Transparency International Hrvatska

TIH: DSV uzrok nedostatka samostalnosti i neovisnosti sudbene vlasti

Hina

Snimio Denis LOVROVIĆ

Snimio Denis LOVROVIĆ

»Državno sudbeno vijeće dužno je osigurati samostalnost i neovisnost sudbene vlasti, regrutirati napredovanje, odgovornost i stegovne postupke, ali i sudjelovati u osposobljavanju i usavršavanju sudaca. S obzirom na svoj sastav, ono nema te kapacitete i ne osigurava neovisnost. Od 11 članova, njih sedam su suci na čiju smo netransparentnost izbora ukazivali početkom 2015. kada je TIH tražio poništavanje izbora zbog propusta u transparentnosti postupka. Posljedica je spolna i regionalna diskriminiranost – tada je izabrana jedna sutkinja i šest sudaca iz Zagreba i Splita«, ocijenili su iz TIH-a



ZAGREB Transparency International Hrvatska (TIH) u subotu je priopćio da povodom ogromnog nezadovoljstva građana presudom u Šibeniku, ali i izostanka reakcije u slučaju prikupljanja humanitarne pomoći preko udruga smatra da je Državno sudbeno vijeće po svom sastavu i nadležnostima uzrok nedostatka samostalnosti i neovisnosti sudbene vlasti u Hrvatskoj.


»Državno sudbeno vijeće dužno je osigurati samostalnost i neovisnost sudbene vlasti, regrutirati napredovanje, odgovornost i stegovne postupke, ali i sudjelovati u osposobljavanju i usavršavanju sudaca. S obzirom na svoj sastav, ono nema te kapacitete i ne osigurava neovisnost. Od 11 članova, njih sedam su suci na čiju smo netransparentnost izbora ukazivali početkom 2015. kada je TIH tražio poništavanje izbora zbog propusta u transparentnosti postupka. Posljedica je spolna i regionalna diskriminiranost – tada je izabrana jedna sutkinja i šest sudaca iz Zagreba i Splita«, ocijenili su iz TIH-a.


Također ističu kako se dva člana DSV-a imenuju iz redova pravne struke, a dva su saborski zastupnici (po jedan iz vlasti i oporbe).




»Sustav mora počivati na odvojenosti i neovisnosti pojedinih stupova vlasti kako bi se osigurala učinkovitost i odgovornost, a toga u ovom tijelu nema. Tim više, predsjednik Istražnog povjerenstva za Agrokor ujedno je i član ovog tijela. Kako je to moguće?«, upitala je predsjednica TIH-a Davorka Budimir.