Htio pomoći Glavašu

Tadiću potvrđena presuda zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda

Hina

Drago Tadić, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Drago Tadić, Foto: D. KOVAČEVIĆ

Odluka Vrhovnog suda objavljena je dan prije nego što bi se na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo održati pripremno ročište za novo suđenje Glavašu



ZAGREB Vrhovni sud potvrdio je nepravomoćnu presudu osječkom poduzetniku Dragi Tadiću koji je u veljači 2013. osuđen na dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog pokušaja podmićivanja sudaca Vrhovnog suda radi izmijene presude Branimiru Glavašu za ratni zločin u slučajevima »garaža« i »selotejp«.


Odluka Vrhovnog suda objavljena je dan prije nego što bi se na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo održati pripremno ročište za novo suđenje Glavašu, jer je prvu pravomoćnu presudu od osam godina zatvora, temeljem koje je služio zatvorsku kaznu u Mostaru, Ustavni sud ukinuo na početku 2015.


Obrazlažući nepravomoćnu presudu Tadiću sudsko vijeće zagrebačkog Županijskog suda zaključilo je u veljači 2013. da je Tadić u svom nedjelu iskazao jaku kriminalnu volju uperenu protiv vrha pravosudne vlasti.




»To je po načinu izvršenja teško kazneno djelo tijekom kojega ste postupali s izravnom namjerom«, ustvrdio je tada sudac Zdravko Majerović, izrazivši uvjerenje da će dvogodišnja zatvorska kazna utjecati na druge da takvo što ne čine.


Najavivši žalbu Tadićeva je obrana presudu tada ocijenila skandaloznom, su njegoviu suoptuženici koji su se ranije nagodili ss Uskokom dobili blaže kazne unatoč optužbama za više nedjela.


Tadić se jedini našao na optuženičkoj klupi jer je ostalih petero optuženika prije početka suđenja nagodilo s Uskokom i priznalo sudjelovanje u pokušaju podmićivanja neimenovanih sudaca Vrhovnog suda čija imena nikada nisu otkrivena.


‘Korumpirani’ suci nikada nisu otkriveni


Tadić prije suđenja nije pristao na bezuvjetnu zatvorsku kaznu od dvije i pol godine, dok su ponudu tužiteljstva prihvatili saborski zastupnik HDSSB-a Ivan Drmić, bivša zamjenica glavnog urednika Glasa Slavonije Sanja Marketić i splitski poduzetnik Srećko Jurišić koji su osuđeni uvjetno na dvije godine zatvora te Tadićeva supruga Božica Tadić – Ćavar, uvjetno osuđena na 15 mjeseci.


Nakon devetomjesečnog suđenja Tadić je proglašen krivim za povezivanje više osoba u skupinu radi počinjenja kaznenog djela te poticanje na protuzakonito posredovanje, kako bi se ishodila povoljnija presuda za Glavaša.


Iako tijekom suđenja nije otkriveno koji su vrhovni suci trebali primiti novac kao glavna veza između njih i osuđene skupine navedena je bivša pomoćnica ministra pravosuđa Marina Dujmović Vuković. Iz snimljenih razgovora proizašlo je da je ona s Jurišićem imala i dogovor na kojem je trebala preuzeti 70 tisuća eura, no kako je morala ići na koncert nije ga mogla sačekati.


Iako je je u najvećem dijelu prihvatio sve navode tužiteljstva, prvostupanjski sud nije uvažio tvrdnju da je ukupan iznos koji su pripadnici skupine trebali dati za mito mogao iznositi i 700 tisuća eura.


Pokušaj podmićivanja počeo se istraživati kada je predsjednik Vrhovnog suda Branko Hrvatin tadašnjem glavnom državnom odvjetniku Mladenu Bajiću prijavio da se Tadić raspituje o slučaju Glavaš. Hrvatin je na suđenju rekao da je Tadić »prešao granicu« jer je u razgovoru do kojega je došlo slučajno, sredinom srpnja 2010. u jednom zagrebačkom restoranu, tvrdio da zna kakva se odluka sprema na Vrhovnom sudu.


Obrana je, pak, na kraju suđenja ustvrdila da je Hrvatin jedini koji je izravno teretio Tadića, no ocijenila je da je njegov iskaz »neistinit i neuvjerljiv«.