi njihove udjele, branitelji su to u 2008. godini počeli masovno činiti. Već u toj prvoj godini fond je morao otkupiti udjele vrijedne ukupno 1,237 milijardi kuna i to po pojedinačnoj cijeni od 569 kuna. Novca za isplatu bilo je, jer je u jesen te godine Upravni odbor donio odluku da će sedam posto svojih dionica u Ini, što je bio njihov najvredniji paket, prodati MOL-u. U sljedećim godinama pritisak otkupa udjela je smanjen, ali je primjerice u 2009. godini fond otkupio udjele vrijedne gotovo 800 milijuna kuna, a godinu iza toga 432 milijuna kuna. 


Pad vrijednosti 


Od tada je svake godine unovčavano sve manje udjela, ali su od 2008. do kraja 2014. godine branitelji iz Fonda povukli gotovo 2,9 milijardi kuna jer su zahtijevali da fond unovči njihove udjele. U Braniteljskom fondu kažu da su to radili branitelji s najvećim brojem udjela jer su tako mogli dobiti i desetke tisuća kuna, dok su se oni čiji udjeli vrijede tisuću ili dvije tisuće kuna suzdržavali. Tako je sa smanjenjem imovine ili slabljenjem vrijednosti jedine preostale dionice HT-a, vrijednost jednog udjela u Fondu s rekordnih 642 kune iz 2011. godine na kraju 2014. godine pala na 406 kuna. 


Uz to, fond je dosad isplatio i oko 900 milijuna kuna dividende, od čega je trećina isplaćena braniteljima vlasnicima udjela, jedna je trećina odlazila za socijalne i zdravstvene potrebe braniteljske populacije, dok se jedna trećina trošila za stipendiranje braniteljske djece. Kako vrijednost imovine pada tako se smanjuje i novac koji se može odvajati za socijalne potrebe branitelja i stipendiranje djece. Jedini način za to je da država ponovno u fond počne unositi dodatne dionice kod privatizacije, čemu se očito nadaju i iz Hypo Investa jer ne bi bez jasnog plana preuzeli fond kojem, ako se sadašnjim tempom nastave povlačiti udjeli, a ne bude novih dionica, u konačnici prijeti likvidacija.