Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 16° 1
Sutra: 16° 16° 1
21. ožujka 2019.
Prosvjedno pismo

Talijanska unija traži uklanjanje žilet-žica u najkraćemu mogućem roku

Furio Radin / Snimio Manuel ANGELINI
Furio Radin / Snimio Manuel ANGELINI
Autor:
Objavljeno: 18. prosinac 2015. u 14:51 2015-12-18T14:51:45+01:00

Vodstvo Talijanske unije poslalo je u petak prosvjedno pismo predsjedniku slovenske Vlade Miri Ceraru u kojemu izražava duboku zabrinutost i žaljenje zbog postavljanja žilet-žice duž slovensko-hrvatske granice, posebice u Istri, te zahtijeva da se ona ukloni u najkraćemu mogućem roku

PULA Vodstvo Talijanske unije poslalo je u petak prosvjedno pismo predsjedniku slovenske Vlade Miri Ceraru u kojemu izražava duboku zabrinutost i žaljenje zbog postavljanja žilet-žice duž slovensko-hrvatske granice, posebice u Istri, te zahtijeva da se ona ukloni u najkraćemu mogućem roku.
  U pismu predsjedniku slovenske vlade Miri Ceraru vodstvo Talijanske unije navodi kako se – premda su svjesni izvanredne situacije koja se nadovezuje na migracijsku fluktuaciju koja pogađa obje zemlje te ih prisiljava na odgovore radi sigurnosti i teritorijalnog suvereniteta – postavljanje bilo kakvih dodatnih barijera pokazalo štetnim ponajprije za lokalno stanovništvo.

 Tim pismom Talijanska unija od slovenskog premijera zahtijeva da se žilet-žica ukloni u najkraćemu mogućem roku, čime podupire zahtjev koji su prije nekoliko dana uputili gradonačelnici i predstavnici lokalnih i regionalnih tijela iz Italije, Slovenije i Hrvatske.

 »Dugi niz godina stanovnici Istre iščekuju pad posljednje granice između Slovenije i Hrvatske s očekivanim ulaskom Hrvatske u schengenski prostor«, ističu u pismu predsjednik Talijanske unije Furio Radin, predsjednik njezina Izvršnog odbora Maurizio Tremul i predsjednik Skupštine Roberto Palisca uz potporu Skupštine Talijanske unije.

 Nakon dramatičnih događaja u 20. stoljeću, obilježenih tragedijama i patnjama, povijesno stanovništvo koje tvori pluralističku Istru prihvatilo je put suradnje i mirnog suživota u Europskoj uniji, koju je prepoznalo kao nositelja važnih vrijednosti kao što su sloboda, demokracija, dijalog i solidarnost, stoji među ostalim u pismu Talijanske unije.

 Na tim je temeljima Talijanska unija bila promicatelj međukulturnog dijaloga, suživota i međusobnog poštovanja različitosti, koji su za ove zemlje oduvijek značili dodatnu kulturnu, socijalnu, povijesnu i jezičnu vrijednost. Osim toga, kako se navodi, mnogo je toga postignuto i europskim projektima kojima je cilj teritorijalna integracija i socijalna kohezija.
 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka