Bandić udovoljio Hasanbegoviću

TITO ODLAZI U KOLOVOZU Hasanbegović: ‘Konačno se Zagreb odriče komunističkog naslijeđa’

P. N.

Foto Robert Anić / PIXSELL

Foto Robert Anić / PIXSELL

U obrazloženju gradonačelnika koji je ne tako davno Titov bedž nosio na reveru, stoji kako je "Tito bio antifašist, ali, nažalost, 1945. godine nas nije poveo putem razvijenih zapadnih zemalja"



Odboru za preimenovanje ulica i trgova Grada Zagreba jutros je stigao prijedlog gradonačelnika Milana Bandića da se Trg maršala Tita preimenuje u Trg Republike Hrvatske.


U obrazloženju gradonačelnika koji je ne tako davno Titov bedž nosio na reveru, stoji kako je “Tito bio antifašist, ali, nažalost, 1945. godine nas nije poveo putem razvijenih zapadnih zemalja”.


Odbor je je prijedlog o preimenovanju izglasao sa četiri glasa »za« i jednim »protiv« te ga uputio na sjednicu Gradske skupštine na kojoj će gradski zastupnici o tome donijeti konačnu odluku.




Za prijedlog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i Kluba gradskih zastupnika Neovisni za Hrvatsku o preimenovanju Trga maršala Tita u Trg Republike Hrvatske glasovali su predsjednik Odbora Zlatko Hasanbegović i Tomislav Jonjić (stranka Bruna Esih-Zlatko Hasanbegović: Neovisni za Hrvatsku), Dragica Nikolić (Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti) i Ivan Ćelić (HDZ). Protiv je bila Rada Borić (Nova ljevica).


Na sjednici Odbora jednoglasno je prihvaćen Hasanbegovićev prijedlog da se zbog važnosti i interesa građana Zagreba za utvrđeni prijedlog zatraže mišljenja vijeća svih gradskih četvrti.


– Zadovoljni smo. Ovo je predzadnji korak, a konačnu odluku donijet će Gradska skupština i nema razloga da odlažemo konačno rješavanje tog pitanja. Sazrele su političke okolnosti da se to pitanje makne s dnevnog reda. Ja ću danas ukazati da je ovo epilog četvrtstoljetnog nastojanja da se simboličkom planu prekine svaka veza s komunističkim naslijeđem u Gradu Zagrebu, poručio je prije početka današnje sjednice šef Odbora Zlatko Hasanbegović u izjavi za N1 televiziju.


Rekao je da ne zna koji motivi vode Bandića, ali da mu to nije ni važno.


Formalna promjena imena trga, tvrdi Hasanbegović, dogodit će se na sjednici Zagrebačke skupštine u kolovozu.