Nagrade HTZ-a

Talijanska blogerica reportažom o Cresu osvojila Zlatnu penkalu

Alenka Juričić Bukarica

Foto: Zadarski list

Foto: Zadarski list

Dodjeli se odazvalo ukupno 24 novinara i profesionalaca iz 16 zemalja. Grand prix, odnosno nagrade najboljima, su dodijeljene u tri kategorije. Uz najbolju blog objavu, tu su bile i nagrade za najbolju reportažu tiskanog medija te za najbolju reportažu elektroničkog medija



Reportažom o ljepotama Cresa, talijanska blogerica Chiara Marchi, osvojila je Grand prix nagrade Zlatna penkala Hrvatske turističke zajednice (HTZ) za najbolju blog objavu.


Blogerica iz Trsta od 2015. godine uređuje svoj iznimno čitan i popularan blog pod nazivom „Missclarie“. Pobjednička blog objava „Cherso le 7 cose da sapere“ govori o nedirnutoj prirodi otoka Cresa, osamljenim plažama, opuštajućem odmoru uz more, odnosno o sedam razloga zbog kojih treba posjetiti otok Cres.


Riječ je, naime, o nagradi kojom HTZ ističe značaj i vrijednost profesionalnog novinarskog praćenja Hrvatske u inozemnim medijima. Svečana dodjela nagrada i priznanja vrhunskim i priznatim inozemnim novinarima i blogerima za najbolje medijske objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji održana je uovog vikenda u Zadru.




Dodjeli se odazvalo ukupno 24 novinara i profesionalaca iz 16 zemalja. Grand prix, odnosno nagrade najboljima, su dodijeljene u tri kategorije. Uz najbolju blog objavu, tu su bile i nagrade za najbolju reportažu tiskanog medija te za najbolju reportažu elektroničkog medija.


Ovogodišnji dobitnik Grand prixa za najbolju reportažu tiskanog medija je David Farley iz SAD-a. Farley je novinar čije se reportaže objavljuju u tiskovinama AFAR, The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, itd. Glavne teme su mu putovanja i gastronomija. Nagradu HTZ-a osvojio je za reportažu o Dubrovniku objavljenu u časopisu National Geographic Traveler pod naslovom „Sun Sea Savor”. Dubrovački Stradun krasio je i samu naslovnicu časopisa, a poznati hrvatski grad predstavljen je na 14 stranica.


Dobitnik Grand prixa za najbolju reportažu elektroničkog medija je Vasiliy Andreev iz Rusije. Riječ je o poznatom producentu ruske nacionalne televizije Rossiya 1. Andreev je nagradu osvojio kao autor reportaže o Zagrebu i Hrvatskoj u trajanju od 20 minuta pod nazivom „Advent u Hrvatskoj“. Osim znamenitosti Zagreba u reportaži prikazuje i tradicionalnu proizvodnju brašna, fritula i kroštula u Slunju. Voditeljica ove epizode bila je popularna ruska glumica Olga Kuzmina koja je ruskim gledateljima približila božićni duh Zagreba i Hrvatske tijekom popularnog Adventa.


Unikatne statue laureatima, posebno za ovu prigodu, izradio je Muzej antičkog stakla iz Zadra.


– Ciljano njegujemo i održavamo tradiciju dodjele ove nagrade jer su inozemni turistički novinari, blogeri, a danas i influenseri iznimno važan dio mozaika turističkog svijeta. Svaka zapisana riječ, fotografija ili ton doprinose promociji hrvatskog turizma i građenju imidža Hrvatske kao poželjnog turističkog odredišta, istaknuo je direktor HTZ-a Kristjan Staničić.


Svečanosti dodjele nagrada, uz direktora HTZ-a i direktore inozemnih predstavništava HTZ-a, prisustvovali i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina, župan Zadarske županije Božidar Longin, zadarski gradonačelnik Branko Dukić, direktorica Turističke zajednice Zadarske županije Mihaela Kadija, direktor Turističke zajednice grada Zadra Mario Paleka i brojni drugi uzvanici.