Ususret izborima za Europski parlament

TALIJANSKI ‘POKRET PET ZVIJEZDA’ DOGOVARA SURADNJU SA ŽIVIM ZIDOM Čelnici stranaka sastali se u utorak u Bruxellesu

Hina

Čelnik Pokreta pet zvijezda (M5S) i potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio / Foto Reuters

Čelnik Pokreta pet zvijezda (M5S) i potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio / Foto Reuters

Di Maio je u intervjuu za Il Fatto Quotidiano istaknuo da su pregovori s pokretom Kukiz'15 i Živim zidom skoro zaključeni, dok se pregovori s finskom strankom planiraju zaključiti kroz deset dana. Hrvati iz Živog zida sa čelnikom rođenim 1990. »izgledaju gotovo kao mi«, primijetio je Di Maio u razgovoru



ZAGREB Čelnik Pokreta pet zvijezda (M5S) Luigi di Maio okuplja srodne političke opcije uoči izbora za europski parlament te se ovoga tjedna u Bruxellesu sastao s liderima triju stranaka koje se zalažu za izravnu demokraciju, među kojima je bio i predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić.


Čelnik Pokreta pet zvijezda (M5S) i potpredsjednik talijanske vlade Luigi Di Maio, predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić, predsjednik poljskog pokret Kukiz’15 Pawel Kukiz i Karoina Kahonen iz finskog Liike Nyta sastali su se u utorak u Bruxellesu kako bi razgovarali o suradnji na predstojećim izborima za Europski parlament.


Di Maio je u intervjuu za Il Fatto Quotidiano istaknuo da su pregovori s pokretom Kukiz’15 i Živim zidom skoro zaključeni, dok se pregovori s finskom strankom planiraju zaključiti kroz deset dana. Hrvati iz Živog zida sa čelnikom rođenim 1990. »izgledaju gotovo kao mi«, primijetio je Di Maio u razgovoru.




Glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić je rekao za Hinu da »formalizacija odnosa još nije nastupila«.


»Razgovarali smo o programu i dodirnim točkama koje imamo. Trenutno smo u fazi razrađivanja i usuglašavanja toga eventualnog zajedničkog programa i uskoro ćemo izaći, ukoliko ćemo postići dogovor, zajednički u javnost sa svim točkama«, rekao je Lukanić, dodavši da su s Pokretom pet zvijezda »izmijenili iskustva u borbi protiv korupcije, organiziranog kriminala i establishmenta«.


»Oni u nama vide oporbu. Čast mi je bila odazvati se pozivu na sastanak, vrijeme je za nove politike. Ako je mogla Italija, može i Hrvatska«, napisao je na Facebooku Ivan Vilibor Sinčić.


Pawel Kukiz, poljski rock pjevač osnovao je desničarski pokret Kukiz’15 koji se bori protiv tradicionalnih stranaka i podržava izravnu demokraciju. Kukiz je od osamdesetih bio član više rock skupina, a 2015. je ušao u poljski parlament gdje je njegov pokret osvojio 42 mandata. Pobornik je zabrane pobačaja te se protivi mogućnosti usvajanja djece za istospolne parove. Kao kandidat na predsjedničkim izborima 2015. dobio je 20,8 posto glasova.


Karolina Kohonen je suosnivačica finskog pokreta Liike Nyt koji je vrlo blizak MS5 u pitanjima »digitalnog građanina«, izravne demokracije i sudjelovanja građana u političkom odlučivanju. Međutim, Liike Nyt se, razlikuje od Pet zvijezda po svojoj čvrstoj podršci ekonomskom liberalizmu.


Ne slažemo se s Poljacima po pitanju građanskih prava i abortusa, dok su Finci vrlo liberalni. Živi zid je protiv eura, za koji se mi zalažemo, kazao je Di Maio.


Usprkos ideološkim razlikama, Di Maio ističe da će stranke potpisati manifest od deset točaka sredinom veljače u Rimu, čiji će temelj biti izravna demokracija. »U središtu manifesta bit će socijalna prava«, rekao je Di Maio u intervjuu za Il Fatto Quotidiano te dodao da žele »srezati privilegije nekolicine«.


Lukanić ističe da imaju mnogo dodirnih točaka. »Najvažnije su točke koje nas spajaju. Svaka zemlja ima svoje specifičnosti u ekonomskom i geopolitičkom položaju te u monetarnom aspektu. Italija ima euro kao valutu 20 godina i to je potpuno različita situacija u odnosu na Hrvatsku koja nije i ne smije uvesti euro. Jedan dio ne možemo promatrati iz iste pozicije«, istaknuo je Lukanić, dodavši da to nije prepreka zajedničkom artikuliranju drugih problema.


»Mi ćemo sve zajedničke točke, ukoliko zaključimo pregovore, uobličiti u jedan dokument, koji će biti predstavljen javnosti«, rekao je Lukanić.


Laura Agea, talijanska europarlamentarka ivoditeljica skupine zastupnika Pokreta pet Zvijezda u Europskom parlamentu, rekla je da će manifest uključiti »dobre zamisli svih nacionalnih delegacija«, gdje će osim izravne demokracije, biti riječi o »borbi protiv siromaštva, zdravlju građana i obrani europskih proizvoda«.


Agea je za talijanske medije izjavila da će se novi savez boriti protiv »lobbyja koji su utjecajniji od građana«, te rezati troškove institucija EU-a, poput plaća europskih povjerenika i trostrukog sjedišta Europskog parlamenta, što je, kako je rekla »sramota nad sramotama«.


Istaknula je da postoje »značajne podudarnosti« među strankama te da će M5S s njima napraviti »skupinu izravne demokracije« kako bi bili odlučujući faktor u idućem sazivu Europskog parlamenta.»Završilo je vrijeme u kojem su odluke donošene u tajnosti bruxelleskih ureda«, poručila je Agea EPP-u i S&D-u. M5S najavljuje i razgovor s pokretom »žutih prsluka«. »Ako pročitate njihove zahtjeve vidite da su kao i naši. Nadajmo se da će izaći na europske izbore«, poručio je Di Maio na društvenim mrežama.Eric Drouet, jedan od najistaknutijih aktivista »žutih prsluka«, nakon što je rekao da su razgovori o suradnji s M5S mogući, odbacio je mogućnost suradnje. »Gospodine Di Maio, žuti prsluci su od pokrenuli jedna apolitičan pokret, i bez toga ne bi bili to što su danas. Odbacujemo svaku političku pomoć bez obzira od kuda dolazi!(…). Počeli smo sami i završit ćemo sami. Žuti prsluci«, napisao je Drouet je u četvrtak na Facebooku.

Pokret pet zvijezda je trenutno član kluba zastupnika Europa slobode i izravne demokracije (EFDD), čiji je predsjednik Nigel Farage, a njemačka desna stranka AfD članica je istog kluba zastupnika.


M5S se u siječnju 2017. htio priključiti ALDE-u, ali ih je taj klub zastupnika odbio, zbog čega su ostali članica EFDD-a te se ova inicijativa M5S-a može promatrati u kontekstu pokušaja formiranja novog zastupničkog kluba.


Paralelno s Pokretom pet zvijezda, njihov koalicijski partner u talijanskoj vladi Matteo Salvini, koji je u srijedu bio u Poljskoj, radi na stvaranju »svojeg« suverenističkog saveza, izvijestili su talijanski mediji.Luigi Di Maio je u listopadu rekao da nova skupina, o čijem je pokretanju tada govorio, »neće imati ništa s populističkim i suverenističkim snagama« te je rekao da će se pozicionirati protiv »tradicionalnih stranaka poput EPP-a i PES-a«, ali i protiv desnice, kako bi pridobio birače koji su »razočarani ljevicom i desnicom« i protive se establishmentu.