Proračun

Tehnička vlada treba naći 300 milijuna kuna: Regres i za 60 tisuća državnih službenika

Gabrijela Galić

Očito neće biti potrebe za tužbama / Foto NL arhiva

Očito neće biti potrebe za tužbama / Foto NL arhiva

Činjenica je da će uskoro prijevremeni izbori pa se vlast neće neisplatom »zamjerati« službenicima i namještenicima



ZAGREB  Sindikati javnih službi vjerojatno neće trebati posezati za pokretanjem sudskih postupaka kako bi im se isplatio regres u ovoj godini, zajamčen Temeljnim kolektivnim ugovorom (TKU).


Jasno je to bilo iz najava Bože Petrova, potpredsjednika Vlade i Zdravka Marića, ministra financija da svoje obveze znaju te da neće stvarati nove troškove proračunu. Tako je kraj prošlog tjedna obilježila uputa ministra zdravlja ustanovama u njegovoj nadležnosti da se regres isplati, a očekuje se da će na isti način postupiti i ostali resori.


Načelo jednakosti


No, osim zaposlenih u javnim službama – svim razinama obrazovanja, znanosti, kulturi, socijalnoj skrbi – koji podlogu za isplatu regresa imaju u važećem TKU-u, taj bi materijalni dodatak trebali dobiti i zaposleni u državnim službama. Oni regres iščekuju uvjereni da će Vlada primijeniti, kao i u ranijim slučajevima, načelo jednakosti i regres isplatiti za svih oko 240 tisuća zaposlenih u javnim i državnim službama, a ne samo za oko 180 tisuća zaposlenih u javnim službama. Ukupan trošak proračuna za isplatu regresa tako bi iznosio oko 300 milijuna kuna.




Državne službe – službenici i namještenici u tijelima javne uprave, policija, carina – regresa su se odrekli za vrijeme trajanja njihova kolektivnog ugovora. To znači da zaposleni u državnim službama ne bi trebali primiti regres u ovoj godini. No, kako je riječ o službama koje se kao i javne financiraju iz proračuna, sindikati su uvjereni da neće ostati bez tog materijalnog dodatka.


Isti postupci


I u prošlosti su vlade u situacijama kada je riječ o »općim« pravima jednako postupale prema javnim i državnim službama. Zadnji primjer za to je jubilarna nagrada za koju je osnovica 2012. godine smanjena na 500 kuna s ranijih 1.800. Državne službe su na to pristale, dok TKU za javne službe dio sindikata nije potpisao te su pokrenuli tužbe.


Kako su počeli dobivati sporove, bivša  vlada sjela je sa sindikatima i sporazumom se obvezala da će svima isplatiti jubilarnu nagradu prema uvećanoj osnovici.


Tako su i zaposleni u državnim službama, iako su potpisali smanjenje osnovice za izračun jubilarne nagrade, primili razliku neisplaćenog iznosa. Upravo na osnovu te situacije danas očekuju da će im i regres biti isplaćen. A drugi je elemet činjenica da će uskoro prijevremeni izbori pa se vlast neće »zamjeriti« službenicima i namještenicima.