Lovro Kuščević

TKO TO TAMO HDZ-u SMETA Ministar zamijenio Natašu Novaković za Daliju Orešković pa je napao zbog političke promocije

Dražen Ciglenečki

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Bivša šefica Povjerenstva, gospođa Orešković, politički se angažirala, to je valjda svima jasno. Na to sam mislio, ne bih htio da sadašnji članovi Povjerenstva koriste svoje pozicije za političku promociju, da već sada poboljšavaju svoje političke izglede – rekao nam je ministar uprave.



ZAGREB – Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a, u utorak je, nema nikakve dvojbe, istupio u ime stranke kad je rekao da se Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa polako stavlja u funkciju politke. Da ministar uprave nije govorio na svoju ruku, potvrdio je kasnije glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković izjavom da ima dojam da Povjerenstvo jedva čeka njegovu stranku uhvatiti u nečemu.


Aludirao je na otvaranje predmeta putovanja HDZ-ovih dužnosnika u Helsinki vladinim zrakoplovom na skup EPP-a. I Jandroković je, znači, insinuirao da Povjerenstvo na čelu s Natašom Novaković ima neku svoju političku agendu i to protuhadezeovsku. Ali, jučer je Kuščević u razgovoru za naš list u potpunosti odustao od teze da je Nataša Novaković ta koja politizira ovo tijelo i uvjeravao nas je da je dan ranije u tom kontekstu mislio isključivo na Daliju Orešković, koja od veljače nije predsjednica Povjerenstva.


Politička promocija


– Bivša šefica Povjerenstva, gospođa Orešković, politički se angažirala, to je valjda svima jasno. Na to sam mislio, ne bih htio da sadašnji članovi Povjerenstva koriste svoje pozicije za političku promociju, da već sada poboljšavaju svoje političke izglede – rekao nam je ministar uprave.




Začudile su nas ove Kuščevićeve riječi, pa smo ga eksplicitno upitali smatra li da se Nataša Novaković stavila u funkciju politike.


– Ne. Nisam to htio reći. Bivša šefica Povjerenstva koristi svoju nekadašnju, jako važnu poziciju, za vlastitu političku promociju. A ne bih želio da isto čine i članovi sadašnjeg Povjerenstva. Stvari koje je doznala i na kojima je radila kao šefica Povjerenstva, gospođa Orešković sada koristi za političku promidžbu. Ne bi bilo dobro da se aktualni članovi Povjerenstva povedu za njezinim primjerom. Mislim da nije u redu da netko svoj politički angažman temelji na onome što je radio dok je bio na čelu ove institucije, ustrajan je bio politički tajnik HDZ-a da mu nije Nataša Novaković bila na pameti kad je oštro napao ovo Povjerenstvo. Stoga negira i da su u HDZ-u došli do zaključka da su pogriješili kad su odlučili da Daliju Orešković zamijeni upravo Nataša Novaković.


– Odluku o Nataši Novaković donio je Sabor i to je pitanje za njih – kazao nam je Kuščević.


Put u Helsinki


Dakle, svi su, uključujući i predsjednicu Povjerenstva, krivo u utorak shvatili političkog tajnika HDZ-a. No, neobično zvuči da je Kuščević tada zapravo govorio da se, osam mjeseci nakon što je Dalija Orešković prestala biti predsjednica, Povjerenstvo polako stavlja u funkciju politike, ali da Nataša Novaković s tim nema veze. Novinarima je ministar uprave rekao da HDZ-u još nije stigao zahtjev Povjerenstva da im dostave informacije o okolnostima putovanja u Helsinki.



Predsjednik Kluba SDP-a Arsen Bauk je, ne znajući za Kuščevićevu naknadnu interpretaciju svojeg istupa, u Saboru pet minuta za iznošenje stajališta iskoristio kako bi upozorio na HDZ-ovo »osporavanje rada Povjerenstva«.


– To može zazvoniti na uzbunu, jer pokazuje da su neovisna tijela dobra samo kad su ovisna o vladajućima, a to nije njihov smisao, rekao je Bauk. Podsjetio je da je Nataša Novaković izabrana isključivo glasovima zastupnika parlamentarne većine, s obzirom na to da je oporba tada bojkotirala njezin izbor, nakon što je Dalija Orešković odustala od kandidature.


– Sada ispada da HDZ nije zadovoljan predsjednicom Povjerenstva, jer je odlučila provoditi zakon. Mogli ste onda reći da je smisao Povjerenstva neprovođenje zakona, pa se Nataša Novaković ne bi ni javila na javni natječaj. Čini se da biste htjeli da ona ostane samo N.N., dok Nataša Novaković to ne želi, komentirao je Bauk.



U HDZ-u tvrde da je troškove smještaja snosila njihova stranka. Vladin zrakoplov su, pak, kažu koristili jer u Helsinkiju nisu bili samo po stranačkom poslu, budući da su premijer Andrej Plenković i još neki članovi HDZ-ovog izaslanstva imali i državne obveze. Nije zato izvjesno da će Povjerenstvo u ovom slučaju pokrenuti postupak. HDZ je, međutim, doveo Natašu Novaković u prilično delikatnu situaciju jer bi se, ako taj postupak izostane, moglo tumačiti i da je Povjerenstvo popustilo pod pritiskom vladajuće stranke.