Bivša premijerka otvoreno

TREND ZABRANITELJA ‘Ostvaruje se Karamarkova najava da ćemo moći misliti samo u svoja četiri zida’

Tihomir Ponoš

Foto Nenad Reberšak

Foto Nenad Reberšak

Vlast se ne želi zamjerati, a odgovor bi imao veze s obranom vrijednosti. To je krajnje kalkulantski. Nadaju se eventualnoj pobjedi na izborima, a ne razmišljaju o tome kako država izgleda, kazala je Kosor.



Bivša premijerka Jadranka Kosor koja je 2011. ojkašima i uručila povelju o uvrštenju na listu svjetske nematerijalne baštine, ujedno i bivša ministrica branitelja tvrdi da »ta atmosfera oko zabrana dovodi do radikalizacije društva i to zato što vlast često ne reagira«,


U slučaju 3. Festivala ojkanja očekivala je da će se javiti Ministarstvo kulture, uz ostalo ojkanje na stavljeno na listu UNESCO-a u vrijeme kada je HDZ bio na vlasti, baš kao što je i danas.


Kosor je upozorila da se na neki način ostvaruje najava Tomislava Karamarka da ćemo što hoćemo moći misliti u svoja četiri zida.




Kosor navodi da veliki dio branitelja ne sudjeluje u ovakvim akcijama kao što su zabrane pjevanja, a dijelu glasnih branitelja ne smeta kada predsjednik Srbije Aleksandar Vučić dođe u službeni posjet bez prethodne isprike zbog onoga što je govorio u Glini 1995. godine, ili kada izvrijeđa Hrvatsku, a predsjednica Republike Grabar-Kitarović na to ne reagira.


– Dio tih ljudi, dijela branitelja, je potpuno zbunjen kada u Vladi čuju da je »za dom spremni« neustavan, ali se može koristiti u određenim situacijama, kazala je Kosor. Upozorava i da su se pojavili »domoljubomjeri« koji onoga koji se s njima ne slaže proglašavaju neprijateljima Hrvatske. Podsjetila je i na riječi Ante Gotovine po povratku iz Haaga »rat je gotov, okrenimo se budućnosti« i konstatirala da »glasni branitelji« do toga ništa ne drže.


Bez zamjeranja


Ključno je to što na takve zahtjeve i ideje nema nikakvog odgovora vlasti, ni Pantovčaka ni Banskih dvora.


– Vlast se ne želi zamjerati, a odgovor bi imao veze s obranom vrijednosti. To je krajnje kalkulantski. Nadaju se eventualnoj pobjedi na izborima, a ne razmišljaju o tome kako država izgleda, kazala je Kosor. Njoj je takva zbivanja teško gledati i ona u konačnici najviše škode braniteljima. Zaključila je i da oni koji zazivaju najvišu razinu domoljubnog zajedništva, poput predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, takvim nezamjeranjem i šutnjom najviše doprinose radikalizaciji.