Bošnjačko nacionalno vijeće

TO JE MONSTRUOZNO I SABLAŽNJUJUĆE Bošnjaci u Hrvatskoj ogorčeni predavanjem ratnog zločinca Kordića studentima

Hina

Foto: Giles Penfound / Duško Jaramaz / PIXSELL

Foto: Giles Penfound / Duško Jaramaz / PIXSELL

"Relativiziranje ratnih zločina, povijesni revizionizam, a posebno glorifikacija pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca je za svaku osudu, i nema mjesta niti u jednoj demokratskoj državi, a posebno ne u državi članici Europske Unije, koja uskoro preuzima i predsjedavanje Europskom Unijom", priopćili su.



ZAGREB – Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) ocijenilo je danas da je predavanje osuđenog ratnog zločinca Darija Kordića u Studentskom domu Stjepan Radić monstruozno i sablažnjujuće, navodi se u njihovom priopćenju.


“Nije jasno o čemu bi osuđeni ratni zločinac, čak i kada bi imao Nobelovu nagradu iz određenog područja, mogao predavati mladim ljudima”, navodi se u priopćenju BNV-a koje smatra da je Kordićevo predavanje monstruozno i sablažnjujuće.


Navode da vjerska tema predavanja stvar čini još dramatičnijom, jer niti jedna vjera ne uči ubijanju nevinih ljudi, zbog čega je Dario Kordić osuđen.




U priopćenju koje potpisuje predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća Armin Hodžić stoji i da posebno zabrinjava relativiziranje dijela hrvatske javnosti, i to ministara iz Vlade RH i saborskih zastupnika koji na određeni način staju u obranu Daria Kordića.


Dodaju da takva situacija podsjeća na onu prilikom izricanja presude u Haagu političkom i vojnom vrhu tzv. Herceg-Bosne kada je državni vrh i dobar dio hrvatske javnosti branio pravomoćno osuđene ratne zločince.


“Relativiziranje ratnih zločina, povijesni revizionizam, a posebno glorifikacija pravomoćno osuđenih ratnih zločinaca je za svaku osudu, i nema mjesta niti u jednoj demokratskoj državi, a posebno ne u državi članici Europske Unije, koja uskoro preuzima i predsjedavanje Europskom Unijom”, priopćili su.


Iz BNV-a su najavili i da će protiv bilo kakvog sličnog čina u budućnosti zajednički protestirati s ostalim udruženjima koja se bore protiv takvih “monstruoznih događaja”.


Predavanje u organizaciji Studentskog pastorala i Zavičajnog kluba hercegovačkih studenata


Predavanje o vjeri koje je u Studentskom domu Stjepan Radić održao osuđeni ratni zločinac Dario Kordić organizirao je Studentski pastoral i Zavičajni klub hercegovačkih studenata. Tijekom samoga predavanja, u dvoranu kina Forum upali su aktivisti s transparentom “Dario Kordić – ratni zločinac”.


Predavanje su prethodno osudili Inicijativa mladih za ljudska prava te SDP-ov saborski zastupnik Mirando Mrsić koji je o tome zatražio očitovanje Sveučilišta u Zagrebu te Zagrebačke nadbiskupije.


S druge strane, u četvrtak je ministar uprave Lovro Kuščević kazao da je Kordić dao svoj doprinos u ratu, da je očito i pogriješio te da je svoju pogrešku odslužio.


“U pravu postoji institut koji kaže da je, nakon proteka kazne, što je čovjek odslužio, nitko ga nema pravo prozivati zbog toga”, kazao je jučer Kušćević.


Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak rekla je pak kako je to “sigurno tako što se tiče prava”, no, istaknula je da se poruka šalje i “cijelim sklopom nečijega životnoga puta”.